Kantarellpaj med västerbottensost
  • Tid 90 min
  • Ugn 200-175º

Kantarellpaj med västerbottensost

3.04 (91 betyg)

Ett utmärkt tillbehör på kräftskivan, eller ett alternativ till den som inte är så förtjust i kräftor.

  • Tillagningstid 90 min
  • Ingredienser 21
  • Ugnstemperatur 200-175º

Ingredienser

8 portioner
Pajdeg:
  • 1.5 dl vetemjöl special med fullkorn
  • 1.5 dl grahamsmjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 125 g smör
  • 1 tsk torkad timjan
  • 3 msk kallt vatten
Fyllning:
  • 400 g färsk bladspenat
  • 2 dl vatten
  • 0.5 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 3 skalade hackade knipplökar, gärna röda
  • 0.5 tsk riven muskot
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • 5 dl trattkantareller eller gula kantareller
  • smör
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 250 g riven västerbottensost
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Lägg mjöl, salt, smör och timjan i en matberedare och kör i 6-7 sekunder till stora smulor. Tillsätt vattnet och starta maskinen igen. Stanna så fort degsmulorna börjar bli en klump. Eller blanda snabbt samman allt för hand.

  2. 2

    Tryck ut degen i en springform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Ställ in i frysen 30 minuter. Förgrädda sedan i 200 grader, i 10 minuter.

Fyllning

  1. 1

    Skölj spenaten. Koka upp vatten och salt. Lägg i spenaten och koka den någon minut. Häll bort kokspadet och låt spenaten rinna av. Pressa bort överflödig vätska.

  2. 2

    Fräs spenaten i smör med löken. Krydda med liten riven muskot, salt och peppar. Lägg spenat- och lökblandningen åt sidan. Stek svampen i smör och lägg åt sidan.

  3. 3

    Vispa ihop ägg och mjölk, rör ner osten och smaksätt med lite salt och peppar. Lägg svamp och spenat i pajskalet, häll äggstanningen över fyllningen och grädda pajen 30-40 minuter.

Sätt ett betyg

2 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Ninni Heden

    500 gr färska kantareller blir ungefär 330 gr förvällda enligt min våg

  • Helena Steen

    Hur mycket i vikt motsvarar 5 dl kantareller. Mina är redan hackade och förvällda. Tacksam för svar före fredag om möjligt. Spännande recept!