Vanliga frågor om Coop Privatlån

Här hittar du de vanligaste frågorna som våra kunder ställer om privatlån.

Ansöka om privatlån

 • Räntan sätts individuellt när du skickat in din ansökan om Coop Privatlån och baseras på dina uppgifter i ansökan och den kreditprövning som genomförs.

  Om du dessutom är Coop-medlem och ansöker via coop.se får du alltid 1 %-enhet lägre ränta från din individuellt satta ränta. Medlemsrabatten gäller inte när du ansöker via förmedlare.

 • För att ansöka om privatlån krävs att:

  • Samtliga sökande är minst 20 år 
  • Ingen av de sökande har betalningsanmärkningar eller skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten
  • En sökande har en fast inkomst på minst 20 000 kr/månad
  • En sökande har en tillsvidareanställning, har varit egen företagare i minst två år eller är pensionär
  • En sökande ska ha varit folkbokförd i Sverige de senaste tre åren
 • Från att ditt privatlån beviljats har du normalt sett pengarna på ditt bankkonto inom 1-2 bankdagar. 

 • Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Ett privatlån kallas också ofta för blancolån. Ett lån utan säkerhet betyder att den som lånar pengar inte anger någon egendom som garanti för att kunna få teckna ett lån, till skillnad från till exempel ett bostadslån där bostaden är säkerheten och lämnas som en slags pant till långivaren. Hos oss kan du ansöka om privatlån på 15 000 – 600 000 kr och räntan baseras på en individuell nivå.

 • Ja, du som har ett lån hos oss kan ansöka om att höja ditt befintliga lån direkt i Kundportalen. Läs mer på sidan Höj ditt lån.

  Med Coop Privatlån kan du låna upp till 350 000 kr totalt eller med en medlåntagare upp till 600 000 kr, inklusive befintligt Coop Privatlån.

 • Som Coop-medlem får du 1 % lägre ränta på ditt Coop Privatlån.

 • MedMera Bank följer en god kreditgivningssed och i bedömningen av varje ny kreditansökan behöver vi alltid ta en kreditupplysning från Dun & Bradstreet, samt i de flesta fall en kreditupplysning från UC, för att säkerställa att en återbetalningsförmåga finns.

 • Om du vill se status på en pågående ansökan kan du logga in med BankID på medmerabank.coop.se/lana och följa låneansökans status.

 • Vid ansökningstillfället får du svar direkt på skärmen ifall du får ett låneerbjudande eller inte.

  Om du vill se status på en pågående ansökan kan du logga in med BankID på medmerabank.coop.se/lana och följa låneansökans status.

Betalning och fakturor

 • Du kan välja mellan tre olika betalsätt för Coop Privatlån. Välj att betala dina låneavier med autogiro, direkt i Kivra med Swish eller banköverföring, alternativt med pappersavi hem i din brevlåda. Läs mer under betalsätt.

 • Din första låneavi kommer att skickas ut månaden efter att lånet tas. Låneavin skickas ut den 10:e varje månad.

 • Låneavin kommer antingen via Kivra eller via brev. Har du anmält autogiro får du information om din autogirodragning via mejl. För att se dina avier loggar du in i kundportalen och väljer Mina dokument i menyn.

  Du som är ansluten till Kivra och inte registrerat autogiro kommer att få din låneavi i Kivra. Vill du hellre få din låneavi från oss på papper kan du välja bort MedMera Bank som avsändare i Kivras inställningar.

 • Första avibeloppet avser endast ränta och avgifter. Dina resterande låneavier kommer att avse ränta och amortering samt eventuella avgifter för pappersavisering och försäkring av privatlån.

 • Förfallodagen är den 27e varje månad.

 • Du får dina avier direkt i Kundportalen. Logga in på coop.se/login-privatlan och klicka på Mina dokument i menyn. Där kan du även välja att ladda ner dina avier.

 • Aviseringsavgift tillkommer alltid som en avgift för att administrera din betalning om du inte tecknat Autogiro på ditt Coop privatlån. När du tecknar autogiro kommer inte en aviseringsavgift att tillkomma på ditt månatliga belopp. 

 • Har du ansökt via en låneförmedlare betalar du en uppläggningsavgift den första låneavin. Via Coop.se är uppläggningsavgiften 0 kr.

 • Du hittar dina betalningsuppgifter på din låneavi. Låneavin får du antingen digitalt via Kivra eller postalt. 

 • På våra inloggade sidor hittar du ditt lånenummer. Du loggar enkelt in med BankID på coop.se/login-privatlan

  Du hittar även ditt lånenummer på dina låneavier. Om du inte mottagit någon låneavi går det bra att ringa in till oss på kundservice.

 • Du kan anmäla autogiro för Coop Privatlån när du är inloggad i kundportalen. När du loggat in på ditt privatlån går du till sidan ”Autogiro” och gör din autogiroanmälan genom att fylla i vårt digitala formulär och signera autogiromedgivandet med BankID. Logga in på ditt lån här.

