Sörböle räddar mest mat i Sverige

Stora Coop Sörböle i Skellefteå är bäst i Sverige på att minska matsvinnet tillsammans med Too Good To Go. Vid avstämningen i september hade butiken från årets början räddat 5200 kassar med mat. Och de nöjda kunderna sparar dessutom mycket pengar.

Under 2023 har Coop Nord och maträddarappen Too Good To Go utvecklat ett starkt samarbete. Nu erbjuder cirka 80 av Coop-föreningens butiker kunderna att köpa matkassar med varor som annars skulle ha gått till spillo, till en tredjedel av priset.

Och störst ruljans har det varit på Stora Coop Sörböle, som faktiskt räddat mesta mat i Sverige. Det visade Too Good To Go:s sammanställning över perioden januari – september i år. De sålde inte mindre än 5200 kassar med mat som annars skulle ha gått till spillo på grund av kort datum, en skadad förpackning och liknande. Det rör sig om i genomsnitt 140 kilo räddad mat i veckan. Den positiva klimateffekten är att 13000 kilo CO2e hindrats från att slippa ut i atmosfären, vilket motsvarar 28 dygn i en varm dusch.

Susanne Rindelöv

– Vi slänger i princip ingenting längre. Överskottet på butiksbakat bröd tvingades vi ofta kasta tidigare, nu säljs även det dagen efter. Kunderna är jättepositiva, både över priset – och insatsen vi gör för miljön, säger Stora Coop Sörböles stormarknadschef Susanne Rindelöv i en kommentar till tidningen Dagligvarunytt.

Läs mer om Coop Nords samarbete med Too Good To Go.