Grekisk sallad med kyckling

Grekisk sallad med kyckling

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(7)

En klassisk grekisk sallad med kycklingspett av kycklingfärs, vita bönor, citron och vitlök. Servera med klyftpotatis i ugn. Matigt och perfekt att bjuda på en varm sommarkväll!

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:200-250º
4 portioner
  • 500 g kycklingfärs
  • 400 g vita bönor, Kokta (på burk)
  • 0.5 citron, pressad saft
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • 0.5 dl finhackad färsk oregano eller 1 msk torkad
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • Ugnspotatis
  • 1 kg bakpotatis
  • 5 hela vitlöksklyftor, krossade
  • 1 citron
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • olivolja till pensling
  • Grekisk sallad
  • 3 tomater
  • 0.5 gurka
  • 0.5 grön paprika
  • 0.5 rödlök
  • 1 dl kalamataoliv
  • 150 g fetaost
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär potatisen i klyftor och lägg i en ugnsform med vitlöksklyftorna. Pressa över citronsaft och ringla över olja. Strö på oregano och salt.
  2. Täck formen med folie och tillaga mitt i ugnen 30 min. Ta bort folien och höj temperaturen till 250°. Rosta potatisarna tills de fått färg, 10–15 min.
  3. Lägg bönorna i en bunke och mosa med gaffel eller med handen. Blanda i färs och resten av ingredienserna till en jämn smet. Krama fast smeten på grillspett.
  4. Skär tomater och gurka i bitar. Strimla paprika och lök. Lägg alla grönsaker och oliverna i en djup tallrik och toppa med fetaosten. Ringla över olja.
  5. Pensla spetten med olja och grilla runt om till fin färg. Servera med potatisklyftor, greksallad och tzatziki, se recept intill.

Tips

Strö över lite torkad oregano på salladen – som i Grekland.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maria

2021-06-12

Väldigt gott! Det var svårt att få färsen att sitta kvar på spetten innan grill. Hade nog funkat bättre med blandfärs.

Ida

2018-06-14

Provade göra dessa i ugnen istället, god smak men tyckte de var lite aningen torra. Vet inte om det kanske är pga bönorna. Kommer nog prova göra dem igen nån gång och testa att tillsätta lite olja eller kanske ett ägg i smeten.

Grekisk sallad med kyckling
19 st
  • Ingredienser (19)
  • 500 g kycklingfärs
  • 400 g vita bönor, Kokta (på burk)
  • 0.5 citron, pressad saft
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • 0.5 dl finhackad färsk oregano eller 1 msk torkad
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • Ugnspotatis
  • 1 kg bakpotatis
  • 5 hela vitlöksklyftor, krossade
  • 1 citron
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • olivolja till pensling
  • Grekisk sallad
  • 3 tomater
  • 0.5 gurka
  • 0.5 grön paprika
  • 0.5 rödlök
  • 1 dl kalamataoliv
  • 150 g fetaost
  • 2 msk olivolja

Grekisk sallad med kyckling

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(7)

En klassisk grekisk sallad med kycklingspett av kycklingfärs, vita bönor, citron och vitlök. Servera med klyftpotatis i ugn. Matigt och perfekt att bjuda på en varm sommarkväll!

Tillagningstid: 1 tim
Ugnstemperatur:200-250º
4 portioner

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär potatisen i klyftor och lägg i en ugnsform med vitlöksklyftorna. Pressa över citronsaft och ringla över olja. Strö på oregano och salt.
  2. Täck formen med folie och tillaga mitt i ugnen 30 min. Ta bort folien och höj temperaturen till 250°. Rosta potatisarna tills de fått färg, 10–15 min.
  3. Lägg bönorna i en bunke och mosa med gaffel eller med handen. Blanda i färs och resten av ingredienserna till en jämn smet. Krama fast smeten på grillspett.
  4. Skär tomater och gurka i bitar. Strimla paprika och lök. Lägg alla grönsaker och oliverna i en djup tallrik och toppa med fetaosten. Ringla över olja.
  5. Pensla spetten med olja och grilla runt om till fin färg. Servera med potatisklyftor, greksallad och tzatziki, se recept intill.

Tips

Strö över lite torkad oregano på salladen – som i Grekland.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Maria

2021-06-12

Väldigt gott! Det var svårt att få färsen att sitta kvar på spetten innan grill. Hade nog funkat bättre med blandfärs.

Ida

2018-06-14

Provade göra dessa i ugnen istället, god smak men tyckte de var lite aningen torra. Vet inte om det kanske är pga bönorna. Kommer nog prova göra dem igen nån gång och testa att tillsätta lite olja eller kanske ett ägg i smeten.