  Notera att endast huvudlåntagare av Coop Privatlån kan anmäla autogiro.

  Om du inte har BankID eller behöver hjälp med autogiroanmälan kan du kontakta oss på kundservice så hjälper vi dig.

 • Att nyttja en betalfri månad innebär att räntan för den betalfria månaden förskjuts till nästkommande månadsbetalning, amorteringen slås ut på resterande återbetalningstid. Du kan få två betalfria månader per kalenderår. Två betalfria månader kan inte läggas efter varandra. 

  För att få betalfritt ringer du oss på telefon. Kontaktuppgifter hittar du här.

 • Tveka inte att kontakta oss på telefon 08-12 10 60 60, vardagar klockan 9–17, om du har svårt att betala månadskostnaden för ditt Coop Privatlån. Vi finns här för att hjälpa dig och gemensamt komma fram till en lösning som fungerar för dig.

  Vi har flera möjligheter att kunna hjälpa dig som exempelvis amorteringsfritt eller att sänka månadskostnaden på ditt lån genom att förlänga återbetalningstiden. Läs mer på sidan Försenad betalning

 • Om du har valt att teckna autogiro på ditt privatlån och vill extraamortera rekommenderar vi att du gör en extraamortering efter att vi dragit beloppet för månadsbetalningen från ditt konto. 

  Om du inte har autogiro kopplat till ditt lån och vill extraamortera rekommenderar vi att du gör det efter att du betalt in din månadsavi. 

  Betalningsuppgifterna är samma som på låneavin, både PG och OCR nummer.

 • För att lösa ditt lån behöver du hämta ditt lösenbelopp i kundportalen och betala in samma dag. Eftersom Coop Privatlån är ett annuitetslån skiljer sig lösenbeloppet från dag till dag och är därför endast giltigt samma dag.

  Logga in i kundportalen och klicka på Privatlån > Ändra mitt lån > Lös mitt lån.

  Du kan också ringa till oss på telefon 08-12 10 60 60 vardagar klockan 9–17 för att få ett lösenbelopp och inbetalningsuppgifter.

  Har du fått ett bättre lånerbjudande med lägre ränta?
  Då kan du se över möjligheten att nyttja vår räntegaranti. Uppfyller du grundkriterierna för vår räntegaranti så matchar vi räntan på ditt lån hos oss.

  Läs mer om våra flexibla funktioner för Coop Privatlån där du kan anpassa ditt lån utifrån dina behov. 

Om mitt privatlån

 • På våra inloggade sidor kan du se uppgifter om ditt privatlån. Du loggar enkelt in med BankID på coop.se/login-privatlan
  Som inloggad kan du till exempel se ditt lånenummer, aktuell skuld, ränta och lånets slutdatum.  

  På dina månadsavier kan du se ditt belopp att betala, din kvarvarande kapitalskuld, ditt lånenummer och din ränta.

 • När du signerar Coop Privatlån kan du välja att ladda ner ditt skuldebrev och spara det. Du kan därefter närsomhelst se och ladda ner ditt skuldebrev i kundportalen under "Dokument" i menyn.

 • Ja, enligt konsumentkreditlagen har du ångerrätt i 14 dagar, från det att kreditavtalet ingicks. Läs mer under juridisk information

  Vill du nyttja ångerrätten för ditt Coop Privatlån kontaktar du vår Kundservice. Kontaktuppgifter hittar du här.

 • För att se ditt privatlån loggar du enkelt in med BankID på coop.se/login-privatlan
  Som inloggad kan du till exempel se ditt lånenummer, aktuell skuld, ränta och lånets slutdatum.  

  På dina månadsavier kan du se ditt belopp att betala, din kvarvarande kapitalskuld, ditt lånenummer och din ränta.

 • För att kontakta MedMera Bank kan du ringa in till oss på telefon. När du kontaktar oss och vill ha hjälp i ett personligt ärende behöver du legitimera dig med BankID.

  Då MedMera Bank omfattas av banksekretess kan vi inte besvara specifika frågor via mejl. Men vid generella frågor går det bra att mejla.

  Kontaktuppgifter hittar du här

 • Du hittar ditt årsbesked digitalt i vår Kundportal. Logga in med BankID på coop.se/login-privatlan och klicka på Dokument i menyn. Där kan du också välja att ladda ner ditt årsbesked.

 • Med vår räntegaranti kan du vara trygg med att du kan få en av marknadens lägsta räntor på ditt privatlån. Om du har fått ett bättre erbjudande från en annan bank så matchar vi räntan på ditt lån hos oss.

  Vår räntegaranti är till för dig som har ett befintligt Coop Privatlån. Läs mer om när räntegarantin gäller här.

 • Logga in i Kundportalen och klicka på sidan för Räntegaranti, där hittar du information om hur du skickar in underlag från den andra långivaren till oss. När vi mottagit underlaget återkommer vi till dig med besked inom 1–3 bankdagar.

