Västerbottenspaj med rödlökschutney
  • Tid 1 tim
  • Ugn 200º

Västerbottenspaj med rödlökschutney

3 (30 betyg)

Västerbottenspaj med chutny med smak av rödlök, rosmarin och honung.

  • Tillagningstid 1 tim
  • Ingredienser 15
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

12 bufféportioner
  • 3 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 125 g kallt smör
  • 2 tsk kumminfrön
  • 2 msk vatten
Fyllning:
  • 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 2 dl gräddfil
  • 6 dl riven västerbottensost
Rödlökschutney:
  • 3 små strimalde rödlökar
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 dl honung
  • 0.5 dl rödvinsvinäger
  • 0.5 dl rött vin
  • 2 rosmarinkvistar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Sätt ugnen på 200°. Lägg mjöl, salt, kumminfrön och smör i en bunke och nyp ihop till en fast deg. Tillsätt vatten och knåda smidigt.

  2. 2

    Tryck ut degen i en ugnssäker form (gärna med löstagbar kant) ca 36 x 13 cm eller i en springform, 24 cm i diameter. Ställ in i frysen i 10 min. Nagga bottnen med en gaffel och grädda mitt i ugnen ca 10 min.

Rödlökschutney

  1. 1

    Lägg alla ingredienserna till chutneyn i en kastrull och låt puttra tills vätskan kokat ihop, ca 10 min.

Fyllning

  1. 1

    Blanda ägg, grädde, gräddfil och ost i en bunke och häll i den förgräddade pajbottnen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 min.

  2. 2

    Toppa pajen vid servering med lite rödlökschutney och servera resten i en skål bredvid.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Lika god varm som kall. Även perfekt att förbereda dagen innan.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

4 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Bella

    Underbart god paj. Bland det bästa jag ätit.

  • Ninni

    Ser underbart god ut!

  • Pajastro

    Underbart med den där chutneyn till. Kummin i pajdegen gjorde dessutom hela anrättningen till; Wow va' gott!

  • Smakaren

    mmm, mums, gott och enkelt. Använd ett bra vin för chutney, alltid väl värt!