Citronmarmelad

Citronmarmelad

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(15)

Robust och syrlig marmelad som är god på allt.

Tillagningstid: 1 timme 15 minuter
2,5 liter
  • 1.25 kg citroner, gärna ekologiska
  • 1.25 liter vatten
  • 2 liter socker

Gör så här

  1. Borsta frukterna rena i varmt vatten. Skär dem i klyftor och sedan i tunna skivor. Knyt in kärnor och ändbitar i tunt bomullstyg eller gasväv.
  2. Lägg citron och knyte i en rymlig gryta och häll på vatten. Koka under lock tills citronerna är mjuka, cirka 45 minuter. Ta grytan från värmen och rör i sockret lite i taget (ta bort knytet). Koka upp och koka kraftigt utan lock 10-15 minuter.
  3. Gör ett marmeladprov: Ös upp lite marmelad på ett kallt fat och kyl det snabbt. Dra en sked genom provet. Om spåret inte flyter ihop är marmeladen färdigkokt. Koka annars ytterligare 3-5 minuter.
  4. Ös upp marmeladen ända upp till kanten i rena varma burkar. Sätt genast på lock. Förvara svalt.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Citronmarmelad
3 st
  • Ingredienser (3)
  • 1.25 kg citroner, gärna ekologiska
  • 1.25 liter vatten
  • 2 liter socker

Citronmarmelad

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
(15)

Robust och syrlig marmelad som är god på allt.

Tillagningstid: 1 timme 15 minuter
2,5 liter

Gör så här

  1. Borsta frukterna rena i varmt vatten. Skär dem i klyftor och sedan i tunna skivor. Knyt in kärnor och ändbitar i tunt bomullstyg eller gasväv.
  2. Lägg citron och knyte i en rymlig gryta och häll på vatten. Koka under lock tills citronerna är mjuka, cirka 45 minuter. Ta grytan från värmen och rör i sockret lite i taget (ta bort knytet). Koka upp och koka kraftigt utan lock 10-15 minuter.
  3. Gör ett marmeladprov: Ös upp lite marmelad på ett kallt fat och kyl det snabbt. Dra en sked genom provet. Om spåret inte flyter ihop är marmeladen färdigkokt. Koka annars ytterligare 3-5 minuter.
  4. Ös upp marmeladen ända upp till kanten i rena varma burkar. Sätt genast på lock. Förvara svalt.

- kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!