Mustigt lingonbröd
  • Tid 10 tim
  • Ugn 200º

Mustigt lingonbröd

2.82 (17 betyg)

Ett saftigt bröd med öl och lingonsylt som kräver lite längre jästid.

  • Tillagningstid 10 tim
  • Ingredienser 12
  • Ugnstemperatur 200º

Ingredienser

2 st
Steg 1:
  • 3 dl vatten
  • 1 dl russin
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl krossat vete eller råg
Steg 2:
  • 2.5 dl öl
  • 25 g jäst
  • 1 msk soja
  • 1 tsk salt
  • 1 dl lingonsylt
  • 4 dl fint rågmjöl
  • 8 dl vetemjöl, gärna special
  • 1 msk olja
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Steg 1: Koka upp vattnet. Häll upp solroskärnor, russin och kross i en bunke. Häll över det heta vattnet. Täck över och låt stå i rumstemperatur 6-8 timmar.

Steg 2:

  1. 1

    Värm ölen till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med ölen. Tillsätt fett, soja, salt, krossblandning, lingonsylt, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg, 5-10 minuter. Jäs degen övertäckt cirka 40 minuter.

  2. 2

    Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 delar och forma släta längder. Om degen först plattas ut och sedan rullas ihop blir bröden lite högre. Lägg längderna med skarven ner i smorda formar eller på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk cirka 30 minuter.

  3. 3

    Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar