Leverpastej

Betyg (1-5):
3.2 (5 betyg)

Hemlagad pastej slår färdigköpt med hästlängder!

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:200º
1 kg
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (21)
  • 400 g ungnötslever, nöt-, eller svinlever
  • 200 g magert fläskkött, t ex bog
  • 1 medelstor gul lök
  • 1 syrligt äpple
  • 125 g smör
  • 1.5 dl grädde
  • 8 ansjovisfiléer
  • 1 krm peppar
  • 1 tsk torkad mejram
  • 0.75 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 0.5 tsk malen ingefära
  • 1 tsk salt
  • Gelé och garnering:
  • 3 gelatinblad
  • 0.5 dl ättiksprit (12 %), 12 %
  • 1 dl socker
  • 1.5 dl vatten
  • 3 lagerblad
  • 0.5 dl rönnbär
  • 5 stjärnanis
  • 0.5 dl rosmarin

Gör så här

  1. Koka upp 11/2-2 liter vatten i en rymlig gryta. Ta bort ev hinnor och blodkärl på levern. Skär lever och fläskkött i mindre bitar. Ta grytan från värmen. Lägg i lever och kött och låt stå under lock 10-15 min. Häll sedan av vattnet. Skala löken och skär den i bitar. Skala och dela äpplet, ta bort kärnhuset. Hetta upp smör och grädde.

Med matberedare

  1. Använd stålkniven. Lägg i allt utom smör och grädde och finfördela. Späd med den heta gräddblandningen medan maskinen blandar och kör tills smeten är helt slät.

Med mindre mixer

  1. Gör som ovan men blanda bara 1/2 sats i taget. Häll smeten i väl smorda formar, 1 st på 1,5 liter eller 3 st à 6 dl. Ställ dem i en långpanna, täck med aluminiumfolie och sätt in pannan i nedre delen av ugnen. Häll kokhett vatten vid sidan av formarna.
  2. Grädda i vattenbadet, små formar ca 45 min, stor drygt 1 tim. Ta av folien mot slutet så att pastejen får lite färg. Ta upp formarna ur vattenbadet och låt pastejerna svalna innan de stjälps upp. Pastejen kan frysas men blir då något grynig i konsistensen. Den bör inte fryslagras mer än 1-2 månader.

Gelé och garnering

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp ättiksprit, socker och vatten i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i ättikslagen. Låt blandningen svalna. Garnera pastejerna med lagerblad, rönnbär, stjärnanis och rosmarin och häll sedan försiktigt ättikslagen över pastej och garnering. Se till att inte garnera för högt så att locket inte går att tillsluta. Förvara i kylskåp.

Tips

Om du vill göra en lättare variant med inte så mycket grädde kan du byta ut 1/3 mot mjölk.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Laxsmörgås med avokado och räkor

(9)

Kycklingmackor caesar-style

(9)

Tuna melt i tortillabröd

(35)
21 st
  • Ingredienser (21)
  • 400 g ungnötslever, nöt-, eller svinlever
  • 200 g magert fläskkött, t ex bog
  • 1 medelstor gul lök
  • 1 syrligt äpple
  • 125 g smör
  • 1.5 dl grädde
  • 8 ansjovisfiléer
  • 1 krm peppar
  • 1 tsk torkad mejram
  • 0.75 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 0.5 tsk malen ingefära
  • 1 tsk salt
  • Gelé och garnering:
  • 3 gelatinblad
  • 0.5 dl ättiksprit (12 %), 12 %
  • 1 dl socker
  • 1.5 dl vatten
  • 3 lagerblad
  • 0.5 dl rönnbär
  • 5 stjärnanis
  • 0.5 dl rosmarin

Leverpastej

Betyg (1-5):
3.2 (5 betyg)

Hemlagad pastej slår färdigköpt med hästlängder!

Tillagningstid: 2 timmar
Ugnstemperatur:200º
1 kg
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Koka upp 11/2-2 liter vatten i en rymlig gryta. Ta bort ev hinnor och blodkärl på levern. Skär lever och fläskkött i mindre bitar. Ta grytan från värmen. Lägg i lever och kött och låt stå under lock 10-15 min. Häll sedan av vattnet. Skala löken och skär den i bitar. Skala och dela äpplet, ta bort kärnhuset. Hetta upp smör och grädde.

Med matberedare

  1. Använd stålkniven. Lägg i allt utom smör och grädde och finfördela. Späd med den heta gräddblandningen medan maskinen blandar och kör tills smeten är helt slät.

Med mindre mixer

  1. Gör som ovan men blanda bara 1/2 sats i taget. Häll smeten i väl smorda formar, 1 st på 1,5 liter eller 3 st à 6 dl. Ställ dem i en långpanna, täck med aluminiumfolie och sätt in pannan i nedre delen av ugnen. Häll kokhett vatten vid sidan av formarna.
  2. Grädda i vattenbadet, små formar ca 45 min, stor drygt 1 tim. Ta av folien mot slutet så att pastejen får lite färg. Ta upp formarna ur vattenbadet och låt pastejerna svalna innan de stjälps upp. Pastejen kan frysas men blir då något grynig i konsistensen. Den bör inte fryslagras mer än 1-2 månader.

Gelé och garnering

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp ättiksprit, socker och vatten i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i ättikslagen. Låt blandningen svalna. Garnera pastejerna med lagerblad, rönnbär, stjärnanis och rosmarin och häll sedan försiktigt ättikslagen över pastej och garnering. Se till att inte garnera för högt så att locket inte går att tillsluta. Förvara i kylskåp.

Tips

Om du vill göra en lättare variant med inte så mycket grädde kan du byta ut 1/3 mot mjölk.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Laxsmörgås med avokado och räkor

(9)

Kycklingmackor caesar-style

(9)

Tuna melt i tortillabröd

(35)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies