Nils Erik Sandström, butikschef Stora Coop Storlien

Stora Coop Storlien ligger bara två kilometer från norska gränsen – och det präglar butiken. 98 procent av kunderna kommer från Norge. – Pandemin var ett hårt slag, men nu är det full fart igen, säger Nils Erik Sandström, butikschef.

Gränsen till Norge stängdes veckan innan Coop Storlien skulle inviga sin nya butik och 98 procent av den förväntade försäljningen försvann.

– Vi fick permittera personalen om och om igen och efter ett år varsla hälften av medarbetarna. Det var en utmaning att få arbetsdagarna meningsfulla för dem som var kvar och att rekrytera ny personal när vi fick öppna för fullt igen.

 

Jubel i byn

När gränsen öppnade under 2022 jublades det i Storlien, där det bor kring 70 personer.

– Vi kunde äntligen inviga vår finfina superbutik och visa alla det vi gör bäst.

                             Nu ser Nils Erik Sandström och hans medarbetare fram emot ett händelserikt 2023.

– Målet är att vi ska effektivisera butiken, öka försäljningen och bli Coop Nords mest lönsamma butik.

En händelse som väntas bli betydelsefull för både byn och Coop Storlien är att ortens hotell öppnar igen.

– Hotellet har renoverats och har runt 300 rum, det kommer locka även svenska turister hit upp och förhoppningsvis bidra till att vår försäljning ökar.

 

Hoppas på sommarjobbare

Coop Storliens verksamhet är speciell på många sätt på grund av läget vid norska gränsen. På vardagarna är det oftast lugnt – och på helgerna hårt tryck när företrädesvis norrmän storhandlar.

– Vi har runt tre gånger större handel under helgen än på vardagarna. Så vi fyller på hyllorna under veckorna och har all personal i kassorna på helgerna. Norrmännen köper väldigt mycket storpack så vi har ett stort utbud av volymvaror. Vi är även Sveriges största ombud för Systembolaget och har fem heltidsanställda som bara jobbar med det.

                             Sommaren är större än vintern försäljningsmässigt och Nils Erik håller nu tummarna för att många söker sommarjobb på Coop Storlien.

– Det bor ju inte så många här så vi är beroende av att sommarjobbare utifrån söker sig hit.