Saffransscones och fikonmarmelad

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4 (3 betyg)

Perfekt både till adventsbjudningen och till julfirandet. De varma sconesen är jättegoda till den kalla glöggen.

Tillagningstid: 40 min
Ugnstemperatur:190º
10 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.
  • 5 dl vetemjöl (300 g)
  • 0.5 dl strösocker
  • 4 tsk bakpulver
  • 0.5 g saffran
  • 1.25 dl mjölk
  • 0.75 dl gräddfil
  • 50 g rumstempererat smör
  • 50 g torkade tranbär
  • 50 g pekannötter, grovhackade
  • 2 krm salt
  • Fikonmarmelad:
  • 8 färska fikon
  • 0.5 dl portvin
  • 2 stjärnanis
  • 1 lagerblad
  • 2 dl strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 190°. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke.
  2. Lös upp saffranet i mjölken. Tillsätt gräddfil, smör och saffransmjölk i bunken. Blanda allt med en elvisp. Tillsätt tranbär och nötter.
  3. Platta ut degen tills den är ca 2 cm tjock på ett mjölat bakbord. Stansa ut rundlar med en ring eller med ett upp- och nedvänt glas.
  4. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 15 min. Servera sconesen varma med smör och fikonmarmeladen.

Fikonmarmelad:

  1. Skär fikonen i mindre bitar. Lägg i en kastrull och häll på portvinet. Lägg i lagerblad och stjärnanis. Koka upp och sjud ca 5 min. Tillsätt sockret och rör om. Koka upp och sjud tills marmeladen börjar bli fast i konsistensen, 5–10 min (den tjocknar när den kallnar också). Ta bort stjärnanisen, som kan göra marmeladen besk om den får ligga kvar för länge. Fyll upp i en väl rengjord burk och sätt på lock. Låt svalna. Förvara i kylskåp.

Tips

Degen är kladdig, så mjöla in händerna ordentligt.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Karolina

2016-07-21

Gör dom utan tranbär och med valnötter istället för pecan.

Liknande recept

Spara recept

Saffranspannkaka med mandel

Betyg
Betyg
(62)
Spara recept

Knäckebröd med rosmarin

Betyg
Betyg
(25)
Spara recept

Mandel-, lingon- och rosmarinskorpor

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Rice'n'yoghurt med kompott på torkad frukt

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

Betyg
Betyg
(23)
Spara recept

Vattenmelonsoppa

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Våfflor med blåbärsyoghurt

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Saffransvåfflor med hallon och grädde

Betyg
Betyg
(1)
15 st
  • Ingredienser (15)
  • 5 dl vetemjöl (300 g)
  • 0.5 dl strösocker
  • 4 tsk bakpulver
  • 0.5 g saffran
  • 1.25 dl mjölk
  • 0.75 dl gräddfil
  • 50 g rumstempererat smör
  • 50 g torkade tranbär
  • 50 g pekannötter, grovhackade
  • 2 krm salt
  • Fikonmarmelad:
  • 8 färska fikon
  • 0.5 dl portvin
  • 2 stjärnanis
  • 1 lagerblad
  • 2 dl strösocker

Saffransscones och fikonmarmelad

Betyg (1-5):
Betyg
Betyg
4 (3 betyg)

Perfekt både till adventsbjudningen och till julfirandet. De varma sconesen är jättegoda till den kalla glöggen.

Tillagningstid: 40 min
Ugnstemperatur:190º
10 stycken
Receptet har sparats! Logga in för att se alla dina favoritrecept.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 190°. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke.
  2. Lös upp saffranet i mjölken. Tillsätt gräddfil, smör och saffransmjölk i bunken. Blanda allt med en elvisp. Tillsätt tranbär och nötter.
  3. Platta ut degen tills den är ca 2 cm tjock på ett mjölat bakbord. Stansa ut rundlar med en ring eller med ett upp- och nedvänt glas.
  4. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 15 min. Servera sconesen varma med smör och fikonmarmeladen.

Fikonmarmelad:

  1. Skär fikonen i mindre bitar. Lägg i en kastrull och häll på portvinet. Lägg i lagerblad och stjärnanis. Koka upp och sjud ca 5 min. Tillsätt sockret och rör om. Koka upp och sjud tills marmeladen börjar bli fast i konsistensen, 5–10 min (den tjocknar när den kallnar också). Ta bort stjärnanisen, som kan göra marmeladen besk om den får ligga kvar för länge. Fyll upp i en väl rengjord burk och sätt på lock. Låt svalna. Förvara i kylskåp.

Tips

Degen är kladdig, så mjöla in händerna ordentligt.

Sara Begner, Matkreatör, Coop

- kommentarer

1 av 5 2 av 5 3 av 5 4 av 5 5 av 5
Tack för ditt betyg!

Logga in för att skriva en kommentar

Tack för din kommentar!



Karolina

2016-07-21

Gör dom utan tranbär och med valnötter istället för pecan.

Liknande recept

Spara recept

Saffranspannkaka med mandel

Betyg
Betyg
(62)
Spara recept

Knäckebröd med rosmarin

Betyg
Betyg
(25)
Spara recept

Mandel-, lingon- och rosmarinskorpor

Betyg
Betyg
(9)
Spara recept

Rice'n'yoghurt med kompott på torkad frukt

Betyg
Betyg
(10)
Spara recept

Ris á la Malta med apelsin och krossade pepparkakor

Betyg
Betyg
(23)
Spara recept

Vattenmelonsoppa

Betyg
Betyg
(1)
Spara recept

Våfflor med blåbärsyoghurt

Betyg
Betyg
(5)
Spara recept

Saffransvåfflor med hallon och grädde

Betyg
Betyg
(1)