Paprika- och kikärtsburgare med dillslungad gurksallad
  • Tid 1 tim + 1 tim i kylen
  • Ugn 180-200º

Paprika- och kikärtsburgare med dillslungad gurksallad

3 (1 betyg)

Recept från boken: Gröna burgare av Martin Nordin

  • Tillagningstid 1 tim + 1 tim i kylen
  • Ingredienser 20
  • Ugnstemperatur 180-200º

Ingredienser

6 portioner
  • 6 hamburgerbröd
Paprika- och kikärtsburgare
  • 2 gula lökar
  • 20 g smör
  • 1 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 800 g kokta kikärtor, avsköljda, på burk (bruttovikt)
  • 120 g strimlad grillad paprika
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk paprikapulver (ev rökt)
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk salt
  • rapsolja eller jordnötsolja att steka i
Gurksallad
  • 1 gurka
  • 0.5 kruka dill, hackad
  • 0.5 citron, finrivet skal
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk sesamfrö
  • salt och svartpeppar
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Skala och strimla löken. Låt den mjukna sakta i smör och olivolja i medelvarm panna. Salta och peppra.

  2. 2

    Blanda alla ingredienser till burgarna i en bunke. Mixa lite i taget i en matberedare till en grov smet. Forma till sex burgare och lägg dem på ett fat. Låt stå i kylen minst1 timme, men gärna längre så håller de ihop bättre vid stekning.

  3. 3

    Sätt ugnen på 180°. Hetta upp en stekpanna och stek burgarna på medelvärme i olja till fin, krispig yta på båda sidor. Lägg dem i en ugnsform och tillaga ytterligare 5–10 min mitt i ugnen.

Gurksallad:

  1. 1

    Hyvla gurkan på längden med en osthyvel. Lägg gurkskivorna i en skål och blanda med dill, citronskal, olja och sesamfrön. Vänd försiktigt runt och smaka av med salt och peppar.

  2. 2

    Servera burgarna och gurksalladen i bröden.

Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Cecilia

    Behövdes en sås, var ganska torrt. Gjorde en sås på gräddfil och sweet chili, blev gott!