Lyckad satsning på obemannad butik i Bjurholm

En butik utan bemanning kan det vara något? Den 12 maj i år utökade Coop i Bjurholm sina öppettider genom att hålla butiken öppen utan bemanning några timmar per dygn– och erfarenheterna efter ett halvår är positiva. – Det har gått över förväntan. Både kunderna och vi som jobbar i butiken är nöjda, säger Bodil Burström, butikschef på Coop i Bjurholm.

På Coop i Bjurholm kan kunderna sedan ett drygt halvår handla i en obemannad butik varje dag under tiderna 06-08 och 20-24. För att kunna göra det behövs en app och verifiering via bank-id.

– Vi är förvånade över att kunder i alla åldrar, från ungdomar till pensionärer, handlat under obemannade tider. Jag tror att pandemin gjort att kunderna är öppna för nya lösningar, säger Bodil Burström.

 

42 timmar i veckan

Totalt handlar det om 42 timmar i veckan i extra öppettider och Bodil Burström menar att fördelarna för kunderna är uppenbara.

– Den obemannade butiken ger en större frihet för kunderna att handla på tider som passar dem. För till exempel barnfamiljer som har det stressigt med att lämna och hämta på dagis finns det nu möjlighet att handla i lugn och ro på ett nytt sätt.

Även för de som arbetar på Coop i Bjurholm ger den obemannade butiken nya möjligheter.

– Det blir inte lika hårt tryck på den bemannade tiden, tempot blir lugnare när vi har öppet. Då får vi mer tid till att fylla på med varor och göra beställningar. Det blir lite extra jobb innan vi ska stänga eftersom vi måste låsa in varor som snus, öl och medicin, som inte får vara framme när det är obemannat. Men det vänjer man sig vid.

 

Inget ökat svinn

En farhåga med obemannade butiker är att svinnet ska öka, men det har inte Coop i Bjurholm märkt av. Inventeringen visar att det är kvar på samma nivå.

– Säkerheten för oss i butiken har också förstärkts genom satsningen eftersom vi nu har fler kameror.

Coop i Bjurholm var först inom Coop Nord med obemannad butik och Bodil Burström tror att fler kan följa efter.

– Det är kul att vi i lilla Bjurholm fick vara först ut. När andra butiker ser att det funkar bra hos oss blir nog fler intresserade också.

 

Fler butiker på gång

Även Joakim Fors, it-chef på Coop Nord, är nöjd med pilotprojektet i Bjurholm.

– Det har fungerat jättebra och varit nyttigt för oss att få höra med butiken om deras utmaningar och anpassningar. Tekniskt har det varit en fördel att kunderna kunnat använda Scan & Pay-appen för att legitimera sig och öppna ytterdörren. Det är samma app som vi använder för scanning av varor i alla våra butiker.

Han tror att de obemannade butikerna kommit för att stanna hos Coop Nord.

– Särskilt för mindre orter och glesbygden är det en chans att kunna erbjuda samma service som på större platser. Kunderna får en högre grad av tillgänglighet och kan handla när det passar dem.

Coop Nord satsar nu vidare på obemannade butiker. Redan innan årets slut väntas ytterligare några butiker testa konceptet.

– Om det går lika bra där som i Bjurholm utvidgar vi satsningen under 2023.