Stora Coop Örnsköldsvik skänker mat till ekonomiskt utsatta

I tre år har Stora Coop Örnsköldsvik skänkt mat som annars skulle gått till spillo, men fortfarande håller hög kvalitet. Svenska kyrkan hämtar maten som sedan packas i matkassar och delas ut från församlingshemmet till de mest behövande.

Samarbetet började med att stormarknadschefen Kristian Isaksson sökte efter en samarbetspartner som kunde hjälpa Stora Coop Örnsköldsvik att minska matsvinnet. En diakon från Svenska kyrkan kontaktade stormarknaden och tillsammans byggde de upp ett system för att samla upp matvarorna.  

  Precis som Coop är Svenska kyrkan också politiskt obundna. För oss är det viktigt att maten vi skänker verkligen kommer fram till de mest behövande och Svenska kyrkan har byggt upp en fantastiskt bra organisation för det här och gör ett enormt bra jobb, säger stormarknadschefen Kristian Isaksson. 

En av Svenska kyrkans volontärer som hjälper till att packa matkassarna är Göran Lundqvist. har varit med i snart två år och berättar att det har varierat under åren vilka som har kommit och hämtat en matkasse. 

  Det kommer nya personer hela tiden, så det visar att det finns ett behov av matkassarna. För mig känns det bra att dela ut matkassar. Alla är glada och tacksamma för den hjälp den får.  

Uppskattat initiativ 

Varje vecka skänker Stora Coop Örnsköldsvik mat som räcker till ett hundratal matkassar. Responsen från medlemmar, kunder och medarbetare har varit positiv från första matkassen. 
 
– Initiativet är fantastiskt uppskattat även av medarbetarna, då vi tillsammans hjälps åt att ta tillvara på både maten och möjligheten att hjälpa människor, berättar Kristian. 

Varje tisdag och torsdag kör Svenska kyrkan vid 14-tiden och hämtar maten i sin folkvagnsbuss. 

– Vi hämtar mat hos både Coop och Ica och kör sedan vår folkvagn full med mat till församlingshemmet där våra volontärer hjälper till att fördela varorna i kundkorgar, berättar Anna-Lena Wahlberg, diakon på Svenska kyrkan i Örnsköldsvik.  

Maten fördelas rättvist av volontärer 

Då Svenska kyrkan på förhand aldrig vet hur många som kommer, delas kölappar ut till dem som kommer till kyrkan före klockan 16. Sedan fördelas maten ut till varje hushåll, så rättvist som möjligt. Det kommer varje vecka människor i olika åldrar och situationer som hämtar en matkasse berättar Anna-Lena.  

–  Alla kan få det svårt. Det kan gälla den privata ekonomin tillfälligt, eller under en längre tid. Vissa kommer varje vecka, andra i slutet på månaden. Det kan vara ett svårt steg för många att komma hit och hämta mat. Men det här hjälper verkligen människor som annars hade haft det tuffare, samtidigt som det är en klimatinsats. Vi gör ingen reklam för det här, utan tror och hoppas på att det sprider sig till rätt personer. 

Prisat initiativ

För sitt arbete med att skänka matkassar till ekonomiskt utsatta tilldelades Stora Coop Örnsköldsvik och Svenska kyrkan miljöpriset MiljÖrnen 2019. Ett normbrytande, innovativt och behjärtansvärd verksamhet löd motiveringen. Kristian var även nominerad till årets normbrytare 2020. Den 19:e mars är det treårsjubileum för samarbetet med att dela ut matkassar. En lärorik resa som kommer fortsätta berättar Anna-Lena Wahlberg, diakon Svenska kyrkan i Örnsköldsvik. 

–   Vi har lärt oss mycket under resans gång och vi har ett jättebra samarbete med matbutikerna. Vi har stor tilltro till dem. Det är väldigt mycket glädje i det.   

Kristian Isaksson håller med om att maten som annars skulle kastas verkligen kommer andra till gagn och att det värdefulla samarbetet med Svenska kyrkan gör skillnad. 

 
– Vi är stolta över att kunna vara med och bidra till matkassarna som vi vet gör skillnad för personer som behöver det, avslutar Kristian Isaksson, stormarknadschef Stora Coop Örnsköldsvik. Det är en win-win för alla som vi är glada att få vara en del av. 

 

Foto på Kristian Isaksson: Coop Nord
Övriga foton: Svenska Kyrkan Örnsköldsvik