För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Sötpotatisplättar med dippsås

Betyg (1-5):
1.88 (8 betyg)

Dessa söta plättar, både bildligt och bokstavligt, är något helt annat än de som serveras efter ärtsoppan. Dessa doppas i en saltsyrlig sås med chili och jordnötter. Måste testas!

Tillagningstid: 30 min
20 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 500 g sötpotatis
  • 2.5 dl kokosmjölk
  • 1 ägg
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 1 salladslök, strimlad
  • 1 röd chili, finhackad
  • neutral olja eller kokosolja, till stekning
  • 0.5 tsk salt
  • Dippsås:
  • 0.5 dl japansk soja
  • 0.5 dl vatten
  • 1 msk ljus sirap
  • 0.5 tsk ättiksprit (12 %)
  • 0.5 röd chili, finhackad
  • 0.5 dl jordnötter hackade

Gör så här

  1. Skala och riv sötpotatisen grovt. Blanda ihop kokosmjölk med ägg, mjöl och salt till en jämn smet. Rör ner sötpotatis, salladslök och chili i smeten. Hetta upp olja i en nonstick-stekpanna och klicka ut smeten i små högar. Platta till och grädda frasiga, gyllene plättar. Vänd först då det är en krispig yta.
  2. Provstek gärna en sötpotatisplätt först för att smaka av sälta och hetta. Är de svåra att hålla ihop, pudra ner lite mer mjöl i smeten.
  3. Blanda ihop alla ingredienser till dippsåsen och servera till plättarna.

Tips

Går fint att förbereda i förväg, t ex till en buffé.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Pia-Maria

2018-07-29

Gick inte alls att få frasiga, även med extra mjöl funkade det inte att få ihop smeten. Kanske är det bristen på nonstickstekpanna men jag trodde att de isf skulle gå ihop om jag stekte dem i ugnen (testade både gjutjärnspannan och ugnen). Synd för smakmässigt var de toppen

Checkbox Coop

2018-05-03

Till Anonym: Det är viktigt med rätt vikt på potatisen samt att ägget och mjölet inte får glömmas bort. Man kan även pudra i extra mjöl.

Anonym

2018-04-23

Blir bara rinnigt och går inte att steka

Liknande recept

Råkorvswrap med karamelliserad lök och krossad färskpotatis

(1)

Kabanoss med färskpotatissallad

(34)

Halstrad fjällröding med löjromspotatis

(13)

Sötpotatissoppa med getost och pumpakärnor

(170)

Pizza med potatis gruyère och rosmarin

(12)

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

(13)

Kallmarinerad fläskytterfilé med sötpotatisfries

(38)

Vildsvinsfräs från Djursnäs

(9)
14 st
  • Ingredienser (14)
  • 500 g sötpotatis
  • 2.5 dl kokosmjölk
  • 1 ägg
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 1 salladslök, strimlad
  • 1 röd chili, finhackad
  • neutral olja eller kokosolja, till stekning
  • 0.5 tsk salt
  • Dippsås:
  • 0.5 dl japansk soja
  • 0.5 dl vatten
  • 1 msk ljus sirap
  • 0.5 tsk ättiksprit (12 %)
  • 0.5 röd chili, finhackad
  • 0.5 dl jordnötter hackade

Sötpotatisplättar med dippsås

Betyg (1-5):
1.88 (8 betyg)

Dessa söta plättar, både bildligt och bokstavligt, är något helt annat än de som serveras efter ärtsoppan. Dessa doppas i en saltsyrlig sås med chili och jordnötter. Måste testas!

Tillagningstid: 30 min
20 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skala och riv sötpotatisen grovt. Blanda ihop kokosmjölk med ägg, mjöl och salt till en jämn smet. Rör ner sötpotatis, salladslök och chili i smeten. Hetta upp olja i en nonstick-stekpanna och klicka ut smeten i små högar. Platta till och grädda frasiga, gyllene plättar. Vänd först då det är en krispig yta.
  2. Provstek gärna en sötpotatisplätt först för att smaka av sälta och hetta. Är de svåra att hålla ihop, pudra ner lite mer mjöl i smeten.
  3. Blanda ihop alla ingredienser till dippsåsen och servera till plättarna.

Tips

Går fint att förbereda i förväg, t ex till en buffé.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Pia-Maria

2018-07-29

Gick inte alls att få frasiga, även med extra mjöl funkade det inte att få ihop smeten. Kanske är det bristen på nonstickstekpanna men jag trodde att de isf skulle gå ihop om jag stekte dem i ugnen (testade både gjutjärnspannan och ugnen). Synd för smakmässigt var de toppen

Checkbox Coop

2018-05-03

Till Anonym: Det är viktigt med rätt vikt på potatisen samt att ägget och mjölet inte får glömmas bort. Man kan även pudra i extra mjöl.

Anonym

2018-04-23

Blir bara rinnigt och går inte att steka

Liknande recept

Råkorvswrap med karamelliserad lök och krossad färskpotatis

(1)

Kabanoss med färskpotatissallad

(34)

Halstrad fjällröding med löjromspotatis

(13)

Sötpotatissoppa med getost och pumpakärnor

(170)

Pizza med potatis gruyère och rosmarin

(12)

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

(13)

Kallmarinerad fläskytterfilé med sötpotatisfries

(38)

Vildsvinsfräs från Djursnäs

(9)