Surdegsbröd med potatis och lök
  • Ugn 200-275º

Surdegsbröd med potatis och lök

3 (3 betyg)

  • Ingredienser 11
  • Ugnstemperatur 200-275º

Tillagningstid: 1 dygn 2 timmar 15 minuter

Ingredienser

2 st
Dag 1 (Surdeg):
  • 3 dl vatten (37º)
  • 25 g jäst
  • 3 dl rågsikt
Dag 2:
  • 3 gula lökar
  • 2 tsk olja
  • 4 kokta potatisar
Deg:
  • 25 g jäst
  • 7 dl vatten (37º)
  • 1 msk salt
  • 3 msk olja
  • 2.5 liter vetemjöl, gärna special
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

Dag 1

  1. 1

    Häll det fingervarma vattnet i en bunke. Smula i jästen och rör så att den löser sig. Blanda i mjölet. Låt bunken stå övertäckt ett dygn i rumsvärme.

Dag 2

  1. 1

    Fräs löken mjuk i lite olja, utan att den tar färg. Låt svalna. Skala och skär potatisen i små tärningar. Rör ut jästen i det fingervarma vattnet och blanda i surdegen. Tillsätt lök, potatis, salt, olja och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg först i bunken och sedan på bakbordet eller i maskin. Jäs den övertäckt ca 1 timme.

  2. 2

    Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 6 bitar och rulla ut dem till baguetter lika långa som plåten. Eller dela degen i 2 delar och forma ovala bröd. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Värm ugnen till 275º. Gör några snitt i bröden med vass kniv. Sätt in baguetterna i mitten av ugnen, de stora bröden i nedre delen. Sänk genast temperaturen till 200º.

  3. 3

    Grädda baguetter 15-20 minuter, stora bröd 30-35 minuter. Bröden är klara när det låter ihåligt när man knackar dem på undersidan. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • MonicA

    Gott i gott Gott