Ordlista för Spara pengar

Vad är ränta-på-ränta, sparränta och budget? Här är en ordlista för dig som vill lära dig mer om vanliga ekonomiska begrepp inom området spara pengar.

Vad är ränta-på-ränta-effekten?

Om du sparar pengar på ett sparkonto kan dina pengar växa genom att du får ränta. Investerar du i aktier eller fonder kan du få avkastning genom utdelning eller att kursen går upp. Ränta-på-ränta-effekten uppstår om avkastningen återinvesteras och fungerar på samma sätt oavsett om du investerar pengarna i aktier och fonder eller om du sparar pengar på ett sparkonto. 

Genom ränta-på-ränta-effekten får du ränta på din tidigare intjänade ränta vilket gör att dina pengar växer mer ju längre tiden går. Det innebär att du får avkastning på dina sparade pengar plus redan intjänad ränta. Du tjänar alltså ränta på redan intjänad ränta. Detta kallas för ränta-på-ränta-effekten. 

Små sparbelopp kan växa till stora summor med ränta-på-ränta-effekten, i början går utvecklingen inte så snabbt men efter några år blir den tydlig. Långsiktighet och tålamod är viktigt för det tar lite tid innan man ser resultat, men effekten av avkastning på den tidigare intjänade räntan kan vara stor på sikt.
 

Ett räkneexempel 

Du sätter in 10 000 kr på ditt sparkonto med 1 % ränta som räknas årsvis på sparkontot. När första året passerat har du 10 100 kr på sparkontot. I slutet av år två får du ränta på ditt sparbelopp plus intjänad ränta, och så fortsätter det på samma vis år efter år.

 

År 1: 10 000 x 1 % = 100 kr och vid årets slut har du totalt 10 100 kr

År 2: 10 100 x 1 % = 101 kr och vid årets slut har du totalt 10 201 kr

År 3: 10 201 x 1 % = 102 kr och vid årets slut har du totalt 10 303 kr

Vad är insättningsgaranti?

Den statliga insättningsgarantin innebär att du får ersättning av staten om banken eller institutet där du har dina pengar går i konkurs. Skyddet innebär att staten garanterar belopp upp till 1 050 000 kr per person och institut. Läs mer på coop.se/insattningsgaranti.

På riksgalden.se kan du se vilka banker och kontoslag som omfattas av insättningsgarantin.

Vad är sparränta?

Sparränta är den avkastning du får på dina pengar som du sätter in på ditt sparkonto. Sparräntan varierar på olika sparkonton och ligger ofta någonstans mellan 0-1 %. Genom att spara pengar på sparkonto med ränta kan ditt sparkapital växa varje år utifrån sparkontots angivna ränta. Läs mer om sparränta.

Vad är budget?

En budget är ett bra sätt att få kontroll på din privatekonomi. Den innehåller vanligtvis dina inkomster och utgifter varje månad, det vill säga de pengar som kommer in och betalas ut. Budgeten bör innehålla vad du har i lön efter skatt samt dina fasta och rörliga kostnader för att få en bra översikt över din ekonomi. 

En bra start för att lägga upp en budget är att göra en budgetkalkyl. Ett enkelt sätt att komma igång är att använda dig av Konsumentverkets budgetkalkyl för att se vilka kostnader som kan finnas kopplade till din privatekonomi. Ett tips är att du även har ett sparande med i din budget.

Vad är buffert?

En buffert är bra att ha när något oförutsett händer och ska fungera som en trygghet när oplanerade utgifter dyker upp som påverkar din privatekonomi. Det kan exempelvis vara händelser som att bilen går sönder, du behöver en ny diskmaskin eller att tandläkarbesöket blir dyrt. 

Det kan vara bra att din buffert finns i en lättillgänglig och trygg sparform, såsom till exempel på ett vanligt sparkonto med insättningsgaranti där du fritt kan sätta in och ta ut pengar så ofta du vill utan bindningstid. Med en buffert minskar du också risken att behöva ta ut pengar från ditt målinriktade sparande som exempelvis kan vara sparande till en ny bostad, renovering eller en framtida resa. Se gärna över din buffert någon gång per år och fyll på om den använts. 

Vad är ett månadssparande?

Det bästa sparandet är det sparande som blir av och att månadsspara är ett bra sätt att komma igång med regelbundet sparande. Det enklaste sättet att månadsspara är att ha en automatisk överföring till ditt sparkonto, eller flera olika konton för sparande, varje månad direkt när lönen kommer. Då slipper du komma ihåg att göra det själv och ditt sparande blir av automatiskt varje månad.