Sommartårta med limemarinerade jordgubbar
Sommartårta med limemarinerade jordgubbar
  • Tid 50 min
  • Ugn 175º

Sommartårta med limemarinerade jordgubbar

4.3 (104 betyg)

En jordgubbstårta med smak av lime och botten av mandelmassa.

  • Tillagningstid 50 min
  • Ingredienser 14
  • Ugnstemperatur 175º

Ingredienser

10 bitar
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 200 g riven mandelmassa
Till formen:
  • 2 msk smör
  • 0.5 dl ströbröd
Marinerade jordgubbar:
  • 1 liter jordgubbar
  • 3 lime, finrivet skal och pressad saft
  • 2 msk strösocker
Garnering:
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 lime, finrivet skal
= finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här

  1. 1

    Vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt vispning. Rör ner mjölken och mjölet blandat med bakpulver. Vänd till sist ner mandelmassan.

  2. 2

    Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Häll i smeten och grädda kakan 35-40 minuter.

Marinerade jordgubbar

  1. 1

    Ansa jordgubbarna och dela dem eventuellt i mindre bitar. Vänd ihop dem med limeskal, limesaft och råsocker i en skål. Låt jordgubbarna marineras i rumstemperatur tills kakan är klar.

Garnering

  1. 1

    Ta loss kakan från formen och stjälp upp den på ett fat, låt svalna. Vispa grädden och bred den över kakan. Fördela jordgubbarna ovanpå. Garnera eventuellt med finrivet limeskal.

Sätt ett betyg

12 kommentarer

Logga in för att skriva en kommentar

  • Claes

    En mycket god sommartårta.

  • Nina

    Det blev godare när tårtan fick stå i kylen över natten, Limesmaken kom fram. Supergod!!!

  • gill

    Min barn är allergis mot ägg så finns det något annan alternativ istället för ägg.

  • Helena

    Strösocker finns som råsocker. Personligen skulle jag använda det. Men ta vad du har.

Visa fler