Nässelsoppa i glas med citronfraiche

Nässelsoppa i glas med citronfraiche

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(3)

Recept av Eleonora Von Essen och Becca Sulocki och foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 30 min
6 bufféportioner
  • 100 g späda nässlor eller färsk spenat
  • 1 liter vatten
  • 2 potatisar
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk smör
  • 3 msk koncentrerad grönsaksfond (eller 2 buljongtärningar)
  • 1 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • Till servering
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk citron, pressad saft
  • vattenkrasse eller smörgåskrasse till garnering

Gör så här

  1. Rensa bort grova stjälkar och rötter från nässlorna – använd handskar! Lägg dem i ett durkslag och skölj ordentligt.
  2. Koka upp vattnet och förväll nässlorna 3 min. Fyll en skål med is och kallvatten. Sila och spara kokvattnet. Lägg nässlorna i isvattnet. Skär bladen i mindre bitar om det behövs.
  3. Skala potatisen och tärna i centimeterstora bitar. Fräs lök och vitlök i smör. Häll i kokvattnet från nässlorna, fond och potatis.
  4. Låt koka tills potatisen är mjuk. Lägg i nässlorna (eller spenaten) och häll på grädden. Koka upp och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.
  5. Rör ihop crème fraiche och citronsaft. Häll upp soppan i glas, ringla över lite citronfraiche och toppa med krasse.

Tips

Väljer du spenat, börja från punkt 3 och ta 1 liter vatten istället för nässelvattnet.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jenny

2017-05-03

Jättegod! Jag använde havre fraiche istället för grädde för att göra den vegansk. Lite många moment och mycket disk men helt klart värt det.

Nässelsoppa i glas med citronfraiche
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 100 g späda nässlor eller färsk spenat
  • 1 liter vatten
  • 2 potatisar
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk smör
  • 3 msk koncentrerad grönsaksfond (eller 2 buljongtärningar)
  • 1 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • Till servering
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk citron, pressad saft
  • vattenkrasse eller smörgåskrasse till garnering

Nässelsoppa i glas med citronfraiche

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(3)

Recept av Eleonora Von Essen och Becca Sulocki och foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 30 min
6 bufféportioner

Gör så här

  1. Rensa bort grova stjälkar och rötter från nässlorna – använd handskar! Lägg dem i ett durkslag och skölj ordentligt.
  2. Koka upp vattnet och förväll nässlorna 3 min. Fyll en skål med is och kallvatten. Sila och spara kokvattnet. Lägg nässlorna i isvattnet. Skär bladen i mindre bitar om det behövs.
  3. Skala potatisen och tärna i centimeterstora bitar. Fräs lök och vitlök i smör. Häll i kokvattnet från nässlorna, fond och potatis.
  4. Låt koka tills potatisen är mjuk. Lägg i nässlorna (eller spenaten) och häll på grädden. Koka upp och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.
  5. Rör ihop crème fraiche och citronsaft. Häll upp soppan i glas, ringla över lite citronfraiche och toppa med krasse.

Tips

Väljer du spenat, börja från punkt 3 och ta 1 liter vatten istället för nässelvattnet.

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jenny

2017-05-03

Jättegod! Jag använde havre fraiche istället för grädde för att göra den vegansk. Lite många moment och mycket disk men helt klart värt det.