För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Seljanka

Betyg (1-5):
3.65 (17 betyg)

Rysk fisksoppa med smak av timjan och kapris.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 500 g laxfilé, gärna biten närmast huvudet
  • 1 purjolök, i bitar
  • 2 morötter, i bitar
  • 4 potatisar, i bitar
  • 1 palsternacka, i bitar
  • 0.25 rotselleri, i bitar
  • 2 msk smör
  • 1.5 finhackad vitlöksklyfta
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 liter fiskbuljong
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk torkad timjan, eller smaka av med färsk
  • 3 saltgurkor, i skivor
  • 2 msk kapris
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 krm svartpeppar
  • 0.25 hackad persilja
  • Servering:
  • 1 dl crème fraiche, eller yoghurt 10%
  • 0.5 lantbröd
  • 1 dl svarta oliver

Gör så här

  1. Skär laxen i 2-3 centimeter stora, skinn- och benfria bitar. Ställ dem kallt tills de ska användas. Fräs purjolök, morötter, potatis, palsternacka och rotselleri i smöret i en stor gryta, utan att de tar färg. Tillsätt vitlök, tomatpuré, fiskbuljong, lagerblad och timjan.
  2. Lägg eventuellt ner skrov och huvud, från laxen. Låt alltsammans sjuda under lock på svag värme tills rotsakerna är knappt mjuka, cirka 15 minuter. Hit kan soppan förberedas. Ta upp skrov, lagerblad och timjan. Lägg i saltgurkan tillsammans med kapris, citronskal och laxkött.
  3. Peppra och salta. Sjud soppan under lock cirka 3 minuter. Lägg ner persilja och extra kapris i soppan precis före servering.

Servering

Lägg gärna en klick crème fraiche eller yoghurt i tallriken. Servera även ett gott lantbröd och oliver till.

Tips

Den som är laktosintolerant väljer laktosfri eller -låg yoghurt till serveringen. Glutenfritt bröd till den som inte tål gluten.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Albin

2014-12-22

bästa soppan som finns

Liknande recept

Sjötungsfiléer med laxfärs och sauce tomate

(5)

Halstrad fjällröding med löjromspotatis

(13)

Fisk i foliepaket på grillen

(132)

Skaldjursmarmite

(5)

Morots- och sesampanerad lax med persiljemos

(3)

Fiskbiffar med curry och korianderyoghurt

(7)

Ättiksinkokt lax med rosépeppar

(120)

Torskrygg med med rödbetor, kaprisbär och brynt smör

(19)
20 st
  • Ingredienser (20)
  • 500 g laxfilé, gärna biten närmast huvudet
  • 1 purjolök, i bitar
  • 2 morötter, i bitar
  • 4 potatisar, i bitar
  • 1 palsternacka, i bitar
  • 0.25 rotselleri, i bitar
  • 2 msk smör
  • 1.5 finhackad vitlöksklyfta
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 liter fiskbuljong
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk torkad timjan, eller smaka av med färsk
  • 3 saltgurkor, i skivor
  • 2 msk kapris
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 krm svartpeppar
  • 0.25 hackad persilja
  • Servering:
  • 1 dl crème fraiche, eller yoghurt 10%
  • 0.5 lantbröd
  • 1 dl svarta oliver

Seljanka

Betyg (1-5):
3.65 (17 betyg)

Rysk fisksoppa med smak av timjan och kapris.

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Skär laxen i 2-3 centimeter stora, skinn- och benfria bitar. Ställ dem kallt tills de ska användas. Fräs purjolök, morötter, potatis, palsternacka och rotselleri i smöret i en stor gryta, utan att de tar färg. Tillsätt vitlök, tomatpuré, fiskbuljong, lagerblad och timjan.
  2. Lägg eventuellt ner skrov och huvud, från laxen. Låt alltsammans sjuda under lock på svag värme tills rotsakerna är knappt mjuka, cirka 15 minuter. Hit kan soppan förberedas. Ta upp skrov, lagerblad och timjan. Lägg i saltgurkan tillsammans med kapris, citronskal och laxkött.
  3. Peppra och salta. Sjud soppan under lock cirka 3 minuter. Lägg ner persilja och extra kapris i soppan precis före servering.

Servering

Lägg gärna en klick crème fraiche eller yoghurt i tallriken. Servera även ett gott lantbröd och oliver till.

Tips

Den som är laktosintolerant väljer laktosfri eller -låg yoghurt till serveringen. Glutenfritt bröd till den som inte tål gluten.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Albin

2014-12-22

bästa soppan som finns

Liknande recept

Sjötungsfiléer med laxfärs och sauce tomate

(5)

Halstrad fjällröding med löjromspotatis

(13)

Fisk i foliepaket på grillen

(132)

Skaldjursmarmite

(5)

Morots- och sesampanerad lax med persiljemos

(3)

Fiskbiffar med curry och korianderyoghurt

(7)

Ättiksinkokt lax med rosépeppar

(120)

Torskrygg med med rödbetor, kaprisbär och brynt smör

(19)