Röding med potatispuck, lökcréme och citronhollandaise

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4.14 (14 betyg)

En riktig festrätt med gravad röding och ljuvligt goda såser.

Ugnstemperatur:225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Gravad röding:
  • 0.5 dl socker
  • 5 krossade vitpepparkorn
  • 0.5 dl grovhackad dill
  • 600 g rödingfiléer, 4 stycken med skinn
  • 2 msk smör eller olja till stekning
  • 1 dl salt
  • Potatispuckar:
  • 2 knippen stora bakpotatisar
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt
  • Lökcréme:
  • 300 g klyftade gula lökar
  • 100 g smör
  • 1 msk grädde, eventuellt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 tsk salt
  • Citronhollandaise:
  • 150 g smör
  • 2 äggulor
  • 0.5 citron,pressad saft och finrivet skal
  • 1 krm salt
  • Garnering:
  • 8 små smålökar
  • 4 späda morötter
  • 1 msk smör
  • 1 msk honung
  • 100 g fint tärnad morot
  • dillkvistar
  • 0.5 tsk salt

Gör så här

  1. Blanda socker, salt, vitpeppar och dill. Strö blandningen över rödingen och låt stå i kylen 1 timme. Skala potatisarna och skär ut 2 runda puckar ur varje potatis med hjälp av en utstickare, eller skär dem runda eller fyrkantiga på fri hand. Pensla med olivolja, strö över flingsalt och baka i ugnen på 225 grader cirka 45 minuter. Hetta upp en stekpanna och stek löken försiktigt i smör tills den är mjuk och gyllene, cirka 20 minuter. Mixa löken till en slät kräm och späd eventuellt med grädde. Smaka av med salt och peppar.
  2. Smält smöret. Vispa äggulorna och citronsaften över vattenbad. Vispa ner det smälta smöret först droppvis och sedan i en tunn stråle. Smaka av med finrivet citronskal och salt.
  3. Skala lökarna och koka dem i saltat vatten tills de mjuknat, cirka 10 minuter. Lägg i morötterna efter halva tiden. Smält smör och honung i en kastrull. Lägg i morotstärningar, hela morötter och lök, bryn cirka 2 minuter.
  4. Skrapa försiktigt bort salt och socker från rödingen med en kniv. Smält smör eller olja i en panna och stek fisken på medelvärme cirka 2 minuter på varje sida.
  5. Servera rödingen med potatispuck, lökcrème, hollandaisesås och garnera med morötter, lökar och några dillkvistar.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maj Britt

2015-12-26

Ska det verkligen vara 1 dl.salt till gravningen?

Lotta

2014-01-23

supergott har gjort det 3ggr redan och fler lär det bli

fille

2013-08-03

Jimmy: Det du inte fattar är att fisken gravas och då ska det vara den mängden.

Jimmy

2012-01-18

1 dl salt gör att fisken nästan bli oätlig.. hoppas att det är felskrivet

Kristina

2011-12-29

Nyårs potatis

Liknande recept

Spara recept

Färskostgratinerad lax

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Fiskgryta med saffran och räkor

Betyg
Betyg
(64)
Spara recept

Sashimi nudelsallad

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Lax med salsa verde

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Sej med grillad paprika och parmesan

Betyg
Betyg
(115)
Spara recept

Torsk med paksoi

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Toscansk lax i ugn med råstekt rotselleri

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Saltbakad lax med fänkålssmak och tomater

Betyg
Betyg
(22)
25 st
  • Ingredienser (25)
  • Gravad röding:
  • 0.5 dl socker
  • 5 krossade vitpepparkorn
  • 0.5 dl grovhackad dill
  • 600 g rödingfiléer, 4 stycken med skinn
  • 2 msk smör eller olja till stekning
  • 1 dl salt
  • Potatispuckar:
  • 2 knippen stora bakpotatisar
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt
  • Lökcréme:
  • 300 g klyftade gula lökar
  • 100 g smör
  • 1 msk grädde, eventuellt
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 0.5 tsk salt
  • Citronhollandaise:
  • 150 g smör
  • 2 äggulor
  • 0.5 citron,pressad saft och finrivet skal
  • 1 krm salt
  • Garnering:
  • 8 små smålökar
  • 4 späda morötter
  • 1 msk smör
  • 1 msk honung
  • 100 g fint tärnad morot
  • dillkvistar
  • 0.5 tsk salt

Röding med potatispuck, lökcréme och citronhollandaise

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4.14 (14 betyg)

En riktig festrätt med gravad röding och ljuvligt goda såser.

Ugnstemperatur:225º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blanda socker, salt, vitpeppar och dill. Strö blandningen över rödingen och låt stå i kylen 1 timme. Skala potatisarna och skär ut 2 runda puckar ur varje potatis med hjälp av en utstickare, eller skär dem runda eller fyrkantiga på fri hand. Pensla med olivolja, strö över flingsalt och baka i ugnen på 225 grader cirka 45 minuter. Hetta upp en stekpanna och stek löken försiktigt i smör tills den är mjuk och gyllene, cirka 20 minuter. Mixa löken till en slät kräm och späd eventuellt med grädde. Smaka av med salt och peppar.
  2. Smält smöret. Vispa äggulorna och citronsaften över vattenbad. Vispa ner det smälta smöret först droppvis och sedan i en tunn stråle. Smaka av med finrivet citronskal och salt.
  3. Skala lökarna och koka dem i saltat vatten tills de mjuknat, cirka 10 minuter. Lägg i morötterna efter halva tiden. Smält smör och honung i en kastrull. Lägg i morotstärningar, hela morötter och lök, bryn cirka 2 minuter.
  4. Skrapa försiktigt bort salt och socker från rödingen med en kniv. Smält smör eller olja i en panna och stek fisken på medelvärme cirka 2 minuter på varje sida.
  5. Servera rödingen med potatispuck, lökcrème, hollandaisesås och garnera med morötter, lökar och några dillkvistar.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maj Britt

2015-12-26

Ska det verkligen vara 1 dl.salt till gravningen?

Lotta

2014-01-23

supergott har gjort det 3ggr redan och fler lär det bli

fille

2013-08-03

Jimmy: Det du inte fattar är att fisken gravas och då ska det vara den mängden.

Jimmy

2012-01-18

1 dl salt gör att fisken nästan bli oätlig.. hoppas att det är felskrivet

Kristina

2011-12-29

Nyårs potatis

Liknande recept

Spara recept

Färskostgratinerad lax

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Fiskgryta med saffran och räkor

Betyg
Betyg
(64)
Spara recept

Sashimi nudelsallad

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Lax med salsa verde

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Sej med grillad paprika och parmesan

Betyg
Betyg
(115)
Spara recept

Torsk med paksoi

Betyg
Betyg
(18)
Spara recept

Toscansk lax i ugn med råstekt rotselleri

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Saltbakad lax med fänkålssmak och tomater

Betyg
Betyg
(22)