Svamprisotto med västerbottensost och chorizovinägrett
Svamprisotto med västerbottensost och chorizovinägrett
  • Tid 40 min

Svamprisotto med västerbottensost och chorizovinägrett

4.4 (5 betyg)

Krämig risotto med västerbottensost, vin och chorizo. Recept av Sandra Mastio och foto av David Back

  • Tillagningstid 40 min
  • Ingredienser 15

Ingredienser

4 portioner
  • 400 g svamp, t ex kantareller
  • 3 msk smör
  • 1 liter hönsbuljong
  • 1 dl olivolja
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl arborioris eller avorioris
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1.5 dl riven västerbottensost
  • 1 dl finhackad persilja
Chorizovinägrett
  • 0.75 dl olivolja
  • 50 g chorizo eller salsiccia
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk finhackad basilika
  • salt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Ansa och dela svampen med fingrarna i mindre bitar. Lägg dem i kall panna och sätt på medelhög värme. Stek tills all vätska har dunstat bort. Lägg i smöret och stek svampen lätt krispig. Salta lätt. Häll den i en skål. Koka upp buljongen och lägg i 1 dl av den stekta svampen. Mixa slätt och varmhåll buljongen på lägsta temperatur på plattan.

Chorizovinägrett:

  1. 1

    Finhacka chorizon och stek den knaprig i lite av oljan. Häll resten av oljan i pannan och sedan ner i en skål och tillsätt vinäger och basilika. Smaka av med salt.

  2. 2

    Värm upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg ner lök och vitlök och stek det långsamt mjukt och glansigt. Det ska inte få färg. Häll i riset och stek tills det blivit lite genomskinligt på ytan, ca 5 min.

  3. 3

    Häll på vinet och låt koka ner med två tredjedelar. Rör om. Häll sedan på den varma buljongen allteftersom den kokar in i riset. Koka risotton på låg värme. När den är klar ska riset ha en liten ofärdig kärna men vara mjukt i övrigt. Risotton ska vara krämig och lite lös, och kornen vackert separerade.

  4. 4

    Rör ner osten så den fördelar sig jämnt. Vänd ner svamp och persilja (spara lite svamp och persilja till garnering). Smaka av med salt. Servera direkt och toppa med den sparade svampen, persilja och vinägrett.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar