Scones med blåbärs- och kardemummamarmelad
  • Tid 25 min
  • Ugn 225º

Scones med blåbärs- och kardemummamarmelad

4 (4 betyg)

Vallmofrön gör sconesen lite ”nya” och roliga.

  • Tillagningstid 25 min
  • Ingredienser 15
  • Ugnstemperatur 225º

Ingredienser

8 stycken
  • 6 dl vetemjöl (360 g)
  • 4 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • 1 msk vallmofrön + 1 msk ovanpå
  • 75 g tärnat kallt smör
  • 1 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk pressad citronsaft
Blåbärs- och kardemummamarmelad
  • 250 g blåbär
  • 1.5 dl syltsocker
  • 1 msk vatten
  • 0.5 tsk kardemummakärnor
Till servering
  • cream cheese
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Marmelad: Häll blåbär, syltsocker, vatten och mortlad kardemumma i en kastrull. Låt sjuda 5–10 min.

  2. 2

    Sätt ugnen på 225°. Blanda alla torra ingredienser till sconesen. Tillsätt smöret och arbeta ihop med fingrarna till en smulig deg.

  3. 3

    Vispa upp ägget lätt med mjölk och citronsaft. Rör ihop alla ingredienser till en jämn deg. Klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö på vallmofrön och grädda mitt i ugnen ca 15 min.

  4. 4

    Servera med cream cheese och marmeladen (gärna ljummen).

Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Petra

    Jag bytte ut det vanliga vetemjölet mot glutenfitt mjöl, blev jättebra! Tack!

  • Amanda

    Otroligt goda! Detta kommer jag göra om många gånger. Marmeladen kylde jag i ett vattenbad för att få den ljummen.