Picklad strömming med böcklingmajonnäs och rom

Betyg (1-5):
0 (0 betyg)

Det här är ett gourmetrecept som förbereds en dag i förväg, men för den kräsne matnörden är det helt klart värt det! Recept av Stefan Ekengren

Tillagningstid: 1 tim + 1 natt i kyl
4 förrättsportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (17)
  • 250 g strömmingsfiléer
  • 2 citroner, pressad saft
  • 1 dl olivolja
  • 1 schalottenlök, fint hackad
  • 0.5 röd chili, urkärnad och finhackad
  • Böcklingmajonnäs
  • 1 böckling
  • 2 dl rapsolja
  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0.5 citron, finrivet skal och 1,5 msk saft
  • Picklad lök
  • 0.5 dl vatten
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk strösocker
  • 2 schalottenlökar, finskivade
  • Till servering
  • 3 dl gräddfil (blir till en smulig kvarg)
  • några teskedar löjrom eller anna rom
  • lite klippt smörgåskrasse

Gör så här

  1. Dag 1: Skär böcklingen till böcklingmajonnäsen i fem delar och låt sjuda i olja i en kastrull med höga kanter ca 1 timme. Sila bort böcklingen och låt oljan kallna helt.
  2. Koka upp gräddfilen så att den skär sig. Häll upp i en sil täckt med kaffefilter eller silduk. Låt vasslen rinna av i kylen under natten. Dra loss strömmingsfiléerna från skinnet.
  3. Blanda citronsaft med salt i en skål och vänd ner strömmingen. Låt ligga ca 15 min. Blanda olja, lök och chili till en marinad. Sila av citronlagen strömmingen ligger i och vänd ner filéerna i marinaden. Ställ in i kylen till servering (håller minst 2 dagar).

Picklad lök:

  1. Koka upp vatten, äppelcidervinäger och socker. Lägg ner den skivade löken och låt kallna helt i lagen. Dag 2: Vispa ihop äggula, senap, citronskal och citronsaft. Fortsätt vispa och tillsätt böcklingoljan i en tunn stråle tills det blir en majonnäs, smaka av med salt.
  2. Lyft ut strömmingsfiléerna ur marinaden och lägg upp på tallrikar. Lägg på picklad lök. Klicka på majonnäs och rom. Smula över gräddfilskvargen och garnera med krasse.

Tips

Det blir mycket böcklingmajonnäs, men den är jättegod även till annan fisk.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Lax- och prosciuttosallad

(4)

Rödbetsgravad lax

(20)

Gravad röding

(22)

Tonfiskspett

(10)

Laxsallad med hackat ägg

(62)

Fiskpaté

(21)

Inkokt lax

(8)

Matjessilltårta med potatis och brynt smör

(22)
17 st
  • Ingredienser (17)
  • 250 g strömmingsfiléer
  • 2 citroner, pressad saft
  • 1 dl olivolja
  • 1 schalottenlök, fint hackad
  • 0.5 röd chili, urkärnad och finhackad
  • Böcklingmajonnäs
  • 1 böckling
  • 2 dl rapsolja
  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0.5 citron, finrivet skal och 1,5 msk saft
  • Picklad lök
  • 0.5 dl vatten
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk strösocker
  • 2 schalottenlökar, finskivade
  • Till servering
  • 3 dl gräddfil (blir till en smulig kvarg)
  • några teskedar löjrom eller anna rom
  • lite klippt smörgåskrasse

Picklad strömming med böcklingmajonnäs och rom

Betyg (1-5):
0 (0 betyg)

Det här är ett gourmetrecept som förbereds en dag i förväg, men för den kräsne matnörden är det helt klart värt det! Recept av Stefan Ekengren

Tillagningstid: 1 tim + 1 natt i kyl
4 förrättsportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Dag 1: Skär böcklingen till böcklingmajonnäsen i fem delar och låt sjuda i olja i en kastrull med höga kanter ca 1 timme. Sila bort böcklingen och låt oljan kallna helt.
  2. Koka upp gräddfilen så att den skär sig. Häll upp i en sil täckt med kaffefilter eller silduk. Låt vasslen rinna av i kylen under natten. Dra loss strömmingsfiléerna från skinnet.
  3. Blanda citronsaft med salt i en skål och vänd ner strömmingen. Låt ligga ca 15 min. Blanda olja, lök och chili till en marinad. Sila av citronlagen strömmingen ligger i och vänd ner filéerna i marinaden. Ställ in i kylen till servering (håller minst 2 dagar).

Picklad lök:

  1. Koka upp vatten, äppelcidervinäger och socker. Lägg ner den skivade löken och låt kallna helt i lagen. Dag 2: Vispa ihop äggula, senap, citronskal och citronsaft. Fortsätt vispa och tillsätt böcklingoljan i en tunn stråle tills det blir en majonnäs, smaka av med salt.
  2. Lyft ut strömmingsfiléerna ur marinaden och lägg upp på tallrikar. Lägg på picklad lök. Klicka på majonnäs och rom. Smula över gräddfilskvargen och garnera med krasse.

Tips

Det blir mycket böcklingmajonnäs, men den är jättegod även till annan fisk.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Lax- och prosciuttosallad

(4)

Rödbetsgravad lax

(20)

Gravad röding

(22)

Tonfiskspett

(10)

Laxsallad med hackat ägg

(62)

Fiskpaté

(21)

Inkokt lax

(8)

Matjessilltårta med potatis och brynt smör

(22)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies