
Nässelsoppa i glas med citronfraiche
Betyg (1-5):
Recept av Eleonora Von Essen och Becca Sulocki och foto: Björn Tesch
Tillagningstid: 30 min
6 bufféportioner
- 100 g späda nässlor eller färsk spenat
- 1 liter vatten
- 2 potatisar
- 1 gul lök, hackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 msk smör
- 3 msk koncentrerad grönsaksfond (eller 2 buljongtärningar)
- 1 dl vispgrädde
- salt och peppar
- Till servering
- 1 dl crème fraiche
- 1 msk citron, pressad saft
- vattenkrasse eller smörgåskrasse till garnering
Gör så här
- Rensa bort grova stjälkar och rötter från nässlorna – använd handskar! Lägg dem i ett durkslag och skölj ordentligt.
- Koka upp vattnet och förväll nässlorna 3 min. Fyll en skål med is och kallvatten. Sila och spara kokvattnet. Lägg nässlorna i isvattnet. Skär bladen i mindre bitar om det behövs.
- Skala potatisen och tärna i centimeterstora bitar. Fräs lök och vitlök i smör. Häll i kokvattnet från nässlorna, fond och potatis.
- Låt koka tills potatisen är mjuk. Lägg i nässlorna (eller spenaten) och häll på grädden. Koka upp och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.
- Rör ihop crème fraiche och citronsaft. Häll upp soppan i glas, ringla över lite citronfraiche och toppa med krasse.
Tips

Väljer du spenat, börja från punkt 3 och ta 1 liter vatten istället för nässelvattnet.
Nässelsoppa i glas med citronfraiche
Betyg (1-5):
Recept av Eleonora Von Essen och Becca Sulocki och foto: Björn Tesch
Tillagningstid: 30 min
6 bufféportioner
Gör så här
- Rensa bort grova stjälkar och rötter från nässlorna – använd handskar! Lägg dem i ett durkslag och skölj ordentligt.
- Koka upp vattnet och förväll nässlorna 3 min. Fyll en skål med is och kallvatten. Sila och spara kokvattnet. Lägg nässlorna i isvattnet. Skär bladen i mindre bitar om det behövs.
- Skala potatisen och tärna i centimeterstora bitar. Fräs lök och vitlök i smör. Häll i kokvattnet från nässlorna, fond och potatis.
- Låt koka tills potatisen är mjuk. Lägg i nässlorna (eller spenaten) och häll på grädden. Koka upp och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.
- Rör ihop crème fraiche och citronsaft. Häll upp soppan i glas, ringla över lite citronfraiche och toppa med krasse.
Tips

Väljer du spenat, börja från punkt 3 och ta 1 liter vatten istället för nässelvattnet.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2017-05-03
Jättegod! Jag använde havre fraiche istället för grädde för att göra den vegansk. Lite många moment och mycket disk men helt klart värt det.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Jenny
2017-05-03
Jättegod! Jag använde havre fraiche istället för grädde för att göra den vegansk. Lite många moment och mycket disk men helt klart värt det.