Clean Sea vinner Änglamarkspriset 2022

Änglamarkspriset 2022 har delats ut och årets vinnare är CleanSea som rensar hav och kuster från plastskräp för att rädda det marina djurlivet och miljön.

CleanSea startades av tvillingarna Mikaela och Lukas Julher 2019 och de har redan rensat 28 000 kilo plast från Västkusten genom sina organiserade aktiviteter. Verksamheten finansieras främst genom försäljning av CleanSea-armband där CleanSea plockar ett kilo plastskräp för varje sålt armband.

Hur känns det att vara årets pristagare av Änglamarkspriset?

 – Det känns helt otroligt! Änglamark är inget vanligt varumärke, utan det största hållbarhetsvarumärket i Sverige och en favorit i vår familj så detta är grymt stort för oss!

Vad betyder priset för er?

 – Vi kommer använda priset för att ta bort 2 500 kilo plast från havet i Sverige och utveckla CleanSea för att göra större skillnad för havet framöver. För marina djur betyder det att de får en renare miljö att leva i, inte bara idag utan i flera hundra år framöver. Vi kommer nu bland annat att städa hela Nord- och Sydkoster och ett 30-40 tal andra vikar, stränder och naturreservat. 

När och varför startade ni CleanSea?

 – När vi var små spenderade vi alla våra somrar på västkusten. Vi bodde i Sotekanalen, där vi metade krabbor, letade efter snäckskal och snorklade. Vi har en stor kärlek för kusten och havet. Men under vår uppväxt såg vi även mycket plast som skvalpade i vågorna och kom upp på kustlinjen. Just nu har 94% av alla havsfåglar i Nordsjön plast i magen. Därför startade vi CleanSea med syfte att göra skillnad för det marina djurlivet. Vi bestämde oss för att vi inte ville låta detta fortsätta. Vi har nu städat över 250 vikar, gjort nästan 300 cleanups och tagit bort över 28 000 kilo plast från Sveriges hav och kustlinje. 

Vilka mål vill ni uppnå med er verksamhet på lång och kort sikt?

 – På lång sikt är vårt mål att göra större skillnad för havet, det behövs betydligt större insatser mot havsplast. Vårt långsiktiga mål är att år 2027 ha fått 20 000 CleanSea prenumeranter som är med och tar bort havsplast varje månad. Då kommer vi att få upp ytterligare 200 000 kilo plast från havet varje år! Kortsiktigt jobbar vi nu med att växa och få med så många vi kan på resan för att nå det långsiktiga målet.

Se videon från prisutdelningen

Om Änglamarkspriset

Änglamarkspriset föddes ur tanken om att bidra till en bättre miljö och ljusare framtid och har delats ut sedan 2002. Med priset vill vi uppmuntra och lyfta fram goda initiativ inom miljö och ekologi tillsammans med familjerna Taube, Alfredson och Danielsson. Änglamarkspriset ges till en person, organisation eller företag som gjort särskilt värdefulla insatser inom dessa områden. Det kan vara en produkt, tjänst eller ett projekt.

Läs mer om Änglamarksprisets historia

Läs om juryns arbete