
Matjessilltårta med potatis och brynt smör
Betyg (1-5):
En ny variant på silltårta med matjessillens klassiska tillbehör. Kokt ägg, potatis, rödlök och brynt smör på en kavringsbotten.
Tillagningstid: 30 min + tid i kylen
12 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 200 g kavring
- 50 g , smält smör
- 8 ägg
- 100 g smör, att bryna
- 500 g kokt färskpotatis, skalad
- 2 burkar matjessill à 200 g + spad
- 1 rödlök, finhackad
- Till garnering:
- 0.5 kruka gräslök, finskuren
- 0.5 kruka dill, grovhackad
- 1 knippe rädisor, ev delade
Gör så här
- Mixa brödet till ett fint smul i en matberedare och blanda med smält smör. Tryck ut brödsmulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, så att det täcker botten i ett jämnt lager.
- Koka äggen 6 min och kyl ner i kallt vatten. Skala direkt och hacka. Smält smör i en kastrull under omrörning tills det slutar skumma och doftar nötigt.
- Krossa potatisen grovt och täck kavringsbottnen. Skär sillen i tärningar och lägg på potatisen. Häll det brynta smöret över hela tårtan och spadet från ena sillburken. Strö över rödlöken. Toppa med det hackade ägget, tryck till lite och låt stå minst 1 tim i kylen eller över natten. Garnera med gräslök, dill och rädisor.
Servering
Gott att servera med en klick gräddfil.
Liknande recept
Matjessilltårta med potatis och brynt smör
Betyg (1-5):
En ny variant på silltårta med matjessillens klassiska tillbehör. Kokt ägg, potatis, rödlök och brynt smör på en kavringsbotten.
Tillagningstid: 30 min + tid i kylen
12 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Mixa brödet till ett fint smul i en matberedare och blanda med smält smör. Tryck ut brödsmulorna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, så att det täcker botten i ett jämnt lager.
- Koka äggen 6 min och kyl ner i kallt vatten. Skala direkt och hacka. Smält smör i en kastrull under omrörning tills det slutar skumma och doftar nötigt.
- Krossa potatisen grovt och täck kavringsbottnen. Skär sillen i tärningar och lägg på potatisen. Häll det brynta smöret över hela tårtan och spadet från ena sillburken. Strö över rödlöken. Toppa med det hackade ägget, tryck till lite och låt stå minst 1 tim i kylen eller över natten. Garnera med gräslök, dill och rädisor.
Servering
Gott att servera med en klick gräddfil.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2018-06-21
Alltså mina föräldrar ÄLSKAR verkligen denna!
2017-09-15
Koktiden på äggen stämmer ju inte riktigt. Om man inte vill ha löskokta ägg förstås
2017-08-01
God och mycket uppskattad.
2017-07-08
Mycket god.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Åsa
2018-06-21
Alltså mina föräldrar ÄLSKAR verkligen denna!
Sebastian
2017-09-15
Koktiden på äggen stämmer ju inte riktigt. Om man inte vill ha löskokta ägg förstås
Margareta
2017-08-01
God och mycket uppskattad.
Ingrid
2017-07-08
Mycket god.