Parmesan- och örtpaj med syltade kantareller

Parmesan- och örtpaj med syltade kantareller

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(19)

En vegetarisk paj med härlig smak av svamp, ost och rödlök.

Tillagningstid: 1 timme + tid för svampen att dra
Ugnstemperatur:175º-200º
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Pajdeg:
  • 125 g smör
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning:
  • 1 msk smör
  • 1 finhackad rödlök
  • 3 dl hackade färska örter, t ex basilika, dill och persilja
  • 4 dl riven parmesanost
  • 4 ägg
  • 1 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • Syltade kantareller:
  • 300 g rensade kantareller
  • 1 tunt klyftad rödlök
  • 0.5 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl socker
  • 1.5 dl vatten
  • 0.5 tsk fänkålsfrön
  • 0.5 tsk brödkummin
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till pajdegen och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en springform, 22 centimeter i diameter. Nagga botten och låt eventuellt stå 15 minuter i frysen. Förgrädda botten i 15 minuter på 225 grader.
  2. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Fördela löken i pajskalet. Blanda örter och parmesanost och lägg på löken. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar och häll i pajskalet. Grädda mitt i ugnen på 175–200 grader tills äggen stannat, cirka 35 minuter.

Syltade kantareller

  1. Förväll kantarellerna tills vätskan kokat bort. Blanda resten av ingredienserna i en annan kastrull och koka upp. Ta från värmen och lägg i svamp. Låt dra minst en timme.
  2. Sila av vätskan och fördela den syltade svampen på pajen eller lägg upp separat i en skål.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lucas

2013-09-21

Den är skit äcklig

myvket gott

2013-08-08

Ska stå mycket gott

Malin

2012-09-19

Har inte testat pajen, men kantarellerna är utsökta! Håller länge förvarade mörkt i matkällaren. De jag gjorde förra hösten är lika goda nu, året efter.

Parmesan- och örtpaj med syltade kantareller
22 st
  • Ingredienser (22)
  • Pajdeg:
  • 125 g smör
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 0.5 tsk salt
  • Fyllning:
  • 1 msk smör
  • 1 finhackad rödlök
  • 3 dl hackade färska örter, t ex basilika, dill och persilja
  • 4 dl riven parmesanost
  • 4 ägg
  • 1 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 0.5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • Syltade kantareller:
  • 300 g rensade kantareller
  • 1 tunt klyftad rödlök
  • 0.5 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl socker
  • 1.5 dl vatten
  • 0.5 tsk fänkålsfrön
  • 0.5 tsk brödkummin
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt

Parmesan- och örtpaj med syltade kantareller

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(19)

En vegetarisk paj med härlig smak av svamp, ost och rödlök.

Tillagningstid: 1 timme + tid för svampen att dra
Ugnstemperatur:175º-200º
8 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till pajdegen och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en springform, 22 centimeter i diameter. Nagga botten och låt eventuellt stå 15 minuter i frysen. Förgrädda botten i 15 minuter på 225 grader.
  2. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Fördela löken i pajskalet. Blanda örter och parmesanost och lägg på löken. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar och häll i pajskalet. Grädda mitt i ugnen på 175–200 grader tills äggen stannat, cirka 35 minuter.

Syltade kantareller

  1. Förväll kantarellerna tills vätskan kokat bort. Blanda resten av ingredienserna i en annan kastrull och koka upp. Ta från värmen och lägg i svamp. Låt dra minst en timme.
  2. Sila av vätskan och fördela den syltade svampen på pajen eller lägg upp separat i en skål.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Lucas

2013-09-21

Den är skit äcklig

myvket gott

2013-08-08

Ska stå mycket gott

Malin

2012-09-19

Har inte testat pajen, men kantarellerna är utsökta! Håller länge förvarade mörkt i matkällaren. De jag gjorde förra hösten är lika goda nu, året efter.