
Svartbönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök
Betyg (1-5):
Recept från boken: Gröna burgare av Martin Nordin
Tillagningstid: 1 tim + 1 tim i kylen
Ugnstemperatur:180º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 120 g gruyèreost
- 6 hamburgerbröd
- 1 gemsallad
- Svartbönburgare
- 1 dl finhackad gul lök
- 1 msk rapsolja
- 3 msk barbequesås
- 1 tsk chilipulver
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 760 g svarta bönor avsköljda, på burk (bruttovikt)
- 1 dl valnötter, hackade
- 1 dl kokt svart ris
- 1 dl ströbröd
- 0.5 dl hackad färsk koriander
- rapsolja eller jordnötsolja att steka i
- 1 tsk salt
- Karamelliserad lök
- 2 gul lök, strimlade
- 2 msk smör
- 1 msk rödvinsvinäger
Gör så här
- Bryn löken ordentligt i olja. Tillsätt BBQ sås, chilipulver och paprikapulver. Rör om och ta av från värmen. Skölj bönorna i kallt vatten och lägg dem i en bunke. Mosa dem med en potatiskross eller ballongvisp till en grov röra.
- Tillsätt lökröran och resten av ingredienserna till burgarna och rör om ordentligt. Forma till sex burgare. Lägg dem på ett fat och låt stå i kylen minst 1 timme, men gärna längre så håller de ihop bättre vid stekning.
Karamelliserad lök:
- Stek löken i smörpå medelvärme ca 30 min. Rör om då och då och tillsätt vinägern efter halva tiden. Sätt ugnen på 180°.
- Hetta upp en stekpanna och stek burgarna på medelvärme i olja till fin, krispig yta på båda sidorna. Lägg dem i en ugnsform och lägg en tjock ostskiva på varje burgare.
- Tillaga ytterligare 5–10 min mitt i ugnen, tills osten smält. Fyll bröden med burgaren, sallad och lök. Servera gärna med mer BBQ-sås.
Liknande recept
Svartbönburgare med gruyèreost och karamelliserad lök
Betyg (1-5):
Recept från boken: Gröna burgare av Martin Nordin
Tillagningstid: 1 tim + 1 tim i kylen
Ugnstemperatur:180º
6 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Bryn löken ordentligt i olja. Tillsätt BBQ sås, chilipulver och paprikapulver. Rör om och ta av från värmen. Skölj bönorna i kallt vatten och lägg dem i en bunke. Mosa dem med en potatiskross eller ballongvisp till en grov röra.
- Tillsätt lökröran och resten av ingredienserna till burgarna och rör om ordentligt. Forma till sex burgare. Lägg dem på ett fat och låt stå i kylen minst 1 timme, men gärna längre så håller de ihop bättre vid stekning.
Karamelliserad lök:
- Stek löken i smörpå medelvärme ca 30 min. Rör om då och då och tillsätt vinägern efter halva tiden. Sätt ugnen på 180°.
- Hetta upp en stekpanna och stek burgarna på medelvärme i olja till fin, krispig yta på båda sidorna. Lägg dem i en ugnsform och lägg en tjock ostskiva på varje burgare.
- Tillaga ytterligare 5–10 min mitt i ugnen, tills osten smält. Fyll bröden med burgaren, sallad och lök. Servera gärna med mer BBQ-sås.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2019-03-19
Min favoritburgare!
2018-01-01
Kan nämna att ca 1/4 dl okokt ris blir lagom, brukar skippa koriandern men de blir väldigt goda, löken bidrar mycket
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
Sara
2019-03-19
Min favoritburgare!
Mia och Johan
2018-01-01
Kan nämna att ca 1/4 dl okokt ris blir lagom, brukar skippa koriandern men de blir väldigt goda, löken bidrar mycket