Morotssoppa med saffransgrädde

Morotssoppa med saffransgrädde

3.5 (10 betyg)

Timjan och saffran för tankarna till Provence och bouillabaisse. Välj ett rosévin till soppan.

  • Ingredienser 14

Ingredienser

4 portioner
  • 1 hackad gul lök
  • 500 g morötter
  • 2 potatisar
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 liter grönsaksbuljong, av fond eller tärning
  • 0.5 tsk örtsalt
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 dl mellangrädde
Saffransgrädde:
  • 0.5 g saffran
  • salt
  • 1 tsk varmt vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl matyoghurt
  • 2 msk gräslök eller krasse
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skala och hacka löken. Skala och skär morötter och potatis i skivor eller bitar. Fräs löken nästan mjuk i lite fett i en gryta. Tillsätt morötter, potatis, buljong, örtsalt och peppar. Koka under lock på svag värme tills allt är mjukt, ca 15 minuter. Mixa grönsakerna med lite av spadet. Häll tillbaka i grytan. Smaka av med timjan, eventuellt salt och grädde.

Saffransgrädde

  1. 1

    Lös upp saffran och salt i vattnet. Vispa grädden. Rör ner saffran och yoghurt i grädden och smaka av med lite peppar. Servera soppan med en klick saffransgrädde och garnera gärna med kryddgrönt.

Servering

Timjan och saffran,visst för det tankarna till Provence och bouillabaisse? Även om det i detta fall är en rent vegetarisk rätt så kan kryddningen ge svaret på ett lämpligt vinval. Rosévin ska det vara, trots årstiden.
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Anne

    God soppa som är enkel att göra och som blir lyxig med saffransgrädden.