Skellefteå och Umeå leder fryspizza-ligan i Sverige

Skellefteåborna äter mest fryspizza i hela landet och Umeåborna ligger tätt efter. Det visar statistik från Coops butiker i hela Sverige. Var femte minut, året om, säljs det i genomsnitt en fryspizza på Stora Coop Sörböle i Skellefteå.

Medan det säljs färre av många varor i sortimentet sedan inflationen trätt in med stark kraft, räntor gjort sig påminda och omvärlden minst sagt skakar om oss på veckobasis finns det en kategori som bokstavligen står pall.

Allt fler svenskar väljer att köpa fryspizza – och det som aldrig förr. Redan innan pandemin kunde trenden skönjas. När livet och promenaderna till pizzerian eller restaurangen på hörnet blev färre 2020 – 2021 fortsatte försäljningskurvan uppåt. Och nu när 2022 kan summeras och 2023 är här fortsätter samma mönster – fryspizza blir allt populärare att avnjuta till middag, lunch eller mellanmål.

Anton Rydell, Stora Coop Ersboda i Umeå

Det är ett köpmönster som man tydligt känner igen på Stora Coop Ersboda i Umeå:

− Kunderna tänker verkligen till och funderar på priserna när de går och handlar idag. Våra egna Coop-fryspizzor är fantastiskt prisvärda. Du kan fixa middag till en familj med fyra personer för samma kostnad som en vanlig hämtpizza, säger Anton Rydell, säljchef kolonial och non-food på Stora Coop Ersboda.

Han tror dessutom att kunderna upptäckt att butiken ligger bra till i pris på pizzorna i frysdiskarna jämfört med konkurrenterna. Det är en stark faktor bakom att de i genomsnitt säljer en fryspizza var sjätte minut, året om!

Ännu högre takt håller Stora Coop Sörböle i Skellefteå, som säljer en fryspizza var femte minut:

− Ja, det hissnar lite när man räknar om det på det sättet. Det gäller att vi hinner fylla på i samma takt, säger Susanne Rindelöv med ett skratt.

Hon är stormarknadschef på Stora Coop Sörböle och kopplar toppnoteringen i fryspizza-ligan till den utveckling som sker i Skellefteå just nu.

− Det är många nyinflyttade här i Skellefteå som är kopplade till batterifabriken, det ser vi i kundtillströmningen här i butiken. Eftersom de ofta bor med ganska enkla kök än så länge är det färdiglagad och fryst mat som tar mycket plats i varukorgen. Det ska vara enkelt och snabbt, konstaterar Susanne Rindelöv.

Både hon och Anton Rydell i Umeå pratar samtidigt om att Coops egna så kallade EVM-pizzor, särskilt de med mozzarella, är väldigt populära för smakens skull. Det har blivit lite av en snackis hur bra de är och hur man enkelt kan komplettera med egen topping.

− En del tycker att fryspizzorna smakar bättre än hämtpizza, det hör vi när det är provsmakning här i butiken också, säger Anton Rydell på Stora Coop Ersboda.

På Coop återfinns mer än 60 olika varianter av fryspizza, mer än hos många andra konkurrenter.

Med start vecka 13 bakar Coop in fem nya pizzor inom sitt lyckade EVM-sortiment. I frysdiskarna kommer kunder att kunna hitta såväl två nyheter som är stenugnsbakade (i butik vecka 15) samt tre pizzanyheter med tjock botten, även kallade amerikanska pizzor.

--

Topp 3 – här äts det mest fryspizza i Sverige

  1. Stora Coop Sörböle (Skellefteå) – en fryst pizza var femte minut året om
  2. Stora Coop Ersboda (Umeå) – en fryst pizza var sjätte minut året om
  3. Stora Coop Kiruna – en fryst pizza var sjätte minut året om

--

5 pizza-nyheter under varumärket Coop
- American Pizza Kebab 464 g
- American Pizza CheeseTrio, 423 g
- American Pizza Pepperoni, 435 g
- Kebabpizza, stenugnsbakad, 370 g (v15)
- Kyckling Gyros Pizza, stenugnsbakad, 360 g (v15)