Coop Ålidhem minskar elförbrukningen med 30 procent

Med helt nya kylar, frysar och LED-belysning kommer Coop Ålidhem att sänka elförbrukningen med runt 30 procent. Investeringen ingår i Coop Nords stora satsning på miljövänligare köldmedier. På köpet får kunderna på Ålidhem en uppdaterad och fräsch butik.

Upprustningen av Coop Ålidhem har pågått sedan i slutet av januari och kunderna har kunnat följa den gradvisa förvandlingen av butiken. Nu är det så dags att fira förnyelsen med en rejäl invigningsfest. Onsdag 26 april klockan 9.00 klipps det gröna bandet och därefter bjuds kunderna på tårta och fina erbjudanden.

Den nya butikschefen Lena Syversen kom in just när byggprojektet dragit igång. Hon har arbetat intensivt tillsammans med sitt eget team och entreprenörerna för att hålla igång den dagliga verksamheten och samtidigt driva fram förnyelsen steg för steg.

-        Under vissa perioder har det varit mycket på gång och lite trångt. Men det är fantastiskt att se utvecklingen och höra kundernas reaktioner. Vi har redan fått mycket uppskattning. Många upplever att butiken har blivit större och det är lättare att ta sig fram och hitta de varor man söker, säger Lena Syversen, butikschef för Coop Ålidhem.

// Butikschefen Lena Syversen tillsammans med några av medarbetarna på Coop Ålidhem. I den upprustade och mer luftiga butiken kan de fylla på i hyllorna utan att komma i vägen, och de har redan fått höra många positiva reaktioner från kunderna. //

Det så kallade kundvarvet har förtydligats och motsvarar nu den modernare standard som finns för Coop-butikerna. Först kommer frukt och grönt plus bröd och närmare mot slutet frysvarorna.

-        Tack vare att vi bytt ut alla kylar och frysar och nästan bara har skåp, så blir det lättare att få en överblick. Vi kan också bredda utbudet av färskvaror, även inom vegetariskt och veganskt där vi sedan tidigare är väldigt starka, säger Lena Syversen.

Samtidigt ger bytet av alla kylar och frysar en tydlig energieffektivisering och har en positiv effekt på miljön. Coop Nords erfarenhet från motsvarande omställning i liknande butiker är att elförbrukningen kan minskas med runt 30 procent. I den effektiviseringen ligger även bytet från gamla lysrör till LED-paneler i taket i hela butiken, vilket dessutom ger bättre belysning och upplevelse för kunderna.

Totalt investerar Coop Nord närmare 300 miljoner kronor under en period av åtta år i nya kylar och frysar i butiker och stormarknader. Förutom energieffektivisering handlar det om att byta ut äldre typer av köldmedier, som har en hög växthusgaseffekt, till moderna och naturliga alternativ i linje med EU:s förordning om så kallad F-gas.