Nässelsoppa i glas med citronfraiche

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(3)

Recept av Eleonora Von Essen och Becca Sulocki och foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 30 min
6 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 100 g späda nässlor eller färsk spenat
  • 1 liter vatten
  • 2 potatisar
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk smör
  • 3 msk koncentrerad grönsaksfond (eller 2 buljongtärningar)
  • 1 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • Till servering
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk citron, pressad saft
  • vattenkrasse eller smörgåskrasse till garnering

Gör så här

  1. Rensa bort grova stjälkar och rötter från nässlorna – använd handskar! Lägg dem i ett durkslag och skölj ordentligt.
  2. Koka upp vattnet och förväll nässlorna 3 min. Fyll en skål med is och kallvatten. Sila och spara kokvattnet. Lägg nässlorna i isvattnet. Skär bladen i mindre bitar om det behövs.
  3. Skala potatisen och tärna i centimeterstora bitar. Fräs lök och vitlök i smör. Häll i kokvattnet från nässlorna, fond och potatis.
  4. Låt koka tills potatisen är mjuk. Lägg i nässlorna (eller spenaten) och häll på grädden. Koka upp och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.
  5. Rör ihop crème fraiche och citronsaft. Häll upp soppan i glas, ringla över lite citronfraiche och toppa med krasse.

Tips

Väljer du spenat, börja från punkt 3 och ta 1 liter vatten istället för nässelvattnet.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jenny

2017-05-03

Jättegod! Jag använde havre fraiche istället för grädde för att göra den vegansk. Lite många moment och mycket disk men helt klart värt det.

Liknande recept

Spara recept

Tonfiskröra på rågbröd

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Grönsaker med två dippar

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Börek (Spenat- och fetaostfyllda filodegssnurror)

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Rensteksröra med fänkål och persilja

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Spenatsallad med körsbär och rostade mandlar

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Smörgås med avokadofärskost, skinka och groddar

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Gazpacho med brödkrutonger

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Smält camembert

Betyg
Betyg
(0)
12 st
  • Ingredienser (12)
  • 100 g späda nässlor eller färsk spenat
  • 1 liter vatten
  • 2 potatisar
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk smör
  • 3 msk koncentrerad grönsaksfond (eller 2 buljongtärningar)
  • 1 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • Till servering
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk citron, pressad saft
  • vattenkrasse eller smörgåskrasse till garnering

Nässelsoppa i glas med citronfraiche

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(3)

Recept av Eleonora Von Essen och Becca Sulocki och foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 30 min
6 bufféportioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Rensa bort grova stjälkar och rötter från nässlorna – använd handskar! Lägg dem i ett durkslag och skölj ordentligt.
  2. Koka upp vattnet och förväll nässlorna 3 min. Fyll en skål med is och kallvatten. Sila och spara kokvattnet. Lägg nässlorna i isvattnet. Skär bladen i mindre bitar om det behövs.
  3. Skala potatisen och tärna i centimeterstora bitar. Fräs lök och vitlök i smör. Häll i kokvattnet från nässlorna, fond och potatis.
  4. Låt koka tills potatisen är mjuk. Lägg i nässlorna (eller spenaten) och häll på grädden. Koka upp och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.
  5. Rör ihop crème fraiche och citronsaft. Häll upp soppan i glas, ringla över lite citronfraiche och toppa med krasse.

Tips

Väljer du spenat, börja från punkt 3 och ta 1 liter vatten istället för nässelvattnet.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Jenny

2017-05-03

Jättegod! Jag använde havre fraiche istället för grädde för att göra den vegansk. Lite många moment och mycket disk men helt klart värt det.

Liknande recept

Spara recept

Tonfiskröra på rågbröd

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Grönsaker med två dippar

Betyg
Betyg
(0)
Spara recept

Börek (Spenat- och fetaostfyllda filodegssnurror)

Betyg
Betyg
(24)
Spara recept

Rensteksröra med fänkål och persilja

Betyg
Betyg
(4)
Spara recept

Spenatsallad med körsbär och rostade mandlar

Betyg
Betyg
(2)
Spara recept

Smörgås med avokadofärskost, skinka och groddar

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Gazpacho med brödkrutonger

Betyg
Betyg
(6)
Spara recept

Smält camembert

Betyg
Betyg
(0)