Hjältarnas hus ger hemkänsla och mat när tillvaron skakar

Några hundra meter från barnavdelningen vid Norrland universitetssjukhus ligger Hjältarna hus, ett tillfälligt hem för familjer med barn som drabbats av sjukdom. – Efter en bit mat, som ger ny energi, är det mycket enklare att börja planera och hantera en situation som många gånger kan vara chockartad, berättar verksamhetschefen Victoria Granlund.

Tanken är att Hjältarnas hus ska kännas nästan som hemma och underlätta att ta vara på det friska i en situation som annars präglas av ett barns sjukdom. Det handlar om att kunna leka med kompisar och inte minst om att som familj få vara tillsammans på ett så naturligt sätt som möjligt.

Verksamheten drivs sedan 2013 av föreningen Hjältarnas hus. Den har stöd från en rad andra föreningar och partners, däribland Coop Nord.

– Jag blir starkt berörd varje gång jag besöker Hjältarnas hus. Det är så viktigt att barnfamiljer kan få extra stöd när de hamnar i en svår situation, säger Henrik Skyttberg, vd för Coop Nord under ett samtal med verksamhetschefen Victoria Grandlund.

Därför har Coop Nord utökat och förlängt stödet som partner till Hjältarnas hus med tre år. Förutom rent ekonomiskt bidrag inkluderar det även att Coop-personal emellanåt hjälper till att laga och servera mat. Ett sådant tillfälle var vid den välbesökta Hjältarnas hus-dagen i juni. 

Frukost varje dag

De familjer som bor i Hjältarnas hus har bokats in via barnavdelningarna på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. De får tillgång till ett av de 13 rummen eller en av de två små lägenheter som finns i huset. Där finns också två fullt utrustade kök, tvättmöjligheter och gott om utrymme för lek, träning och även stillsammare aktiviteter.

Genom stödet från Coop Nord serveras frukost varje dag, gemensamma middagar emellanåt och det finns alltid möjlighet att plocka fram till en fika.

– Att slippa tänka på att ordna med mat när allt känns som kaos är värdefullt, att få fylla på med energi för att orka möta situationen och planera framåt. Och ibland kan det vara den där guldkanten man så väl behöver, säger Victoria Granlund, som lett Hjältarnas hus sedan i januari.

Finner varandra

Victoria Granlund upplever samtidigt att behoven hos familjerna kan skilja sig mycket åt. En del behöver prata av sig, och då kan personal och ibland volontärer finnas där för att lyssna. Andra vill bara vara för sig själva.

 

– Det är också många barn och föräldrar som finner varandra här i huset, kan dela erfarenheter och stötta. Några fortsätter att hålla kontakten över lång tid, berättar Victoria Granlund.

Högt upp på hennes agenda ligger att kunna utveckla utemiljön vid huset. Ett annat område är att engagera ännu flera volontärer och organisera deras insatser på ett nytt sätt.

Vill du vara med och dra ditt strå till stacken? Här hittar du mer information och kontaktvägar: https://hjaltarnashus.se/engagera-dig/