
Hamburgerbröd med dinkel
Med hemmagjorda hamburgerbröd förhöjs hela måltiden.
- (7)
- 5 dl vatten eller mjölk
- 50 g jäst
- 0.5 dl rapsolja
- 2 msk sirap eller honung
- 4 dl fullkornsdinkelmjöl
- 10 dl dinkelsikt, spara ca 1/3 till utbakningen
- 1 tsk salt
Gör så här
- Värm vattnet eller mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av vätskan.
- Tillsätt resten av vätskan, fett, salt, sirap eller honung, fullkornsmjöl och 7 dl av sikten. Spara resten av mjölet till utbakningen.
- Arbeta ihop till en smidig deg. Degen skall vara något lös. Bearbeta degen i ca 10 minuter. Jäs degen övertäckt i cirka 30 minuter.
- Forma degen till en bulle. Dela den i så många bitar som det ska vara bullar. Forma dem till platta runda bullar, cirka 12 centimeter i diameter. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
- Värm ugnen till 225º. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter.
Liknande recept
Hamburgerbröd med dinkel
Med hemmagjorda hamburgerbröd förhöjs hela måltiden.
Gör så här
- Värm vattnet eller mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av vätskan.
- Tillsätt resten av vätskan, fett, salt, sirap eller honung, fullkornsmjöl och 7 dl av sikten. Spara resten av mjölet till utbakningen.
- Arbeta ihop till en smidig deg. Degen skall vara något lös. Bearbeta degen i ca 10 minuter. Jäs degen övertäckt i cirka 30 minuter.
- Forma degen till en bulle. Dela den i så många bitar som det ska vara bullar. Forma dem till platta runda bullar, cirka 12 centimeter i diameter. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
- Värm ugnen till 225º. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2019-09-11
Hej Ann E! Tyvärr hade saltet trillat ur receptet, men nu är det tillbaka igen! 1 tsk salt ska det vara i detta recept. Lycka till i köket!
2019-09-05
Kanonrecept! Men var tog saltet vägen i receptet.
2015-02-22
Superbra recept!
2014-06-12
Blev gott, men receptet behöver nog förtydligas vad gäller mjölet för utbakningen , det blev väldigt kladdigt att knåda in 3dl mjöl i den lösa degen som var efter jäsning, rätt eller fel vet jag inte...
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Coop
2019-09-11
Hej Ann E! Tyvärr hade saltet trillat ur receptet, men nu är det tillbaka igen! 1 tsk salt ska det vara i detta recept. Lycka till i köket!
Ann E
2019-09-05
Kanonrecept! Men var tog saltet vägen i receptet.
Anna
2015-02-22
Superbra recept!
Fredrik
2014-06-12
Blev gott, men receptet behöver nog förtydligas vad gäller mjölet för utbakningen , det blev väldigt kladdigt att knåda in 3dl mjöl i den lösa degen som var efter jäsning, rätt eller fel vet jag inte...