För att förbättra och anpassa ditt besök använder vi cookies. Fortsätter du härifrån innebär det att du accepterar att cookies används. Läs mer om cookies

Saffransscones och fikonmarmelad

Betyg (1-5):
4 (3 betyg)

Perfekt både till adventsbjudningen och till julfirandet. De varma sconesen är jättegoda till den kalla glöggen.

Tillagningstid: 40 min
Ugnstemperatur:190º
10 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 5 dl vetemjöl (300 g)
  • 0.5 dl strösocker
  • 4 tsk bakpulver
  • 0.5 g saffran
  • 1.25 dl mjölk
  • 0.75 dl gräddfil
  • 50 g rumstempererat smör
  • 50 g torkade tranbär
  • 50 g pekannötter, grovhackade
  • 2 krm salt
  • Fikonmarmelad:
  • 8 färska fikon
  • 0.5 dl portvin
  • 2 stjärnanis
  • 1 lagerblad
  • 2 dl strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 190°. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke.
  2. Lös upp saffranet i mjölken. Tillsätt gräddfil, smör och saffransmjölk i bunken. Blanda allt med en elvisp. Tillsätt tranbär och nötter.
  3. Platta ut degen tills den är ca 2 cm tjock på ett mjölat bakbord. Stansa ut rundlar med en ring eller med ett upp- och nedvänt glas.
  4. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 15 min. Servera sconesen varma med smör och fikonmarmeladen.

Fikonmarmelad:

  1. Skär fikonen i mindre bitar. Lägg i en kastrull och häll på portvinet. Lägg i lagerblad och stjärnanis. Koka upp och sjud ca 5 min. Tillsätt sockret och rör om. Koka upp och sjud tills marmeladen börjar bli fast i konsistensen, 5–10 min (den tjocknar när den kallnar också). Ta bort stjärnanisen, som kan göra marmeladen besk om den får ligga kvar för länge. Fyll upp i en väl rengjord burk och sätt på lock. Låt svalna. Förvara i kylskåp.

Tips

Degen är kladdig, så mjöla in händerna ordentligt.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Karolina

2016-07-21

Gör dom utan tranbär och med valnötter istället för pecan.

Liknande recept

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)

Ris à la Malta med björnbärscoulis

(28)

Mandel-, lingon- och rosmarinskorpor

(9)

Örtbaguetter

(1)

Gotländsk saffranspannkaka

(34)

Vattenmelonsoppa

(0)

Knäckebröd med rosmarin

(24)

Saffranspannkaka med mandel

(62)
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 5 dl vetemjöl (300 g)
  • 0.5 dl strösocker
  • 4 tsk bakpulver
  • 0.5 g saffran
  • 1.25 dl mjölk
  • 0.75 dl gräddfil
  • 50 g rumstempererat smör
  • 50 g torkade tranbär
  • 50 g pekannötter, grovhackade
  • 2 krm salt
  • Fikonmarmelad:
  • 8 färska fikon
  • 0.5 dl portvin
  • 2 stjärnanis
  • 1 lagerblad
  • 2 dl strösocker

Saffransscones och fikonmarmelad

Betyg (1-5):
4 (3 betyg)

Perfekt både till adventsbjudningen och till julfirandet. De varma sconesen är jättegoda till den kalla glöggen.

Tillagningstid: 40 min
Ugnstemperatur:190º
10 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 190°. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke.
  2. Lös upp saffranet i mjölken. Tillsätt gräddfil, smör och saffransmjölk i bunken. Blanda allt med en elvisp. Tillsätt tranbär och nötter.
  3. Platta ut degen tills den är ca 2 cm tjock på ett mjölat bakbord. Stansa ut rundlar med en ring eller med ett upp- och nedvänt glas.
  4. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 15 min. Servera sconesen varma med smör och fikonmarmeladen.

Fikonmarmelad:

  1. Skär fikonen i mindre bitar. Lägg i en kastrull och häll på portvinet. Lägg i lagerblad och stjärnanis. Koka upp och sjud ca 5 min. Tillsätt sockret och rör om. Koka upp och sjud tills marmeladen börjar bli fast i konsistensen, 5–10 min (den tjocknar när den kallnar också). Ta bort stjärnanisen, som kan göra marmeladen besk om den får ligga kvar för länge. Fyll upp i en väl rengjord burk och sätt på lock. Låt svalna. Förvara i kylskåp.

Tips

Degen är kladdig, så mjöla in händerna ordentligt.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Karolina

2016-07-21

Gör dom utan tranbär och med valnötter istället för pecan.

Liknande recept

Våfflor med blåbärsyoghurt

(5)

Ris à la Malta med björnbärscoulis

(28)

Mandel-, lingon- och rosmarinskorpor

(9)

Örtbaguetter

(1)

Gotländsk saffranspannkaka

(34)

Vattenmelonsoppa

(0)

Knäckebröd med rosmarin

(24)

Saffranspannkaka med mandel

(62)