  Vår räntegaranti är till för dig som har ett befintligt Coop Privatlån.  Du kan läsa mer om när räntegarantin gäller här.

Försäkringen Coop Låneskydd

 • Du kan ansöka om Coop Låneskydd i samband med ansökan om Coop Privatlån. När du valt att tacka ja till erbjudandet om Coop Privatlån kommer du därefter kunna ansöka om låneskydd. Du kan teckna låneskydd för lånebelopp upp till 600 000 kr.

  Har du tackat nej till låneskyddet vid ansökan kan du inom 90 dagar efter utbetalt lån ansöka om Coop Låneskydd. För att ansöka om låneskydd kontaktar du oss på telefon så hjälper vi dig.

  Kontaktuppgifter hittar du här.

 • Premien för Coop Låneskydd är 8,39 % av månadskostnaden för lånet (amortering, ränta samt aviavgift). Om din månadskostnad är 1 000 kr kostar Coop Låneskydd endast 83,90 kr. Premien gäller för respektive kredittagare och betalas in månadsvis via låneavin.

  • Försäkringen kan täcka din månadskostnad för lånet med upp till 15 000 kr per månad vid ofrivillig arbetslöshet, sjukhusvistelse eller sjukskrivning upp till dagen före fyllda 68 år (gäller tillsvidareanställd, visstidsanställd och egenföretagare).

  • Du kan få direkt ekonomisk hjälp med 50 000 kronor i en engångssumma om du drabbas av en allvarlig sjukdom som cancer, stroke eller hjärtinfarkt.

  • Sjukskrivning - Försäkringen kan lämna ersättning om du under försäkringsperioden är sjukskriven på minst 50 % på grund av sjukdom eller olycksfall och därmed är förhindrad att utföra ditt arbete som tillsvidareanställd, egenföretagare eller visstidsanställd.

  • Arbetslöshet - Försäkringen kan lämna ersättning om din anställning (gäller tillsvidareanställd, egenföretagare och visstidsanställd) upphör i sin helhet på grund av arbetsbrist, omorganisation eller p.g.a. att arbetsgivarens verksamhet helt eller delvis läggs ner.

  • Sjukhusvistelse - Försäkringen kan lämna ersättning vid sjukhusvistelse om du har varit inlagd på ett sjukhus i mer än ett helt dygn. Konvalescenthem, vilohem eller liknande eller sådana avdelningar inom ett sjukhus avses inte.

  • Dödsfall - Försäkringen täcker även dödsfall fram till dagen före fyllda 75 år och löser då kvarvarande skuld inklusive ränta upp till 600 000 kr.


  Läs mer om fullständiga villkor och begränsningar för försäkringen som du hittar under Villkor & Blanketter

 • När du blivit ansluten till Coop Låneskydd får du hem ett försäkringsbesked och fullständiga villkor, därefter har du 30 dagars ångerrätt.

  Om du vill säga upp ditt låneskydd under ångerrätten är du välkommen att ringa till MedMera Bank på telefon 08-12 10 60 60, vardagar klockan 9–17, och legitimera dig med BankID.

 • Om du vill anmäla ett ärende gör du det direkt på AXAs hemsida som är försäkringsgivare. Jag vill göra en skadeanmälan

 • För att avsluta ditt låneskydd ringer du till MedMera Bank på telefon 08-12 10 60 60, vardagar klockan 9–17 och legitimerar dig med BankID.

 • Har du generella frågor kring Coop Låneskydd eller frågor om du har ett aktivt låneskydd ringer du till MedMera Bank på telefon 08-12 10 60 60, vardagar klockan 9–17.

  Har du frågor om huruvida du är berättigad ersättning eller avser att göra en skadeanmälan ringer du försäkringsgivare AXA på telefon 08-502 520 63, vardagar klockan 9–15.

Tekniska problem

 • Om du har favoritmarkerat login-sidan kan du ta bort sidan som favorit och prova att logga in på nytt på ditt privatlån eller ditt sparkonto. Du kan sedan favoritmarkera sidan igen i inloggat läge. Därefter ska du endast behöva logga in med BankID en gång. 

  Om problemet kvarstår kan du kontakta oss på telefon så hjälper vi dig.
  Kontaktuppgifter hittar du här.

 • Du kan prova följande:

  • Prova att byta webbläsare till Chrome, Safari eller Edge. Dessa webbläsare är optimerade för att fungera med Kundportalen.

  • Om sidan är favoritmarkerad, ta bort den som favorit och logga in på nytt via hemsidan. Sedan favoritmarkera på nytt.

  • Testa inkognito (privat fönster).

  • Testa via en annan enhet (t ex mobilen).

  • Testa via telefonen igen, men med mobilt nätverk (utan wifi).

  Om problemet kvarstår kan du kontakta oss på telefon så hjälper vi dig.
  Kontaktuppgifter hittar du här.