Grönsaksbolognese
  • Tid 25 min

Grönsaksbolognese

4.59 (17 betyg)

Härligt god bolognese på grönsaker

  • Tillagningstid 25 min
  • Ingredienser 17

Ingredienser

4 portioner
  • 200 g portabellosvamp
  • 300 g aubergine
  • 1 msk olivolja
  • 1 st stor gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 400 g krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 msk balsamvinäger
  • 0.5 msk honung
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
Till servering
  • 320 g spagetti
  • 50 g parmesan, riven
  • 0.5 kruka färsk basilika
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Hacka svampen och hacka eller riv auberginen grovt. Värm olja i en stor stekpanna eller kastrull och fräs svamp, aubergine, lök och vitlök. Salta och stek tills vätskan ångat bort.

  2. 2

    Tillsätt tomatpurén och stek under omrörning ca 3 min. Häll i resten av ingredienserna och låt småputtra ca 15 min.

  3. 3

    Koka pasta enligt anvisningen på förpackningen. Servera med riven parmesan och färsk basilika.

Sätt ett betyg

6 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Kristoffer

    Så god, hela familjen älskade den. Även de som annars inte gillar svamp.

  • Annika

    Värdig ersättare till köttbolognese! Brukar piffa med grovrivna morötter, selleri, soja, chili, rivet citronskal och basilika om det finns hemma. Vanliga champinjoner funkar lika bra som portabello (samma svamp, olika storlek och pris...). Fräs svamp och aubergine i olika grytor för att korta tiden lite, annars tar det nog nästan dubbla tiden mot vad som står i receptet.

  • Rebecca

    Jättegod! Vi lägger gärna till selleri och linser som får koka med. Tips: champinjoner smakar typ lika dant som portabello men är betydligt billigare. Går också jättebra att köra lök, svamp och aubergine på rivgärn i matberedare. Då går det fort att laga maten. Rekommenderar dock att allt ska koka i minst 30 min för djupare smak.

  • Fredrika

    Har letat efter en vegovariant av bolognese som är en värdig ersättare av köttvarianten, och nu har jag hittat det. Jättegott recept! Jag toppar med parmesan och ruccola.

Visa fler