Saltad strömming eller sill

Betyg (1-5):
2.68 (41 betyg)

Ugnstemperatur:Grill
1 sats
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (4)
  • 3 kg strömming, orensad eller småsill
  • 3 liter vatten
  • 1 liter grovt salt (1 kg)
  • 2 dl salt, fint

Gör så här

  1. Salta fisken i t ex en plasthink avsedd för livsmedel, en kruka av porslin eller stengods eller i rymliga glasburkar, däremot inte gärna i kärl av rostfritt stål som lätt får frätskador av saltet. Rensa fisken genom att vrida och dra av huvudet från ryggbenet, då följer tarmen med. Buken ska vara hel. De enzymer som finns i buken gör fisken mör. Skölj av fisken och lägg den i saltat vatten 2-3 timmar. Blodet dras då ur och fisken blir ren. Häll sedan alltsammans för avrinning, t ex i diskhon, och låt fisken rinna av väl.
  2. Varva fisken med grovt salt, börja och sluta med saltet. Lägg på en tallrik med en tyngd, t ex en rentvättad sten, så att fisken hålls nere i den lag som bildas. Ställ den i kylskåp. Fisken är färdig att äta efter 1-4 veckor. Ju större den är desto längre tid tar det. Fisken håller sig flera månader om den förvaras kallt. Fisken ska vattläggas, innan den kokas, steks eller används till sillpudding eller bullar.
  3. Vattläggning av salt sill och saltströmming: Skölj av saltet på sill eller strömming. Klipp eller skär upp fisken och tag ur maginnehållet. Saltströmming ska vattläggas hel. Sill kan vara hel eller skäras i filéer, men med skinn och ryggben kvar. Då lakas de fina smakämnena inte ur under vattläggningen. Lägg sillen eller strömmingen i rikligt med kallt vatten, minst 3-4 liter till 2 sillar eller 4 filéer, helst i en rostfri bunke. Rostfritt stål tar inte åt sig lukt och smak av sillen, det gör däremot plast. Plast kan användas om sillen vattläggs i en stor plastpåse som ställs i plastkärlet.
  4. Vattlägg hela sillar upp emot 1 dygn. Tiden kan kortas något om vattnet byts en eller ett par gånger.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Sej med grillad paprika och parmesan

(110)

Parmaklädd lax

(8)

Lax med salsa verde

(0)

Gösfilé i paprika- och tomatsås

(2)

Sashimi nudelsallad

(4)

Lax- och spenatpaj

(90)

Torskrygg med med rödbetor, kaprisbär och brynt smör

(18)

Toscansk lax i ugn med råstekt rotselleri

(5)
4 st
  • Ingredienser (4)
  • 3 kg strömming, orensad eller småsill
  • 3 liter vatten
  • 1 liter grovt salt (1 kg)
  • 2 dl salt, fint

Saltad strömming eller sill

Betyg (1-5):
2.68 (41 betyg)

Ugnstemperatur:Grill
1 sats
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Salta fisken i t ex en plasthink avsedd för livsmedel, en kruka av porslin eller stengods eller i rymliga glasburkar, däremot inte gärna i kärl av rostfritt stål som lätt får frätskador av saltet. Rensa fisken genom att vrida och dra av huvudet från ryggbenet, då följer tarmen med. Buken ska vara hel. De enzymer som finns i buken gör fisken mör. Skölj av fisken och lägg den i saltat vatten 2-3 timmar. Blodet dras då ur och fisken blir ren. Häll sedan alltsammans för avrinning, t ex i diskhon, och låt fisken rinna av väl.
  2. Varva fisken med grovt salt, börja och sluta med saltet. Lägg på en tallrik med en tyngd, t ex en rentvättad sten, så att fisken hålls nere i den lag som bildas. Ställ den i kylskåp. Fisken är färdig att äta efter 1-4 veckor. Ju större den är desto längre tid tar det. Fisken håller sig flera månader om den förvaras kallt. Fisken ska vattläggas, innan den kokas, steks eller används till sillpudding eller bullar.
  3. Vattläggning av salt sill och saltströmming: Skölj av saltet på sill eller strömming. Klipp eller skär upp fisken och tag ur maginnehållet. Saltströmming ska vattläggas hel. Sill kan vara hel eller skäras i filéer, men med skinn och ryggben kvar. Då lakas de fina smakämnena inte ur under vattläggningen. Lägg sillen eller strömmingen i rikligt med kallt vatten, minst 3-4 liter till 2 sillar eller 4 filéer, helst i en rostfri bunke. Rostfritt stål tar inte åt sig lukt och smak av sillen, det gör däremot plast. Plast kan användas om sillen vattläggs i en stor plastpåse som ställs i plastkärlet.
  4. Vattlägg hela sillar upp emot 1 dygn. Tiden kan kortas något om vattnet byts en eller ett par gånger.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Sej med grillad paprika och parmesan

(110)

Parmaklädd lax

(8)

Lax med salsa verde

(0)

Gösfilé i paprika- och tomatsås

(2)

Sashimi nudelsallad

(4)

Lax- och spenatpaj

(90)

Torskrygg med med rödbetor, kaprisbär och brynt smör

(18)

Toscansk lax i ugn med råstekt rotselleri

(5)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies