Lättbakat hasselnötsbröd
  • Tid 20 min + tid i ugn och jästid
  • Ugn 250º

Lättbakat hasselnötsbröd

5 (2 betyg)

Ett enkelt bröd som gräddas kort tid i mycket stark ugnsvärme och sedan gräddas klart i eftervärmen. Brödet får en kraftig och läcker skorpa. Mycket gott! - Recept av Anna bergström och Fanny bergström

  • Tillagningstid 20 min + tid i ugn och jästid
  • Ingredienser 8
  • Ugnstemperatur 250º

Ingredienser

1 limpa
  • 25 g jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 3 dl naturell yoghurt 10%
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 msk salt
  • 10 dl vetemjöl special
  • 150 g hasselnötter eller 2 dl solrosfrön
  • 2 msk sesamfrön, att strö över
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Smula ner jästen i en bunke och häll på lite av vattnet. Rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, yoghurt, grahamsmjöl, salt, vetemjöl och nötter. Arbeta till en aningen kladdig deg.

  2. 2

    Strö över lite mjöl, lägg över en bakduk och jäs degen i rumsvärme drygt 1 timme, eller över natten i kylskåp (blir allra godast). Vält ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Forma en lång limpa. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

  3. 3

    Pensla brödet med kallt vatten och strö ev över sesamfröna. Grädda mitt i ugnen 15–20 min. (Håll koll på färgen.)

  4. 4

    Stäng av ugnsvärmen och låt brödet stå kvar i ugnen tills det har en innertemperatur på 96–98°, ca 15 min. Låt svalna på galler.

Sätt ett betyg

0 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar