
Semlor med hemgjord mandelmassa
Betyg (1-5):
Med saftig kardemummadoftande bulle, luftigt vispad grädde och hemgjord läcker mandelmassa. Så himla gott!
Tillagningstid: 40 minuter + 1,5 timme att jäsa
Ugnstemperatur:225º
18 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
- 3 dl mjölk
- 25 g jäst
- 1 dl strösocker
- 2 tsk mortlad kardemumma
- 150 g rumsvarmt smör
- 7 dl vetemjöl
- 1 ägg till pensling
- Mandelmassa:
- 2 dl mandelmjöl
- 1.5 dl florsocker
- 2 msk vispgrädde
- ca 0,5 finriven bittermandel
- Till servering:
- 3 dl vispgrädde
- florsocker till garnering
Gör så här
- Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i en bunke och häll ner lite av mjölken. Rör tills jästen lösts upp och häll sedan på resterande mjölk.
- Häll i socker och kardemumma. Klicka ner smöret. Häll i mjölet lite i taget under omrörning. Arbeta till en jämn blank deg, ca 5 min. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Skär i 18 bitar. Forma runda bullar med lätt mjölade händer. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min under bakduk.
- Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg. Grädda gyllene mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på plåten. Rör ihop mandelmjöl, florsocker och grädde till en mandelmassa och smaka av med bittermandel. Vispa grädden fluffig.
- Skär av toppen på bullarna och gröp ur lite i mitten. Bred på mandelmassa och klicka på grädde. Lägg tillbaka locket och pudra med florsocker.
Liknande recept
Semlor med hemgjord mandelmassa
Betyg (1-5):
Med saftig kardemummadoftande bulle, luftigt vispad grädde och hemgjord läcker mandelmassa. Så himla gott!
Tillagningstid: 40 minuter + 1,5 timme att jäsa
Ugnstemperatur:225º
18 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
Gör så här
- Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i en bunke och häll ner lite av mjölken. Rör tills jästen lösts upp och häll sedan på resterande mjölk.
- Häll i socker och kardemumma. Klicka ner smöret. Häll i mjölet lite i taget under omrörning. Arbeta till en jämn blank deg, ca 5 min. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Skär i 18 bitar. Forma runda bullar med lätt mjölade händer. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min under bakduk.
- Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg. Grädda gyllene mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på plåten. Rör ihop mandelmjöl, florsocker och grädde till en mandelmassa och smaka av med bittermandel. Vispa grädden fluffig.
- Skär av toppen på bullarna och gröp ur lite i mitten. Bred på mandelmassa och klicka på grädde. Lägg tillbaka locket och pudra med florsocker.
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2016-02-18
Till Sylvia: Till fyllningen används flytande vispgrädde. Till den färdiga bullen används vispad vispgrädde.
2016-02-17
Skall man vispa grädden till mandelmassan? Skall grädden vara ovispad till bullen?
- kommentarer
Logga in för att skriva en kommentar
Tack för din kommentar!
2016-02-18
Till Sylvia: Till fyllningen används flytande vispgrädde. Till den färdiga bullen används vispad vispgrädde.
Sylvia
2016-02-17
Skall man vispa grädden till mandelmassan? Skall grädden vara ovispad till bullen?