Viltwallenbergare med gräddsås

Betyg (1-5):
3.83 (6 betyg)

Wallenbergare med sting från det vilda. Servera med lingon och en gräddig sås.

Tillagningstid: 40 minuter
Ugnstemperatur:150º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • Gräddsås:
  • 1 msk smör
  • 50 g skalad rotselleri i bitar
  • 1 gul lök i bitar
  • 1 skalad morot i bitar
  • 5 dl vatten
  • 1.5 msk viltfond
  • 0.5 dl gin
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 st torkade enbär
  • 2 tsk torkad timjan
  • 7 st vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 msk majsena
  • 1 msk vatten
  • 1 msk rödavinbärsgelé eller svartvinbärsgelé
  • 0.5 krm peppar
  • 1 krm salt
  • Viltwallenbergare:
  • 600 g viltfärs, t ex älg-, ren- eller hjortfärs
  • 3 ägg, endast gulan
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 st torkade enbär
  • 0.5 msk salvia
  • 0.5 msk rosmarin
  • 1.5 tsk rosépeppar
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 dl ströbröd eller rivet, vitt dagsgammalt bröd
  • 3 msk smör, till stekning
  • Till servering:
  • 2 dl rårörda lingon

Gör så här

  1. Börja med såsen så att den kan koka medan du gör biffarna. Smält smöret i en kastrull. Lägg i rotselleri, lök och morot och fräs under omrörning i 30 sekunder. Tillsätt vatten, fond, gin och grädde. Stöt enbär, timjan, vitpeppar och lagerblad fint i en mortel och tillsätt dem.
  2. Låt såsen koka 20-30 minuter på medelstark värme, gärna längre. Sila såsen, häll tillbaka i kastrullen och koka upp igen. Rör samman majsena och vatten. Red såsen. Tillsätt gelé, salt och peppar. Smaka av. Låt såsen småputtra ytterligare någon minut. Skumma eventuellt såsen med en mixerstav precis innan servering.
  3. Lägg färs och äggulor i en skål. Tillsätt grädden lite i taget samtidigt som du vispar blandningen med elvisp. Lägg kryddorna i en mortel och stöt sönder dem. Tillsätt kryddorna. Forma runda biffar som är 2-3 centimeter tjocka och vänd dem i ströbröd.
  4. Hetta upp smör och stek 3-4 biffar åt gången på ganska svag värme, tills de fått en ljusbrun yta. Lägg dem på ett ugnssäkert fat och efterstek dem i ugnen, 10-15 minuter.

Servering

Servera wallenbergarna med sås och potatismos, gärna gjort på mandelpotatis, och rårörda lingon.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Birgit Erikson

2014-11-07

såsen var fantastisk

Liknande recept

Wallenbergare på lammfärs

(3)

Stora köttbullar i svampsås

(17)

Wallenbergare

(22)

Oxrullader i gräddsås

(21)

Flamberad oxfilé med peppar, rödvinssås och potatiskaka

(52)

Tacopaj med gräddfil, cocktailtomater och feferoni

(179)

Nacho de lux med pulled pork

(6)

Gräddkokt rotselleri med kalvfrikadeller

(3)
28 st
  • Gräddsås:
  • 1 msk smör
  • 50 g skalad rotselleri i bitar
  • 1 gul lök i bitar
  • 1 skalad morot i bitar
  • 5 dl vatten
  • 1.5 msk viltfond
  • 0.5 dl gin
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 st torkade enbär
  • 2 tsk torkad timjan
  • 7 st vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 msk majsena
  • 1 msk vatten
  • 1 msk rödavinbärsgelé eller svartvinbärsgelé
  • 0.5 krm peppar
  • 1 krm salt
  • Viltwallenbergare:
  • 600 g viltfärs, t ex älg-, ren- eller hjortfärs
  • 3 ägg, endast gulan
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 st torkade enbär
  • 0.5 msk salvia
  • 0.5 msk rosmarin
  • 1.5 tsk rosépeppar
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 dl ströbröd eller rivet, vitt dagsgammalt bröd
  • 3 msk smör, till stekning
  • Till servering:
  • 2 dl rårörda lingon

Viltwallenbergare med gräddsås

Betyg (1-5):
3.83 (6 betyg)

Wallenbergare med sting från det vilda. Servera med lingon och en gräddig sås.

Tillagningstid: 40 minuter
Ugnstemperatur:150º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Börja med såsen så att den kan koka medan du gör biffarna. Smält smöret i en kastrull. Lägg i rotselleri, lök och morot och fräs under omrörning i 30 sekunder. Tillsätt vatten, fond, gin och grädde. Stöt enbär, timjan, vitpeppar och lagerblad fint i en mortel och tillsätt dem.
  2. Låt såsen koka 20-30 minuter på medelstark värme, gärna längre. Sila såsen, häll tillbaka i kastrullen och koka upp igen. Rör samman majsena och vatten. Red såsen. Tillsätt gelé, salt och peppar. Smaka av. Låt såsen småputtra ytterligare någon minut. Skumma eventuellt såsen med en mixerstav precis innan servering.
  3. Lägg färs och äggulor i en skål. Tillsätt grädden lite i taget samtidigt som du vispar blandningen med elvisp. Lägg kryddorna i en mortel och stöt sönder dem. Tillsätt kryddorna. Forma runda biffar som är 2-3 centimeter tjocka och vänd dem i ströbröd.
  4. Hetta upp smör och stek 3-4 biffar åt gången på ganska svag värme, tills de fått en ljusbrun yta. Lägg dem på ett ugnssäkert fat och efterstek dem i ugnen, 10-15 minuter.

Servering

Servera wallenbergarna med sås och potatismos, gärna gjort på mandelpotatis, och rårörda lingon.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Birgit Erikson

2014-11-07

såsen var fantastisk

Liknande recept

Wallenbergare på lammfärs

(3)

Stora köttbullar i svampsås

(17)

Wallenbergare

(22)

Oxrullader i gräddsås

(21)

Flamberad oxfilé med peppar, rödvinssås och potatiskaka

(52)

Tacopaj med gräddfil, cocktailtomater och feferoni

(179)

Nacho de lux med pulled pork

(6)

Gräddkokt rotselleri med kalvfrikadeller

(3)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies