Semlor med hemgjord mandelmassa

Betyg (1-5):
3.2 (25 betyg)

Med saftig kardemummadoftande bulle, luftigt vispad grädde och hemgjord läcker mandelmassa. Så himla gott!

Tillagningstid: 40 minuter + 1,5 timme att jäsa
Ugnstemperatur:225º
18 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • (13)
  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk mortlad kardemumma
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • Mandelmassa:
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1.5 dl florsocker
  • 2 msk vispgrädde
  • ca 0,5 finriven bittermandel
  • Till servering:
  • 3 dl vispgrädde
  • florsocker till garnering

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i en bunke och häll ner lite av mjölken. Rör tills jästen lösts upp och häll sedan på resterande mjölk.
  2. Häll i socker och kardemumma. Klicka ner smöret. Häll i mjölet lite i taget under omrörning. Arbeta till en jämn blank deg, ca 5 min. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
  3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Skär i 18 bitar. Forma runda bullar med lätt mjölade händer. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min under bakduk.
  4. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg. Grädda gyllene mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på plåten. Rör ihop mandelmjöl, florsocker och grädde till en mandelmassa och smaka av med bittermandel. Vispa grädden fluffig.
  5. Skär av toppen på bullarna och gröp ur lite i mitten. Bred på mandelmassa och klicka på grädde. Lägg tillbaka locket och pudra med florsocker.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Hanna webbredaktör

2016-02-18

Till Sylvia: Till fyllningen används flytande vispgrädde. Till den färdiga bullen används vispad vispgrädde.

Sylvia

2016-02-17

Skall man vispa grädden till mandelmassan? Skall grädden vara ovispad till bullen?

Liknande recept

Yoghurtbunke

(16)

Körsbärstrifle med kardemummaskorpor

(4)

Saffransvåfflor med hallon och grädde

(1)

Ris à la Malta med hjortron

(3)

Smoothie med mango

(7)

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

(21)

Klassisk sandwich

(35)

Klassiska semlor

(33)
13 st
  • Ingredienser (13)
  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk mortlad kardemumma
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • Mandelmassa:
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1.5 dl florsocker
  • 2 msk vispgrädde
  • ca 0,5 finriven bittermandel
  • Till servering:
  • 3 dl vispgrädde
  • florsocker till garnering

Semlor med hemgjord mandelmassa

Betyg (1-5):
3.2 (25 betyg)

Med saftig kardemummadoftande bulle, luftigt vispad grädde och hemgjord läcker mandelmassa. Så himla gott!

Tillagningstid: 40 minuter + 1,5 timme att jäsa
Ugnstemperatur:225º
18 st
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i en bunke och häll ner lite av mjölken. Rör tills jästen lösts upp och häll sedan på resterande mjölk.
  2. Häll i socker och kardemumma. Klicka ner smöret. Häll i mjölet lite i taget under omrörning. Arbeta till en jämn blank deg, ca 5 min. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
  3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Skär i 18 bitar. Forma runda bullar med lätt mjölade händer. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min under bakduk.
  4. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med lättvispat ägg. Grädda gyllene mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på plåten. Rör ihop mandelmjöl, florsocker och grädde till en mandelmassa och smaka av med bittermandel. Vispa grädden fluffig.
  5. Skär av toppen på bullarna och gröp ur lite i mitten. Bred på mandelmassa och klicka på grädde. Lägg tillbaka locket och pudra med florsocker.

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Hanna webbredaktör

2016-02-18

Till Sylvia: Till fyllningen används flytande vispgrädde. Till den färdiga bullen används vispad vispgrädde.

Sylvia

2016-02-17

Skall man vispa grädden till mandelmassan? Skall grädden vara ovispad till bullen?

Liknande recept

Yoghurtbunke

(16)

Körsbärstrifle med kardemummaskorpor

(4)

Saffransvåfflor med hallon och grädde

(1)

Ris à la Malta med hjortron

(3)

Smoothie med mango

(7)

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

(21)

Klassisk sandwich

(35)

Klassiska semlor

(33)

För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies