För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Tarte tatin på smördeg

Betyg (1-5):
3.6 (5 betyg)

Tarte tatin är en klassik fransk äppelkaka som bakas i stekpanna, här med smördeg. Låt smörstekta äppelbitar med citronsaft göra smördegen sällskap i ugnen. Servera med hemgjord vaniljsås.

Tillagningstid: 50 min
Ugnstemperatur:200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 5 äpplen, gärna Pink Lady
  • 2 msk strösocker
  • 75 g smör
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1 kyld smördegsrulle (250 g)
  • ev flingsalt
  • Vaniljsås:
  • 1 vaniljstång
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 0.5 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

Vaniljsås:

  1. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg frön och stång i en kastrull och häll på grädden. Låt sjuda 2–3 min. Ta kastrullen från värmen och häll i mjölken. Låt svalna ett par minuter. Vispa äggulor och socker pösigt. Häll ner äggvispet i kastrullen och ställ tillbaka på plattan. Sätt på medelvärme och vispa såsen tills den börjar tjockna, lägg i en termometer och ta bort när den når 85°. Kyl ner kastrullen i ett kallt vattenbad.

Tarte tatin:

  1. Skala och skär äpplena i stora klyftor. Låt sockret smälta i en ugnstålig stekpanna tills det är gyllene. Tillsätt smöret i tärningar och stek tills det blir ljusbrunt. Lägg ner äppelbitarna och låt steka med ca 10 min. Droppa över citronsaften. Lyft pannan från värmen.
  2. Skär ut en cirkel ur smördegen så den är något större än stekpannan. Lägg ovanpå äpplena och gör ett kryss i mitten så att ånga kan komma ut. Grädda gyllene mitt i ugnen, ca 20 min. Ta ut och låt vila 2–3 min. Lägg en tallrik på och vänd runt så att kakan hamnar ”upp och ner”. Strö ev över lite flingsalt. Låt vila 15 min och servera med vaniljsåsen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Rabarberkaka med kardemumma och marshmallows

(8)

Vit chokladtryffel

(39)

Lotta Lundgren - Äppel- och päronstrudel med romgrädde

(3)

Krämig rabarberpannkaka

(8)

Snabba marängbakelser

(3)

Rabarberdröm med färskost och sesamknäck

(3)

Banoffee-paj

(102)

Frozen cheesecake med jordgubbar och lime

(30)
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 5 äpplen, gärna Pink Lady
  • 2 msk strösocker
  • 75 g smör
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1 kyld smördegsrulle (250 g)
  • ev flingsalt
  • Vaniljsås:
  • 1 vaniljstång
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 0.5 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker

Tarte tatin på smördeg

Betyg (1-5):
3.6 (5 betyg)

Tarte tatin är en klassik fransk äppelkaka som bakas i stekpanna, här med smördeg. Låt smörstekta äppelbitar med citronsaft göra smördegen sällskap i ugnen. Servera med hemgjord vaniljsås.

Tillagningstid: 50 min
Ugnstemperatur:200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

Vaniljsås:

  1. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg frön och stång i en kastrull och häll på grädden. Låt sjuda 2–3 min. Ta kastrullen från värmen och häll i mjölken. Låt svalna ett par minuter. Vispa äggulor och socker pösigt. Häll ner äggvispet i kastrullen och ställ tillbaka på plattan. Sätt på medelvärme och vispa såsen tills den börjar tjockna, lägg i en termometer och ta bort när den når 85°. Kyl ner kastrullen i ett kallt vattenbad.

Tarte tatin:

  1. Skala och skär äpplena i stora klyftor. Låt sockret smälta i en ugnstålig stekpanna tills det är gyllene. Tillsätt smöret i tärningar och stek tills det blir ljusbrunt. Lägg ner äppelbitarna och låt steka med ca 10 min. Droppa över citronsaften. Lyft pannan från värmen.
  2. Skär ut en cirkel ur smördegen så den är något större än stekpannan. Lägg ovanpå äpplena och gör ett kryss i mitten så att ånga kan komma ut. Grädda gyllene mitt i ugnen, ca 20 min. Ta ut och låt vila 2–3 min. Lägg en tallrik på och vänd runt så att kakan hamnar ”upp och ner”. Strö ev över lite flingsalt. Låt vila 15 min och servera med vaniljsåsen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Liknande recept

Rabarberkaka med kardemumma och marshmallows

(8)

Vit chokladtryffel

(39)

Lotta Lundgren - Äppel- och päronstrudel med romgrädde

(3)

Krämig rabarberpannkaka

(8)

Snabba marängbakelser

(3)

Rabarberdröm med färskost och sesamknäck

(3)

Banoffee-paj

(102)

Frozen cheesecake med jordgubbar och lime

(30)