För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Smördegsinbakad guinnessgryta

Betyg (1-5):
3.81 (21 betyg)

En gryta som är perfekt som bjudrätt.

Tillagningstid: 50 minuter+1,5 timme koktid
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 1 msk olja
  • 500 g tärnat nötkött ex högrev
  • 2 tärnade morötter
  • 150 g champinjoner i kvartar
  • 2 strimlade selleristjälkar
  • 2 klyftade gula lökar
  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • 50 cl Guinness eller annat Stout
  • 2 dl vatten
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 msk finhackad färsk timjan
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • Redning:
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • Smördegslock:
  • 4 smördegsplattor
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Hetta upp en gryta med olja i och bryn köttet runt om. Lägg ner alla grönsaker och låt steka med i cirka 2 minuter.
  2. Slå på öl och vatten. Lägg i buljongtärningar, timjan, salt och peppar. Låt koka 1,5 timme med tättslutande lock.
  3. Blanda ihop mjöl och vatten till en redning och red av grytan under omrörning.
  4. Låt sjuda 5 minuter.
  5. Kavla ut smördegen något tunnare. Fördela grytan i 4 portionsformar och täck formarna med degen så att cirka 1 centimeter sticker utanför kanterna. Pensla med lättvispat ägg och och grädda i ugnen cirka 20 minuter.

Tips

Gör grytan dagen innan den ska bakas i ugnen.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Kerstin

2016-11-25

En mustig och god gryta så här på hösten. Har gjort den många gånger. Det saknas dock ugnstemperatur i receptet. Jag brukar köra på 225 grader.

Britta/webbredaktionen

2013-11-25

@Ingrid Det är en typ av öl.

ingrid

2013-11-23

vad är guinness eller stout?

Tommy, Malmö

2012-10-17

Varför måste man skriva ut fyra sidor för att få ut ett tvåsidigt recept? Är det omvänd miljöprofil eller för att håna den som inte är så bra på datorer?

2012-10-14

Liknande recept

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

(8)

Kött- och grönsakssoppa

(32)

Fläskfilé africana

(42)

Viltköttbullar med lingon och senapssås

(7)

Oxfilé med tartarsallad

(0)

Karibisk köttgryta

(12)

Baconlindad järpe med primörer

(15)

Fläskfilégryta med champinjoner och palsternacksmos

(77)
17 st
  • Ingredienser (17)
  • 1 msk olja
  • 500 g tärnat nötkött ex högrev
  • 2 tärnade morötter
  • 150 g champinjoner i kvartar
  • 2 strimlade selleristjälkar
  • 2 klyftade gula lökar
  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • 50 cl Guinness eller annat Stout
  • 2 dl vatten
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 msk finhackad färsk timjan
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • Redning:
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • Smördegslock:
  • 4 smördegsplattor
  • 1 ägg

Smördegsinbakad guinnessgryta

Betyg (1-5):
3.81 (21 betyg)

En gryta som är perfekt som bjudrätt.

Tillagningstid: 50 minuter+1,5 timme koktid
Ugnstemperatur:200º
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Hetta upp en gryta med olja i och bryn köttet runt om. Lägg ner alla grönsaker och låt steka med i cirka 2 minuter.
  2. Slå på öl och vatten. Lägg i buljongtärningar, timjan, salt och peppar. Låt koka 1,5 timme med tättslutande lock.
  3. Blanda ihop mjöl och vatten till en redning och red av grytan under omrörning.
  4. Låt sjuda 5 minuter.
  5. Kavla ut smördegen något tunnare. Fördela grytan i 4 portionsformar och täck formarna med degen så att cirka 1 centimeter sticker utanför kanterna. Pensla med lättvispat ägg och och grädda i ugnen cirka 20 minuter.

Tips

Gör grytan dagen innan den ska bakas i ugnen.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Kerstin

2016-11-25

En mustig och god gryta så här på hösten. Har gjort den många gånger. Det saknas dock ugnstemperatur i receptet. Jag brukar köra på 225 grader.

Britta/webbredaktionen

2013-11-25

@Ingrid Det är en typ av öl.

ingrid

2013-11-23

vad är guinness eller stout?

Tommy, Malmö

2012-10-17

Varför måste man skriva ut fyra sidor för att få ut ett tvåsidigt recept? Är det omvänd miljöprofil eller för att håna den som inte är så bra på datorer?

2012-10-14

Liknande recept

Matig sallad med grillad biff och thaidressing

(8)

Kött- och grönsakssoppa

(32)

Fläskfilé africana

(42)

Viltköttbullar med lingon och senapssås

(7)

Oxfilé med tartarsallad

(0)

Karibisk köttgryta

(12)

Baconlindad järpe med primörer

(15)

Fläskfilégryta med champinjoner och palsternacksmos

(77)