Ebbas plommonmarmelad

Ebbas plommonmarmelad

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(14)

Hemgjord plommonmarmelad smakar ljuvligt på smörgåsen.

Tillagningstid: 50 minuter
1,5 liter
  • 1.5 kg plommon
  • 5 dl socker per kg massa (500 g)
  • 1 tsk citronsyra
  • 2 dl pektin, 1 flaska
  • Smaksättning per kilo plommon:
  • 1.5 tsk kardemummakärnor eller 1 vaniljstång

Gör så här

  1. Lägg plommonen i kokande vatten tills skalet spricker. Ta upp plommonen, dra av skalen och kärna ur. Tillsätt citronsyra för att behålla färgen.
  2. Väg massan, tillsätt sockret.
  3. Bind in kardemummakärnorna i tubgas eller lägg dem i en sluten tesil. Lägg i vaniljstången hel och koka tills massan är simmig. Ta upp vaniljstången, klyv den och skrapa ur fröna i massan.
  4. Tillsätt pektin enligt anvisning på förpackningen. Häll upp på rena varma burkar. Låt svalna, paraffinera och förslut.

Tips

Om plommonen är svåra att kärna ur, räkna dem när de läggs i kastrullen, koka tills kärnorna lossnar och plocka ur rätt antal kärnor

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Marianne

2013-09-08

Jag tog mald kardemumma i marmeladen och det blev mycket gott.

Ebbas plommonmarmelad
5 st
  • Ingredienser (5)
  • 1.5 kg plommon
  • 5 dl socker per kg massa (500 g)
  • 1 tsk citronsyra
  • 2 dl pektin, 1 flaska
  • Smaksättning per kilo plommon:
  • 1.5 tsk kardemummakärnor eller 1 vaniljstång

Ebbas plommonmarmelad

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(14)

Hemgjord plommonmarmelad smakar ljuvligt på smörgåsen.

Tillagningstid: 50 minuter
1,5 liter

Gör så här

  1. Lägg plommonen i kokande vatten tills skalet spricker. Ta upp plommonen, dra av skalen och kärna ur. Tillsätt citronsyra för att behålla färgen.
  2. Väg massan, tillsätt sockret.
  3. Bind in kardemummakärnorna i tubgas eller lägg dem i en sluten tesil. Lägg i vaniljstången hel och koka tills massan är simmig. Ta upp vaniljstången, klyv den och skrapa ur fröna i massan.
  4. Tillsätt pektin enligt anvisning på förpackningen. Häll upp på rena varma burkar. Låt svalna, paraffinera och förslut.

Tips

Om plommonen är svåra att kärna ur, räkna dem när de läggs i kastrullen, koka tills kärnorna lossnar och plocka ur rätt antal kärnor

Sara Begner, Chef för Coops provkök

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Marianne

2013-09-08

Jag tog mald kardemumma i marmeladen och det blev mycket gott.