
Julkalkon med hemgjord senap
Betyg (1-5):
För det lilla hushållet är kalkonbröstfilén ett bra alternativ till julskinkan. Griljera den på klassiskt vis och servera med hemlagad senap.
Tillagningstid: 30 min + tid i ugn
Ugnstemperatur:120°-225º
6 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 1 kalkonbröst
- 1 tsk salt
- 25 g smör
- 300 g Svartkålsmix, Hackat & Klart
- 1 msk olivolja
- 1 tsk flingsalt
- vörtbröd, till servering
- Griljering:
- 1 äggula
- 2 msk dijonsenap, Grey Poupon
- 2 msk ströbröd
- 10 kryddnejlikor
- Senap:
- 1 dl vatten
- 1.5 dl gula och bruna senapsfrön
- 1 dl neutral olja
- 2 msk senapspulver, Colmans
- 2 msk fast honung
- 1 tsk ättiksprit (12 %)
- 1 krm salt
- Dryckestips:
- Eriksberg Hovmästarlager 0,5%
Gör så här
- Lägg kalkonbröstet på en bit ugnsfolie. Salta runt om och lägg smöret ovanpå. Vik ihop folien till ett tätt paket. Stick in en termometer genom folien, mitt i kalkonbröstet. Tillaga mitt i ugnen i 120° till en innertemperatur på 67°.
- Ta kalkonen ur paketet och lägg i en ugnsform. Höj ugnstemperaturen till 225°. Rör ihop äggula och senap. Pensla kalkonen med blandningen och strö över ströbrödet. Stick ner nejlikor och griljera mitt i ugnen till fin färg, ca 10 min.
- Krama svartkålsblandningen med olja och salt tills kålen mjuknat något. Servera kalkonen på vörtbröd med svartkålssallad och hemgjord senap.
Senap:
- Koka upp vatten och senapsfrön. Häll över i en skål och låt stå ca 5 min. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till tjock konsistens med en stavmixer. Ställ i kylen för att kallna. Låt gärna senapen mogna i smaken till dagen efter.
Liknande recept
Julkalkon med hemgjord senap
Betyg (1-5):
För det lilla hushållet är kalkonbröstfilén ett bra alternativ till julskinkan. Griljera den på klassiskt vis och servera med hemlagad senap.
Tillagningstid: 30 min + tid i ugn
Ugnstemperatur:120°-225º
6 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Lägg kalkonbröstet på en bit ugnsfolie. Salta runt om och lägg smöret ovanpå. Vik ihop folien till ett tätt paket. Stick in en termometer genom folien, mitt i kalkonbröstet. Tillaga mitt i ugnen i 120° till en innertemperatur på 67°.
- Ta kalkonen ur paketet och lägg i en ugnsform. Höj ugnstemperaturen till 225°. Rör ihop äggula och senap. Pensla kalkonen med blandningen och strö över ströbrödet. Stick ner nejlikor och griljera mitt i ugnen till fin färg, ca 10 min.
- Krama svartkålsblandningen med olja och salt tills kålen mjuknat något. Servera kalkonen på vörtbröd med svartkålssallad och hemgjord senap.
Senap:
- Koka upp vatten och senapsfrön. Häll över i en skål och låt stå ca 5 min. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till tjock konsistens med en stavmixer. Ställ i kylen för att kallna. Låt gärna senapen mogna i smaken till dagen efter.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!