Lokal mat

Samarbetet med lokala producenter är viktigare än någonsin. Som en del av den kooperativa rörelsen har Coop en lång och stolt tradition av att arbeta nära de lokala producenterna. Totalt arbetar vi idag med över 700 lokala producenter i hela landet.

Just denna vår 2020 är våra samarbeten extra viktiga. Många små lokala producenter har fått se sina vanliga kunder – ofta hotell och restauranger – snabbt strypa alla inköp under coronakrisen. Plötsligt står många mindre producenter helt utan avsättning för sina produkter. För oss på Coop är det självklart att göra en extra insats för att så snabbt och smidigt som möjligt öppna upp för dessa företag att sälja sina varor hos oss.

Sedan i mars har ett trettiotal nya leverantörer sina varor på Coops hyllor – och fler är på väg in. Två av dem är Sundlings i Lidköping och Österlenkryddor i Köpingsbro.

Sundlings

"Vi tappade 80 procent av vår försäljning över en natt"

Sundlings är något så ovanligt som en popcornfabrik - ett familjeföretag som sedan starten 1990 jobbat med att allt kring produktionen av popcorn. De huvudsakliga kunderna är biografer och arenor som man förser med bägare, råvara, maskiner och färdiga popcorn.

Företaget har 80 procent av alla biografer i Norden som kunder. Det är en nischad marknad med några få stora kunder.

– Vi har redan tidigare sneglat på dagligvaruhandeln för att göra produkter till kunden. I slutet av 2018 började vi känna att vi var redo att sälja. Jag träffade Coops regionansvarige för lokal mat på en mässa och där påbörjade vi vårt samarbete, berättar Janne Falk, försäljningschef på Sundlings i Lidköping.

– Hösten 2019 fick vi tillgång till att direktdistribuera till sex pilotbutiker i region Coop Väst. Redan från början har upplägget funkar väldigt bra. Det är mycket att lära sig inom dagligvaruhandel och bra att börja i mindre skala.

Det visade sig att den blygsamma satsningen kom att bli avgörande. De hann knappt starta innan coronakrisen slog till, och arenor och biografer stängde.

– Vi tappade 80 procent av vår försäljning över en natt. Jag tog kontakt med Coop och bad om att få utöka samarbetet. Och på kort tid blev de sex butikerna istället till 70 butiker i hela Västsverige.

I dagsläget har cirka 35 butiker Sundlings varor på sina hyllor.

– Vi fick bra respons fastän vi var helt nya. All den support som vi fått från Coop har underlättat fantastiskt! Nu har vi ställt om produktionen och samtidigt deltidspermitterat våra 27 anställda. Vi jobbar med produktion ett par dagar i veckan och har lagret öppet vissa dagar. Men vi tror att vår försäljning i butik ska göra att vi håller oss flytande och klarar oss igenom den här krisen.

Österlenkryddor

"Vårt mål är att smaksätta Sverige"

Vi är ett väldigt småskaligt lantbruk, men ändå Nordens största kryddodlare från frö till burk. Vi är ett familjeföretag som jobbar med ekologisk odling och har hela produktionen på gården. Vi odlar 35 olika kryddor på friland, berättar ägaren Cherztin Sanderson Persåkre.

– Vi jobbar mycket med kryddor till de svenska smakerna, som passar till husmanskost.

Österlenkryddor hade börjat skala upp odlingen redan innan Coronakrisen slog till, men har hittills inte haft kapacitet att närma sig dagligvaruhandeln.

– Vår försäljning sker i gårdsbutik och delibutiker. Och till restauranger och hotell - en försäljning vi nu har tappat helt, berättar Cherstin. Därför är vi jättetacksamma för kontakten med Coop! Jag tog kontakt före påsk, fick återkoppling direkt efter helgen och väldigt snabbt tillgång till en lista på 29 butiker som jag kan sälja till. Jag har börjat åka runt och presentera mig, och de tre jag har besökt hittills har jag också sålt till. Så nu finns mina kryddor på Coops hyllor i Smygehuk, Skurup och Sjöbo.

– Som tur var hade vi både nätbutiken och it-specifiering klar precis innan Coronakrisen slog till. När jag kontaktade Coop återkopplade de direkt och visade stort engagemang. Coop passar också vårt varumärke, många värden stämmer överens.

– Det är helt fantastiskt att vi får synas på den här marknaden. Vi är såbara, vi har fem åretruntanställda och cirka tio säsongsanställda. Med stöd av den försäljning vi gör på Coop hoppas jag nu att jag kan behålla alla åretruntanställda.

Frågor och svar

  • Enklast är att höra av sig till butikschefen eller prata med personalen i butiken när du är där. Varje butik beställer själva in från de lokala producenterna och har bäst koll på sitt sortiment. 

  • Kolla med butiken vilka lokala producenter de samarbetar med, och köp deras produkter. Om du bor i Stockholm och vissa delar av Mälardalen kan du också köpa från lokala producenter i vår gårdsbutik på nätet och få lokalproducerade varor levererade hem. Succesivt kommer gårdsbutiken på nätet att utöka och omfatta fler regioner. 

    Handla lokal mat på coop.se

  • Gå in på Leverantörsportalen och anmäl ditt företag! Nu under Coronakrisen hanterar vi alla ansökningar från lokala producenter särskilt skyndsamt. 

  • När en leverantörer ansökt på Leverantörsportalen tar respektive regionansvarig på Coop Lokal mat kontakt för en avstämning, innan leverantören listas in på Coop.

    Regionansvarig på Coop Lokal mat ansvarar för avtalet och säkerställer att den lokala leverantören uppfyller alla de krav på bland annat kvalitet och hållbarhet som Coop ställer, och att allt sker enligt Coops regelverk. Det är sedan de enskilda butikerna som beslutar om inköp från leverantören.