Klassisk boeuf bourguignon

Klassisk boeuf bourguignon

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(96)

Klassiskt franskt långkok som gärna äts dagen efter.

Tillagningstid: 2 timmar
6 portioner
  • 1 kg benfritt nötkött, t ex bog, högrev
  • 2 msk smör, till stekning av kött
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1.5 msk tomatpuré
  • 4 dl vatten
  • 4 dl rödvin
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 tsk torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 200 g små champinjoner
  • 15 steklökar
  • 1 msk smör, till stekning av lök
  • 0.5 dl hackad, färsk persilja eller timjan

Gör så här

  1. Skär köttet i bitar, ca 3 × 3 cm. Låt lite fett bli ljusbrunt i en rymlig gryta. Bryn köttbitarna i omgångar på stark värme, salta och peppra.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg i löken, blanda med köttet och fräs allt någon minut.
  3. Tillsätt tomatpuré, vatten och vin så att det täcker köttet, buljongtärning, salt, peppar, timjan och lagerblad. Låt puttra utan lock och fyll på med vatten och vin när vätskenivån sjunkit under köttet.
  4. Borsta eller skölj champinjonerna och stek dem och skalade steklökar i smör eller margarin i en stekpanna så de får färg. Lägg svamp och lök i grytan när köttet börjar bli klart, efter 1 tim-1,5 tim.
  5. Om grytan känns tunn, vispa ihop 2 msk vetemjöl eller majsena med lite vatten. Häll i lite redning i taget och rör om tills konsistensen känns bra. Koka 5 min till. Garnera gärna med hackad persilja eller timjan.

Servering

Servera med ris, kamutvete eller kokt potatis, en klick gräddfil, saltgurka och ev en sallad.

Tips

Rätten bör inte lagas i oemaljerad järngryta eftersom vinet kan utlösa järn som missfärgar rätten. Det ser oaptitligt ut men är ofarligt. Burgundisk köttgryta smakar mer dagen efter tillagning. Stek gärna 50−100 g bacon eller sidfläsk i str...

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Mats Magnusson

2012-10-10

Vart tog det rökta fläsket vägen ? Det är en fantastisk smaksättare!!

Klassisk boeuf bourguignon
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 1 kg benfritt nötkött, t ex bog, högrev
  • 2 msk smör, till stekning av kött
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1.5 msk tomatpuré
  • 4 dl vatten
  • 4 dl rödvin
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 tsk torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 200 g små champinjoner
  • 15 steklökar
  • 1 msk smör, till stekning av lök
  • 0.5 dl hackad, färsk persilja eller timjan

Klassisk boeuf bourguignon

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(96)

Klassiskt franskt långkok som gärna äts dagen efter.

Tillagningstid: 2 timmar
6 portioner

Gör så här

  1. Skär köttet i bitar, ca 3 × 3 cm. Låt lite fett bli ljusbrunt i en rymlig gryta. Bryn köttbitarna i omgångar på stark värme, salta och peppra.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg i löken, blanda med köttet och fräs allt någon minut.
  3. Tillsätt tomatpuré, vatten och vin så att det täcker köttet, buljongtärning, salt, peppar, timjan och lagerblad. Låt puttra utan lock och fyll på med vatten och vin när vätskenivån sjunkit under köttet.
  4. Borsta eller skölj champinjonerna och stek dem och skalade steklökar i smör eller margarin i en stekpanna så de får färg. Lägg svamp och lök i grytan när köttet börjar bli klart, efter 1 tim-1,5 tim.
  5. Om grytan känns tunn, vispa ihop 2 msk vetemjöl eller majsena med lite vatten. Häll i lite redning i taget och rör om tills konsistensen känns bra. Koka 5 min till. Garnera gärna med hackad persilja eller timjan.

Servering

Servera med ris, kamutvete eller kokt potatis, en klick gräddfil, saltgurka och ev en sallad.

Tips

Rätten bör inte lagas i oemaljerad järngryta eftersom vinet kan utlösa järn som missfärgar rätten. Det ser oaptitligt ut men är ofarligt. Burgundisk köttgryta smakar mer dagen efter tillagning. Stek gärna 50−100 g bacon eller sidfläsk i str...

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Mats Magnusson

2012-10-10

Vart tog det rökta fläsket vägen ? Det är en fantastisk smaksättare!!