Hjältarnas hus en fristad för svårt sjuka barn

Hjältarnas hus i Umeå är ett tillfälligt hem för barnfamiljer där ett barn har drabbats av sjukdom. Runt 450 familjer tas emot varje år och längden på vistelsen varierar från en natt till flera månader. Barnens ålder är från nyfödda upp till 18 år, vid behov ännu lite längre. Familjerna kommer främst från Norrland, men också resten av landet då en del operationer bara genomförs i Umeå. Coop Nord är stolta över att kunna bidra till Hjältarnas hus arbete som tar hand om barn och deras familjer när de behöver det som allra mest.

–  Alla kan få ett barn som är svårt sjuk, därför är Hjältarnas hus så viktigt, förklarar verksamhetschefen Carola Espinoza Lestander. Forskning visar att när man går in i en sådan här process tillsammans, då blir man starkare. Då finns Hjältarnas hus där för att ge guldkant och extra glitter i vardagen. 

Carola Espinoza Lestander och Vanja Hörnqvist som är husvärd, driver den dagliga driften på Hjältarnas hus och de möter familjer vars värld har hamnat på slagsida och som behöver få vara tillsammans i en så hemlik miljö som möjligt.  

–  Hjältarnas hus är en värdefull fristad där även syskon kan få vara med, berättar Vanja Hörnqvist. Vi får hela tiden bekräftelse på att det är värdefullt för barnen att gå från sjukhuset och hit. Här får de leka och vara barn. 

Det friska i fokus

Hjältarnas hus sätter det friska i fokus. Här får familjerna egna rum under sin vistelse samtidigt som det finns många aktiviteter att välja mellan på de gemensamma öppna ytorna i huset. Från legohörna, bibliotek till klätterväggar. 

–  Vi får höra av sjukhuspersonalen att ”barnen är så mycket friskare hos er.” På det sättet är barn fantastiska, säger Carola. Även om de är sjuka så är de fortfarande barn. Man måste få utrymme för att leka, bråka med sina syskon och vara kreativa också. 

Ibland kommer familjer akut till Norrlands universitetssjukhus och Hjältarnas hus. Utan vinterskor, jackor och vantar kan de anlända till Umeå mitt i vintern. Då finns Hjältarnas hus med Carola och Vanja i spetsen alltid där för att hjälpa till. Coop Nord sponsrar Hjältarnas hus så att familjerna kan erbjudas exempelvis en minihotellfrukost. 

– Det arbete som Hjältarnas hus gör för familjerna och deras barn är ovärderligt. Carola och Vanja gör ett fantastiskt jobb för att skänka ljus och hemtrevnad till barn vars vardag består av sjukhusvistelse, säger Coop Nords vd Henrik Skyttberg. Det är ett privilegium för Coop Nord att kunna bistå Hjältarnas hus i detta arbete. 

Ett nät runt familjerna

Det är Norrlands universitetssjukhus som bokar rummen åt familjerna på Hjältarnas hus. Därefter tar Carola och Vanja kontakt med familjerna och hälsar dem välkomna och berättar vad som finns i huset och i familjens lägenhet.  

–  Vi bygger ett nät runt familjerna för att de inte ska trilla igenom, berättar Carola. Föräldrar är vana att ha kontroll över situationer i vardagen. Men när de kommer till sjukhuset så tappar de den kontrollen. När barn blir sjuka vet man som förälder inte längre vad som är bäst för sitt barn, vilken behandling de behöver, vilken medicin de ska ta. Det är ett trauma för föräldrarna. Hos oss får de sitt egna rum som är deras privata bostad under sin vistelse. På det sättet hjälper vi dem att erövra sin föräldraroll.

  

Hjältarnas hus ägs av Västerbottens läns landsting och drivs och förvaltas av föreningen Hjältarnas hus. För att kunna förgylla barnens och deras familjers vistelse behöver Hjältarnas hus donationer från företag och privatpersoner. Det kan handla om att den högt älskade dockans säng har gått sönder och behöver bytas ut, till tacokvällens tillbehör eller att en surfplatta behöver köpas in och lånas ut till ett barn så skolarbetet inte hamnar efter. Carola beskriver vilken skillnad det praktiskt kan innebära för barnen och deras familjer.  

– Genom att skänka pengar till Hjältarnas hus kan vi fortsätta att ge en guldkant på vardagen för de som verkligen behöver det. Det kan vara att vi upptäcker att någon fyller år och vi sätter samman en goodiebag, till att vi köper lunch till en familj som har sina tankar på annat. 

 

 

Vill du också vara med och bidra till Hjältarnas hus arbete för svårt sjuka barn och deras familjer? Swisha till 123 123 75 69 eller sätt in pengarna på PG 69 52 99-8.