Rispudding med lingon
  • Tid 25 min + 3 tim i kylen

Rispudding med lingon

3.5 (2 betyg)

Variant med tomtegröt som faktiskt påminner lite om pannacotta. Men på svenska.

  • Tillagningstid 25 min + 3 tim i kylen
  • Ingredienser 10

Ingredienser

6 portioner
  • 1 vaniljstång
  • 0.5 apelsin, skalet
  • 2.5 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 0.75 dl strösocker
  • 2 dl vaniljyoghurt
  • 2 dl risgrynsgröt
Kolalingon:
  • 0.5 dl strösocker
  • 2 msk smör
  • 225 g frysta lingon
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Snitta och skrapa ur vaniljfröna ur vaniljstången. Skala apelsinen med potatisskalare.

  2. 2

    Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädde tillsammans med vaniljfrön, apelsinskal och socker.

  3. 3

    Ta bort kastrullen från värmen. Lägg ner gelatinbladen och rör om tills de smält. Vänd runt yoghurt och gröt. Häll upp i glas och ställ i kylen minst 3 tim.

Kolalingon

  1. 1

    Smält socker i en kastrull på medelhög värme under omrörning. Klicka ner smör när sockret är ljusbrunt och vispa snabbt ihop till en kolasås. Tillsätt hälften av lingonen och låt sockerklumparna som bildas smälta på låg värme. Tillsätt resterande lingon och ställ att svalna.

Till servering

  1. 1

    Toppa puddingen med lingon vid servering.

Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Maria

    Supergott och väldigt enkelt att svänga ihop (om man har överbliven risgrynsgröt, förstås). En favorit hos oss två jular i rad nu. Vaniljstången kan man med fördel byta mot vaniljsocker så blir det inte fullt så dyrt.

  • Helena

    Riktigt gott, blev en succe på julförmiddagsfika på jobbet.

  • Charlotte

    Jag blev inte imponerad. För dyra ingredienser och tidskrävande mot vad det smakade. Lingonen blev goda, men inte heller de var något extra. Kommer hålla mig till pannacotta i fortsättningen.