Sopköket vinner Änglamarkspriset 2021

Svenska folket och juryn röstade fram Sopköket, catering och restaurang från Stockholm, som vinnare av Änglamarkspriset 2021. Sopköket tilldelades Änglamarkspriset för sitt arbete mot matsvinn.

Vinnaren Filip Lundin, Sopköket, tillsammans med de andra finalisterna Simon Johansson, Nordic Seafarm och Alina Minkova, Live Green

Änglamarkspriset delas ut årligen till ett företag, en organisation eller person som speglar hållbar utveckling och står för värdefulla insatser inom svensk miljö och ekologi. Årets pris delades ut till Sopköket som är en restaurang- och cateringverksamhet i Stockholm som lagar mat på räddade råvaror från matbutiker. Sedan 2015 har Sopköket minskat matsvinnet med över 25 ton och skänkt över 17 000 måltider till behövande samtidigt som man sysselsätter människor som står långt från arbetsmarknaden.

Juryns motivering:

Årets vinnare av Änglamarkspriset 2021 visar att hållbarhet både kan och ska vara mångfacetterat. Här skapas miljö- och klimatnytta samtidigt som årets vinnare stödjer utsatta människor och skapar arbetstillfällen för människor som står långt från arbetsmarknaden. Stort grattis Sopköket som visar att det går att minska matsvinnet på en helt ny nivå!

– Sopkökets hållbara idé om att driva catering och restaurang på räddade råvaror tillsammans med samarbetspartners gör att de kan skänka måltider till behövande och samtidigt skapa arbetstillfällen för människor i utanförskap. Vi ser fram emot att följa deras resa när de nu planerar att lansera cirkulär fryst färdigmat på räddade råvaror och e-handel, säger Charlotta Szczepanowski, juryns ordförande.

Sopköket tilldelades priset under en digital prisutdelning som sändes den 18 oktober 2021. Prissumman är på 250 000 kronor.

 

Änglamarkspriset föddes ur tanken om att bidra till en bättre miljö och ljusare framtid och har delats ut sedan 2002. Med priset vill vi uppmuntra och lyfta fram goda initiativ inom miljö och ekologi tillsammans med familjerna Taube, Alfredsson och Danielsson. Änglamarkspriset ges till en person, organisation eller företag som gjort särskilt värdefulla insatser inom dessa områden. Det kan vara en produkt, tjänst eller ett projekt. 

Änglamarkspriset 2021 fokuserar på ungas initiativ inom miljö och ekologi.