Parmesan- och örtpaj med syltade kantareller
  • Tid 1 tim + tid för svampen att dra
  • Ugn 175-200º

Parmesan- och örtpaj med syltade kantareller

2.22 (18 betyg)

En vegetarisk paj med härlig smak av svamp, ost och rödlök.

  • Tillagningstid 1 tim + tid för svampen att dra
  • Ingredienser 22
  • Ugnstemperatur 175-200º

Ingredienser

8 portioner
Pajdeg:
  • 125 g smör
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 2 msk vatten
Fyllning:
  • 1 msk smör
  • 1 finhackad rödlök
  • 3 dl hackade färska örter, t ex basilika, dill och persilja
  • 4 dl riven parmesanost
  • 4 ägg
  • 1 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar
Syltade kantareller:
  • 300 g rensade kantareller
  • 1 tunt klyftad rödlök
  • 0.5 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl socker
  • 1.5 dl vatten
  • 0.5 tsk fänkålsfrön
  • 0.5 tsk brödkummin
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Blanda ingredienserna till pajdegen och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en springform, 22 centimeter i diameter. Nagga botten och låt eventuellt stå 15 minuter i frysen. Förgrädda botten i 15 minuter på 225 grader.

  2. 2

    Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Fördela löken i pajskalet. Blanda örter och parmesanost och lägg på löken. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar och häll i pajskalet. Grädda mitt i ugnen på 175–200 grader tills äggen stannat, cirka 35 minuter.

Syltade kantareller

  1. 1

    Förväll kantarellerna tills vätskan kokat bort. Blanda resten av ingredienserna i en annan kastrull och koka upp. Ta från värmen och lägg i svamp. Låt dra minst en timme.

  2. 2

    Sila av vätskan och fördela den syltade svampen på pajen eller lägg upp separat i en skål.

Sätt ett betyg

3 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Lucas

    Den är skit äcklig

  • myvket gott

    Ska stå mycket gott

  • Malin

    Har inte testat pajen, men kantarellerna är utsökta! Håller länge förvarade mörkt i matkällaren. De jag gjorde förra hösten är lika goda nu, året efter.