5 000 kanelbullar bakas på Edmarks på kanelbullens dag

Sedan klockan fyra i morse har arbetet med att grädda de 5 000 kanelbullarna till kanelbullens dag pågått på anrika Edmarks Bageri inne på Stora Coop Örnsköldsvik. – Man blir ju vaken när man kommer på morgonen och det doftar kanelbullar över halva stan, säger Peder Pettersson, bagerichef på Edmarks bageri. Kanelbulledoft är en klassiker, alla har ett barndomsminne till den!

Edmarks bageri startades som ett familjeföretag 1956. Namnet lever kvar än idag även efter att det 1986 köptes upp av konsumentföreningen och idag är en del av Coop. Edmarks är ett finbageri, vilket innebär att allt bakas från grunden. Alla tårtor, kakor och dagens kanelbullar har de tio medarbetarna omsorgsfullt gjort för hand.

– Kanelbullens dag är en väldigt intensiv dag! Den innebär en ökad volym och ett hårdare jobb. Även om det medför längre dagar så går dagarna fort. Man kommer hit och sedan går man hem!, skrattar Peder. Jag är grymt imponerad av min personal. Vi har över hundra års erfarenhet på tio medarbetare och av de 5 000 kanelbullarna vi gräddar idag kommer de flesta att säljas över disk i vår butik. Men vi levererar till hela kommunen och även till Nordmaling.

På frågan hur den perfekta kanelbullen skapas kommer svaret blixtsnabbt från Peder.

– Använd smör! Det är nyckeln till allt gott. Allt som kräver smör ska vara smör. En god kanelbulle ska ha mycket fyllning, vara fluffig och ljummen. Sedan finns en ingrediens till och det ska vara en glädjens inslag, det är den bästa kryddan.

Hur många kommer du äta dagen till ära?

– Man är inte jättesugen på kanelbullar på kanelbullensdag när man luktat på 5 000 kanelbullar. Men jag kommer göra kvalitetsprov under dagen och så bjuder jag självklart personalen på kanelbullar. Sedan har jag fyra barn och en fru, så det blir ändå ett gäng kanelbullar idag!

Peder Pettersson tillträdde som bagerichef i maj 2018 och hade innan dess inte sett ett bageri från insidan.

– Men jag lärde mig fort! När jag ger mig in i något är det med passion och engagemang, och så har jag fantastiska medarbetare till hjälp, att ta hand om varandra då kommer resultatet.

När Edmarks bageri i mitten på 80-talet blev en del av Konsum Örnsköldsvik, som sedermera blev en del av Coop Nord följde många trogna kunder med. Det genuina finbageriet och dess medarbetare får stor uppskattning från sina kunder berättar Peder.

– Vi har fått skickat skickade handskrivna tackkort med post, det säger väl allt. Tar man tid för ett postat kuvert med frimärke i dagens samhälle är det stort. Man behöver bara en på miljonen så växer man!

Reportage 211004