Matjessilltårta med potatis och brynt smör

Matjessilltårta med potatis och brynt smör

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(33)

Bästa matjessilltårtan gör du själv till påsk och midsommar! Vårt recept på matjestårta görs på kavringsbotten med de klassiska tillbehören ägg, potatis, rödlök och brynt smör.

Tillagningstid: 30 min + tid i kylen
12 portioner
  • 200 g kavring
  • 50 g , smält smör
  • 8 ägg
  • 100 g smör, att bryna
  • 500 g kokt färskpotatis, skalad
  • 2 burkar matjessill à 200 g + spad
  • 1 rödlök, finhackad
  • Till garnering:
  • 0.5 kruka gräslök, finskuren
  • 0.5 kruka dill, grovhackad
  • 1 knippe rädisor, ev delade

Gör så här

  1. Mixa brödet till ett fint smul i en matberedare och blanda med smält smör. Tryck ut brödsmulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, så att det täcker botten i ett jämnt lager.
  2. Koka äggen 6 min och kyl ner i kallt vatten. Skala direkt och hacka. Smält smör i en kastrull under omrörning tills det slutar skumma och doftar nötigt.
  3. Krossa potatisen grovt och täck kavringsbottnen. Skär sillen i tärningar och lägg på potatisen. Häll det brynta smöret över hela tårtan och spadet från ena sillburken. Strö över rödlöken. Toppa med det hackade ägget, tryck till lite och låt stå minst 1 tim i kylen eller över natten. Garnera med gräslök, dill och rädisor.

Servering

Gott att servera med en klick gräddfil.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-06-28

Kul att ni gillar silltårtan!

Susanna

2022-06-26

Verkligen succé! Följde receptet och det blev riktigt bra. Gjorde en sill-fri likadan med salami och basilika istället för sillen till ”sill-och-fisk-hatarna ”. Den gjorde också succé. Detta blir tradition!

Åsa

2018-06-21

Alltså mina föräldrar ÄLSKAR verkligen denna!

Sebastian

2017-09-15

Koktiden på äggen stämmer ju inte riktigt. Om man inte vill ha löskokta ägg förstås

Margareta

2017-08-01

God och mycket uppskattad.

Ingrid

2017-07-08

Mycket god.

Matjessilltårta med potatis och brynt smör
10 st
  • Ingredienser (10)
  • 200 g kavring
  • 50 g , smält smör
  • 8 ägg
  • 100 g smör, att bryna
  • 500 g kokt färskpotatis, skalad
  • 2 burkar matjessill à 200 g + spad
  • 1 rödlök, finhackad
  • Till garnering:
  • 0.5 kruka gräslök, finskuren
  • 0.5 kruka dill, grovhackad
  • 1 knippe rädisor, ev delade

Matjessilltårta med potatis och brynt smör

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(33)

Bästa matjessilltårtan gör du själv till påsk och midsommar! Vårt recept på matjestårta görs på kavringsbotten med de klassiska tillbehören ägg, potatis, rödlök och brynt smör.

Tillagningstid: 30 min + tid i kylen
12 portioner

Gör så här

  1. Mixa brödet till ett fint smul i en matberedare och blanda med smält smör. Tryck ut brödsmulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, så att det täcker botten i ett jämnt lager.
  2. Koka äggen 6 min och kyl ner i kallt vatten. Skala direkt och hacka. Smält smör i en kastrull under omrörning tills det slutar skumma och doftar nötigt.
  3. Krossa potatisen grovt och täck kavringsbottnen. Skär sillen i tärningar och lägg på potatisen. Häll det brynta smöret över hela tårtan och spadet från ena sillburken. Strö över rödlöken. Toppa med det hackade ägget, tryck till lite och låt stå minst 1 tim i kylen eller över natten. Garnera med gräslök, dill och rädisor.

Servering

Gott att servera med en klick gräddfil.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2022-06-28

Kul att ni gillar silltårtan!

Susanna

2022-06-26

Verkligen succé! Följde receptet och det blev riktigt bra. Gjorde en sill-fri likadan med salami och basilika istället för sillen till ”sill-och-fisk-hatarna ”. Den gjorde också succé. Detta blir tradition!

Åsa

2018-06-21

Alltså mina föräldrar ÄLSKAR verkligen denna!

Sebastian

2017-09-15

Koktiden på äggen stämmer ju inte riktigt. Om man inte vill ha löskokta ägg förstås

Margareta

2017-08-01

God och mycket uppskattad.

Ingrid

2017-07-08

Mycket god.