
Sticky rice med mango
Sticky rice, klibbigt ris med söt kokosmjölk, är en klassisk thailändsk efterrätt och det här receptet är vår variant på rätten. I Thailand blötlägger man riset och ångar det, istället för att koka.
- 1.5 dl jasminris
- 0.5 dl rött ris
- 3 dl vatten
- 2 krm salt
- 400 ml kokosmjölk
- 3 msk rörsocker
- 2 ätmogna mango
- Till servering:
- 1 lime
- citronmeliss eller mynta
Gör så här
- Skölj jasminris och rött ris noga i kallt vatten. Sjud riset med vatten och salt på lägsta värme tills vattnet nästan har kokat in.
- Sjud kokosmjölk och socker tills sockret smält. Häll hälften av kokosmjölken i riset och låt sjuda tills riset är klart. Rör någon gång under tiden.
- Dela mangon längs med kärnan i två halvor. Snitta fruktköttet i ett rutmönster utan att skära igenom skalet och böj upp skalet.
- Servera mangon med det ljumma riset och häll över resten av den varma kokossåsen. Pressa över lime och garnera med citronmeliss eller mynta.
Tips

Frisk mango och lime är otroligt gott mot det söta riset.
Sticky rice med mango
Sticky rice, klibbigt ris med söt kokosmjölk, är en klassisk thailändsk efterrätt och det här receptet är vår variant på rätten. I Thailand blötlägger man riset och ångar det, istället för att koka.
Gör så här
- Skölj jasminris och rött ris noga i kallt vatten. Sjud riset med vatten och salt på lägsta värme tills vattnet nästan har kokat in.
- Sjud kokosmjölk och socker tills sockret smält. Häll hälften av kokosmjölken i riset och låt sjuda tills riset är klart. Rör någon gång under tiden.
- Dela mangon längs med kärnan i två halvor. Snitta fruktköttet i ett rutmönster utan att skära igenom skalet och böj upp skalet.
- Servera mangon med det ljumma riset och häll över resten av den varma kokossåsen. Pressa över lime och garnera med citronmeliss eller mynta.
Tips

Frisk mango och lime är otroligt gott mot det söta riset.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2022-03-11
Skölja och sväller i kylen många timmar så blir koktiden cirka halv!
2019-03-04
Hej Fredrik! Här har vi valt att göra en variant av rätten Sticky rice, på vårt sätt. Ha en fin dag! /Elsa, webbredaktör
2019-02-24
Fel ris..... Denna efterrätt eller mellanmål skall göras av sticky rice annars blir det ju inget sticky rice... Dvs, sweet rice som läggs i blöt över natten och ångkokas. Sen använder de palmsocker i stället för annat socker
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Elsi
2022-03-11
Skölja och sväller i kylen många timmar så blir koktiden cirka halv!
2019-03-04
Hej Fredrik! Här har vi valt att göra en variant av rätten Sticky rice, på vårt sätt. Ha en fin dag! /Elsa, webbredaktör
Fredrik
2019-02-24
Fel ris..... Denna efterrätt eller mellanmål skall göras av sticky rice annars blir det ju inget sticky rice... Dvs, sweet rice som läggs i blöt över natten och ångkokas. Sen använder de palmsocker i stället för annat socker