Tarte tatin på smördeg

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.6 (5 betyg)

Tarte tatin är en klassik fransk äppelkaka som bakas i stekpanna, här med smördeg. Låt smörstekta äppelbitar med citronsaft göra smördegen sällskap i ugnen. Servera med hemgjord vaniljsås.

Tillagningstid: 50 min
Ugnstemperatur:200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 5 äpplen, gärna Pink Lady
  • 2 msk strösocker
  • 75 g smör
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1 kyld smördegsrulle (250 g)
  • ev flingsalt
  • Vaniljsås:
  • 1 vaniljstång
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 0.5 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

Vaniljsås:

  1. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg frön och stång i en kastrull och häll på grädden. Låt sjuda 2–3 min. Ta kastrullen från värmen och häll i mjölken. Låt svalna ett par minuter. Vispa äggulor och socker pösigt. Häll ner äggvispet i kastrullen och ställ tillbaka på plattan. Sätt på medelvärme och vispa såsen tills den börjar tjockna, lägg i en termometer och ta bort när den når 85°. Kyl ner kastrullen i ett kallt vattenbad.

Tarte tatin:

  1. Skala och skär äpplena i stora klyftor. Låt sockret smälta i en ugnstålig stekpanna tills det är gyllene. Tillsätt smöret i tärningar och stek tills det blir ljusbrunt. Lägg ner äppelbitarna och låt steka med ca 10 min. Droppa över citronsaften. Lyft pannan från värmen.
  2. Skär ut en cirkel ur smördegen så den är något större än stekpannan. Lägg ovanpå äpplena och gör ett kryss i mitten så att ånga kan komma ut. Grädda gyllene mitt i ugnen, ca 20 min. Ta ut och låt vila 2–3 min. Lägg en tallrik på och vänd runt så att kakan hamnar ”upp och ner”. Strö ev över lite flingsalt. Låt vila 15 min och servera med vaniljsåsen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2020-10-22

Hej Kristina! Äpplena kyler ner blandningen så fortsätt och stek så smälter det på nytt. Mvh provköket

Kristina

2020-10-21

Alltså det här receptet behöver mer förklaring. När sockret är smält och gyllene vill det inte alls blanda sig med smöret. Resultatet är superkletiga smältsocker-klumpar som simmar omkring i smält smör. Men jag körde på och blandade ner äpplena ändå och försökte steka i kletet. Gjorde klart ändå, för skam den som ger sig. Det verkade som allt blandade ihop sig i ugnen ändå. Tyvärr blev den lite besk, vilket jag gissar beror på att sockret blev för mycket stekt. Hur ska man lyckas???

Liknande recept

Spara recept

Banoffee-paj

Betyg
Betyg
(130)
Spara recept

Rabarberpaj

Betyg
Betyg
(48)
Spara recept

Äppelsockerkaka

Betyg
Betyg
(41)
Spara recept

Vit chokladtryffel

Betyg
Betyg
(41)
Spara recept

Smördegspizza med mango och apelsin

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Rabarber- och citrongräskompott med crunch

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Krämig rabarberpannkaka

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Frozen cheesecake med jordgubbar och lime

Betyg
Betyg
(31)
11 st
  • Ingredienser (11)
  • 5 äpplen, gärna Pink Lady
  • 2 msk strösocker
  • 75 g smör
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1 kyld smördegsrulle (250 g)
  • ev flingsalt
  • Vaniljsås:
  • 1 vaniljstång
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 0.5 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker

Tarte tatin på smördeg

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
3.6 (5 betyg)

Tarte tatin är en klassik fransk äppelkaka som bakas i stekpanna, här med smördeg. Låt smörstekta äppelbitar med citronsaft göra smördegen sällskap i ugnen. Servera med hemgjord vaniljsås.

Tillagningstid: 50 min
Ugnstemperatur:200º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

Vaniljsås:

  1. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg frön och stång i en kastrull och häll på grädden. Låt sjuda 2–3 min. Ta kastrullen från värmen och häll i mjölken. Låt svalna ett par minuter. Vispa äggulor och socker pösigt. Häll ner äggvispet i kastrullen och ställ tillbaka på plattan. Sätt på medelvärme och vispa såsen tills den börjar tjockna, lägg i en termometer och ta bort när den når 85°. Kyl ner kastrullen i ett kallt vattenbad.

Tarte tatin:

  1. Skala och skär äpplena i stora klyftor. Låt sockret smälta i en ugnstålig stekpanna tills det är gyllene. Tillsätt smöret i tärningar och stek tills det blir ljusbrunt. Lägg ner äppelbitarna och låt steka med ca 10 min. Droppa över citronsaften. Lyft pannan från värmen.
  2. Skär ut en cirkel ur smördegen så den är något större än stekpannan. Lägg ovanpå äpplena och gör ett kryss i mitten så att ånga kan komma ut. Grädda gyllene mitt i ugnen, ca 20 min. Ta ut och låt vila 2–3 min. Lägg en tallrik på och vänd runt så att kakan hamnar ”upp och ner”. Strö ev över lite flingsalt. Låt vila 15 min och servera med vaniljsåsen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Checkbox Coop

2020-10-22

Hej Kristina! Äpplena kyler ner blandningen så fortsätt och stek så smälter det på nytt. Mvh provköket

Kristina

2020-10-21

Alltså det här receptet behöver mer förklaring. När sockret är smält och gyllene vill det inte alls blanda sig med smöret. Resultatet är superkletiga smältsocker-klumpar som simmar omkring i smält smör. Men jag körde på och blandade ner äpplena ändå och försökte steka i kletet. Gjorde klart ändå, för skam den som ger sig. Det verkade som allt blandade ihop sig i ugnen ändå. Tyvärr blev den lite besk, vilket jag gissar beror på att sockret blev för mycket stekt. Hur ska man lyckas???

Liknande recept

Spara recept

Banoffee-paj

Betyg
Betyg
(130)
Spara recept

Rabarberpaj

Betyg
Betyg
(48)
Spara recept

Äppelsockerkaka

Betyg
Betyg
(41)
Spara recept

Vit chokladtryffel

Betyg
Betyg
(41)
Spara recept

Smördegspizza med mango och apelsin

Betyg
Betyg
(3)
Spara recept

Rabarber- och citrongräskompott med crunch

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Krämig rabarberpannkaka

Betyg
Betyg
(8)
Spara recept

Frozen cheesecake med jordgubbar och lime

Betyg
Betyg
(31)