Sommarmarinerad lax med räksalsa

Betyg (1-5):
4.64 (11 betyg)

Het krämig wasabimajo är underbart till den lite syrliga räksalsan. Recept av Lena Söderström

Tillagningstid: 35 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (17)
  • 500 g laxfilé, i portionsbitar
  • 2 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk citronpeppar
  • 1 msk neutral olja
  • 1 dl vitt vin eller saft av 1 citron
  • Räksalsa
  • 170 g skalade räkor
  • 2 salladslökar, strimlade
  • 1 kruka färsk koriander, grovt skuren (även stjälk)
  • 1 liten röd chili, tunt skivad
  • 1 lime, pressad saft
  • 2 msk mirin (japansk smaksättare)
  • 1 tsk riven ingefära
  • Wasabimajo
  • 1.5 dl majonnäs
  • 1 tsk wasabipasta
  • 3 msk grädde
  • Till servering
  • 1 liten röd lök, tunt skivad
  • 1 lime, skivad, till garnering

Gör så här

  1. Krydda laxen med salt och peppar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek laxbitarna ca 2 min på ovan- och undersidan (börja med skinnet nedåt om det sitter kvar).
  2. Häll över vinet eller citronsaften och sätt på ett lock.Efterstek under lock 2–3 min eller tills laxen nätt och jämnt är klar. Låt kallna.
  3. Vänd ihop räkorna med resten av ingredienserna till salsan och smaka av med salt.
  4. Rör ut wasabin i majonnäsen. Vispa grädden fluffig och vänd ner i majonnäsen.
  5. Lägg laxbitarna på ett serveringsfat och lägg ev på limeskivor. Toppa med räksalsan och fördela rödlöken och ev sparade korianderblad över laxen. Servera med wasabisåsen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Helena

2019-03-02

Väldigt fräscht och gott. Jag tärnade även färsk gurka som blev ett bra komplement och fungerade som ett bra svalkande inslag. Jag tillsatte en nypa socker i lage till räksalsan för att balansera syran och sältan. Jag valde att skiva rödlöken mex en mandolin för att få den supertunn och la den i isvatten en stund för att få den riktigt krispig och få den lite mjällare i smaken. Den här lättlagade och vackra rätten kan du lätt ”impa” dina gäster med.

Arne

2018-09-03

Magiskt gott. Så tyckte även gästerna.

Susanne

2018-07-17

Supergott!!

Karin

2018-07-07

Allra bästa och enklaste festrätten på fisk och skaldjur! Maken fick detta som överaskningsmat på födelsedagen och hans mun jublade av glädje, likaså min och våra två underbara barn :)

Liknande recept

Fiskgratäng med räkor och dill

(146)

Krämig gryta med räkor

(15)

Torsk med musselsås i foliepaket

(2)

Räkor indiana

(52)

Krämig räkpasta med kålrotsspaghetti

(7)

Svartkålssoppa med pocherat ägg och räkor

(5)

Vitlöksdoftande pasta med räkor och savojkål

(5)

Fisksoppa med blåmusslor

(6)
17 st
  • Ingredienser (17)
  • 500 g laxfilé, i portionsbitar
  • 2 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk citronpeppar
  • 1 msk neutral olja
  • 1 dl vitt vin eller saft av 1 citron
  • Räksalsa
  • 170 g skalade räkor
  • 2 salladslökar, strimlade
  • 1 kruka färsk koriander, grovt skuren (även stjälk)
  • 1 liten röd chili, tunt skivad
  • 1 lime, pressad saft
  • 2 msk mirin (japansk smaksättare)
  • 1 tsk riven ingefära
  • Wasabimajo
  • 1.5 dl majonnäs
  • 1 tsk wasabipasta
  • 3 msk grädde
  • Till servering
  • 1 liten röd lök, tunt skivad
  • 1 lime, skivad, till garnering

Sommarmarinerad lax med räksalsa

Betyg (1-5):
4.64 (11 betyg)

Het krämig wasabimajo är underbart till den lite syrliga räksalsan. Recept av Lena Söderström

Tillagningstid: 35 min
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Krydda laxen med salt och peppar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek laxbitarna ca 2 min på ovan- och undersidan (börja med skinnet nedåt om det sitter kvar).
  2. Häll över vinet eller citronsaften och sätt på ett lock.Efterstek under lock 2–3 min eller tills laxen nätt och jämnt är klar. Låt kallna.
  3. Vänd ihop räkorna med resten av ingredienserna till salsan och smaka av med salt.
  4. Rör ut wasabin i majonnäsen. Vispa grädden fluffig och vänd ner i majonnäsen.
  5. Lägg laxbitarna på ett serveringsfat och lägg ev på limeskivor. Toppa med räksalsan och fördela rödlöken och ev sparade korianderblad över laxen. Servera med wasabisåsen.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Helena

2019-03-02

Väldigt fräscht och gott. Jag tärnade även färsk gurka som blev ett bra komplement och fungerade som ett bra svalkande inslag. Jag tillsatte en nypa socker i lage till räksalsan för att balansera syran och sältan. Jag valde att skiva rödlöken mex en mandolin för att få den supertunn och la den i isvatten en stund för att få den riktigt krispig och få den lite mjällare i smaken. Den här lättlagade och vackra rätten kan du lätt ”impa” dina gäster med.

Arne

2018-09-03

Magiskt gott. Så tyckte även gästerna.

Susanne

2018-07-17

Supergott!!

Karin

2018-07-07

Allra bästa och enklaste festrätten på fisk och skaldjur! Maken fick detta som överaskningsmat på födelsedagen och hans mun jublade av glädje, likaså min och våra två underbara barn :)

Liknande recept

Fiskgratäng med räkor och dill

(146)

Krämig gryta med räkor

(15)

Torsk med musselsås i foliepaket

(2)

Räkor indiana

(52)

Krämig räkpasta med kålrotsspaghetti

(7)

Svartkålssoppa med pocherat ägg och räkor

(5)

Vitlöksdoftande pasta med räkor och savojkål

(5)

Fisksoppa med blåmusslor

(6)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies