Nässelsoppa i glas med citronfraiche
  • Tid 30 min

Nässelsoppa i glas med citronfraiche

5 (2 betyg)

Recept av Eleonora Von Essen och Becca Sulocki och foto: Björn Tesch

  • Tillagningstid 30 min
  • Ingredienser 12

Ingredienser

6 bufféportioner
  • 100 g späda nässlor eller färsk spenat
  • 1 liter vatten
  • 2 potatisar
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk smör
  • 3 msk koncentrerad grönsaksfond (eller 2 buljongtärningar)
  • 1 dl vispgrädde
  • salt och peppar
Till servering
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk citron, pressad saft
  • vattenkrasse eller smörgåskrasse till garnering
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Rensa bort grova stjälkar och rötter från nässlorna – använd handskar! Lägg dem i ett durkslag och skölj ordentligt.

  2. 2

    Koka upp vattnet och förväll nässlorna 3 min. Fyll en skål med is och kallvatten. Sila och spara kokvattnet. Lägg nässlorna i isvattnet. Skär bladen i mindre bitar om det behövs.

  3. 3

    Skala potatisen och tärna i centimeterstora bitar. Fräs lök och vitlök i smör. Häll i kokvattnet från nässlorna, fond och potatis.

  4. 4

    Låt koka tills potatisen är mjuk. Lägg i nässlorna (eller spenaten) och häll på grädden. Koka upp och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.

  5. 5

    Rör ihop crème fraiche och citronsaft. Häll upp soppan i glas, ringla över lite citronfraiche och toppa med krasse.

Tips

Bild på Sara Begner, Matkreatör, Coop
Väljer du spenat, börja från punkt 3 och ta 1 liter vatten istället för nässelvattnet.
Sara Begner, Matkreatör, Coop
Sätt ett betyg

1 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Jenny

    Jättegod! Jag använde havre fraiche istället för grädde för att göra den vegansk. Lite många moment och mycket disk men helt klart värt det.